MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Depozyt a zuzycie mieszkania

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

nemonick

Post #1 Ocena: 0

2010-06-23 22:26:57 (15 lat temu)

nemonick

Mężczyzna

Z nami od: 14-12-2008

Witam ktos moze sie orientuje czy sa jakies przepisy dotyczace najmu i uzytkowania mieszkania. Czy wlasciciel moze wymagac odemnie prania carpetow czy ew. odmalowywania scian? Mieszkalem tam blisko 3 lata i mieszkanie nie jest brudne, zniszczone, po prostu sa slady normalnego uzytkowania. Dziekuje za wszystkie ew. odpowiedzi:D Oczywiscie nie dostalem zadnego listu ze moj depozyt zostal wplacony na jakies specjalne konto. Mam tylko na umowie z agencji:D
.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

alfer74

Post #2 Ocena: 0

2010-06-23 22:46:04 (15 lat temu)

alfer74

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

zarzadaj certyfikatu z numerem konta na ktorym jest zdeponowany depozyt, jesli tego nie chca dac to prosto do CAB co dalej robic
inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2010-06-23 23:01:49 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Dywany wypadaloby uprac, na pewno pobrudzily sie przez 3 lata. W umowie moze byc zreszta informacja na ten temat lub wymaganie, zeby dywany byly wyprane przez firme, a nie samemu.

Sciany - to zalezy. Jesli nie ma nic innego poza standardowym "wear and tear" to nie ma potrzeby. Ale jak pobrudziles to wypadaloby pomalowac, zeby potem nie zostac obciazonym rachunkiem za malowanie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

mocarella

Post #4 Ocena: 0

2010-06-23 23:16:56 (15 lat temu)

mocarella

Kobieta

Z nami od: 04-06-2009

gdy my sie wyprowadzalismy, zadnego prania dywanow ani malowania scian nie bylo.
maz poprostu postaral sie by mieszkanie wygladalo w takim stanie, w jakim sie wprowadzilismy.
tzn. pozaklejal dziury ktore zrobilismy w scianach na obrazki i poleczki, dokupil brakujaca klamke w oknie i powiesil stara zaluzje, ktora byla tam przedtem.
przyszedl facet, ktory sprawdzal stan mieszkania. porobil zdjecia, porozgladal sie, spisal raport i wyszedl. po 10 dniach oddano nam depozyt.

pamietaj, ze kolor scian w dniu wyprowadzki musi byc ten sam, w jakim go zastaliscie.

ja tez nie mialam wczesniej wiadomosci od agencjii, gdzie zostal zdeponowany moj depozyt.
poinformowano mnie dopiero przy skladaniu wypowiedzenia.
podali mi nr pod ktory mam dzwonic i umowic sie na inspekcje i omowienie szczegolow dotyczacych zwrotu depozytu.
agencja napewno nie trzyma tych pieniedzy na swoich kontach, gdyz ma obowiazek przekazania ich wlasnie do firm depozytowych.

przy podpisywaniu umowy z agencja naszego nowego domu, wszystkie papiery i informacje dostalismy od reki. czarno na bialym.

pozdrawiam:)

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #5 Ocena: 0

2010-06-23 23:56:02 (15 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2010-06-23 22:26:57, nemonick napisał(a):
Witam ktos moze sie orientuje czy sa jakies przepisy dotyczace najmu i uzytkowania mieszkania. Czy wlasciciel moze wymagac odemnie prania carpetow czy ew. odmalowywania scian? Mieszkalem tam blisko 3 lata i mieszkanie nie jest brudne, zniszczone, po prostu sa slady normalnego uzytkowania. Dziekuje za wszystkie ew. odpowiedzi:D Oczywiscie nie dostalem zadnego listu ze moj depozyt zostal wplacony na jakies specjalne konto. Mam tylko na umowie z agencji:D
Generalnie mieszkanie powinno być zdane w identycznym stanie w jakim je wynająłeś...
My wprowadzalismy sie do domu świeżo wyremontowanego.Jak go oglądaliśmy to jeszcze dywanów nie było(zakładali przed naszą wprowadzką).Dzieciaki umazały ściany,coś tam porysowały więc przed zdaniem kluczy pomalowałem cały dom i poprałem wszystkie dywany/wykładziny.Jedynie w jednym miejscu sofa zostawiła dziurę w dywanie i wspólnie z landlordem dogadaliśmy sie co do wartości uszkodzeń.
Obyło się bez nerwów i nieporozumień.Nawet mi powiedziała że gdybym kiedyś starał sie o mortgage to może mi jakiś list gwarancyjny wystawić(nie wiem w czym by mi pomógł ale miło z jej strony)

Do góry stronyOffline

problem

Post #6 Ocena: 0

2010-06-29 10:35:29 (15 lat temu)

problem

Kobieta

Z nami od: 13-11-2008

Podepne sie pod temat.Jutro mija miesiac jak sie wyprowadzilismy z wynajetego domu(prywatnie nie agencja)wlascicielka zapewniala mnie,ze caly depozyt dostane spowrotem.2 tygodnie temu dzwonila,ze wysle czek.Czekalam i nic.W zeszly czwartek napisalam do niej tex bo nie odbierala tel,ze nie otrzymalam czeku i czekam na pieniadze do end of JUNE.Zadzwonila natychmiast,ze czek wyslala wczoraj czyli w srode.Dzisiaj jest wtorek czyli prawie tydzien,a kasy jak nie bylo tak nie ma,dodam,ze mieszkamy w jednym miescie,a wiec jak dlugo moze to ,,isc,,?Mam zamiar do niej napisac,ze jak nie otrzymam pieniedzy to zglaszam to gdzies?Moje pytanie brzmi-czy jest jakis wyznaczony czas w ktorym musi mi oddac kase i jak sie skontaktowac z jakas organizacje,ktora moze mi pomoc?DZIEKI

Do góry stronyOffline

mlody_leszczyk

Post #7 Ocena: 0

2010-06-29 11:38:15 (15 lat temu)

mlody_leszczyk

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

Gdy ostatnim razem zmienialem mieszkanie, przy check out zapytalem gosci ktory je robil ile czasu moj landlord ma na oddanie depozytu. Pan mnie poinformowal, ze jest to prawnie unormowane 10 dni roboczych od oddania kluczy.

Powiedzial rowniez, ze landlord niema prawa zatrzymywac depozytu. Musi on wplacic te pieniadze do jakiejs organizacji (nie pamietam nazwy moze ktos tu sie dopisze) i podac najemcy nr konta gdzie znajduje sie ten depozyt. Jak nie dostaniesz tych informacji to landlord lamie prawo.

Po pomoc mozesz sie zglosic do CAB (Citizens Advice Bureau). Oni powinni Ci pomuc odzyskac te pieniadze.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2010-06-29 12:52:36 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2010-06-29 10:35:29, problem napisał(a):
Podepne sie pod temat.Jutro mija miesiac jak sie wyprowadzilismy z wynajetego domu(prywatnie nie agencja)wlascicielka zapewniala mnie,ze caly depozyt dostane spowrotem.2 tygodnie temu dzwonila,ze wysle czek.Czekalam i nic.W zeszly czwartek napisalam do niej tex bo nie odbierala tel,ze nie otrzymalam czeku i czekam na pieniadze do end of JUNE.Zadzwonila natychmiast,ze czek wyslala wczoraj czyli w srode.Dzisiaj jest wtorek czyli prawie tydzien,a kasy jak nie bylo tak nie ma,dodam,ze mieszkamy w jednym miescie,a wiec jak dlugo moze to ,,isc,,?Mam zamiar do niej napisac,ze jak nie otrzymam pieniedzy to zglaszam to gdzies?Moje pytanie brzmi-czy jest jakis wyznaczony czas w ktorym musi mi oddac kase i jak sie skontaktowac z jakas organizacje,ktora moze mi pomoc?DZIEKI

Mozesz wyslac list do wlascicielki, ze jak nie otrzymasz pieneidzy w ciagu powiedzmy 7 dni to zlozysz wniosek do Small Claim Court. Zwykle to dziala i przyspiesza dzialanie wlasciciela. Ewentualnie mozesz spotkac sie i osobiscie odebrac czek.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

problem

Post #9 Ocena: 0

2010-06-29 13:57:08 (15 lat temu)

problem

Kobieta

Z nami od: 13-11-2008

dzieki za odpowiedz:)

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #10 Ocena: 0

2010-12-15 08:08:38 (14 lat temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

A propos depozytu to tak mnie cos tknęło,że chyba nie dostaliśmy listu gdzie nasz depozyt jest przechowywany.Wiadomo:przeprowadzka,kupa spraw,zamieszanie i to nam umknęło.
Czy teraz,po 8 miesiacach mieszkania,możemy się tego domagać?Czy jeśli landlord nie dopełnił tej formalności my możemy się wcześniej wyprowadzić?
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOnline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,