MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Odzyskanie paszportu z Home Office

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Anonim

Post #1 Ocena: 0

2005-12-16 09:52 (19 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Jak dlugo trwa rejestracja w Home Office ? Od znajomej uslyszalam ze Home Office ma prawo trzymac moj paszport 3 miesiace. Moj pracodawaca wyslal im komplet dokumentow razem z paszportem 26 pazdziernika...Ja mam wykupiony bilet na samolot na 5 stycznia...i poki co nie odzyskalam jeszcze paszportu...
Czy mozna odzyskac paszport z Home Office na moja prosbe (zakladam ze tak, ale czy to nie oznacza przerwania rejestracji - a jesli tak to jakie sa dalsze tego konsekwencje...) Czy teraz , po zlozeniu aplikacji z paszportem moge paszport wymienic na dowod osobisty ??? MOze ktos zna odpowiedzi na te pytania...??? Bede wdzieczna za kazda informacje...
Narazie moj pracodawca napisal grzeczny list do HOme Office, ze ja planuje wyjazd do Polski 5 stycznia i poprosil o zwrot paszportu przed tym terminem, ale nie otrzymal od Home Office zadnej odpowiedzi...a tym bardziej gwarancji ze paszport dostane na czas...
A tak na marginesie- czy dysponujac dowodem osobistym przejde przez odprawe na lotnisku i wydostane sie z Anglii...??
Moze ja niepotrzebnie robie raban o moj paszport ???
Jak to jest z tym przekraczaniem granicy panstwowej w ramach Unii na podstawie dowodu osobistego...??? MOze ktos cos wie... ;-)
Bemi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Anonim

Post #2 Ocena: 0

2005-12-16 10:53 (19 lat temu)

Anonim

hi,
jeśli masz nowy DO to nie ma najmniejszych problemów z podróżowaniem przy jego pomocy, zresztą ze starym ponoc też.
Osobobiscie przekraczałam granice przy pomocy nowego DO,
żadnych problemow nie było.
Paszport mojego męza leżał w HO 6 m-cy ale 3,5 m-ca to norma.
pozdrawiam

R

Do góry stronyOffline

beata_pais

Post #3 Ocena: 0

2005-12-16 22:22 (19 lat temu)

beata_pais

Z nami od: 14-07-2005

cze
Twoj DO na pewno Ci wystarczy na granicy. Moi znajomi czekali na paszport mniej niz miesiac. gdyby koniecznie zalezalo ci na paszporcie, no najlepiej dzwonic do Home Office, powinni zwroci w przeciagu tygodnia, z tym ze twoja kolejka przesuwa sie troche do tylu...

Beata
ZWROT PODATKU i rozliczanie z karty CIS. Przyjazna i rzetelna obsluga. Na podst. P60, P45: Koszt max 9%, od £35. Tax Return: do ustalenia po wstepnej rozmowie. Zadzwon, to nic nie kosztuje (a jesli Cie kosztuje, to chetnie oddzwonie).

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Kristof

Post #4 Ocena: 0

2005-12-16 23:10 (19 lat temu)

Kristof

Z nami od: 03-12-2005

Madry Polak po szkodzie. Mnie moj pracodawca doradzil zeby wyslac polski dowod osobisty. I mial racje czekalem 3 miesiace na zwrot. Oni tutaj nie maja dowodow osobistych wiec widocznie nie widza takiej mozliwosci.

Do góry stronyOffline

Larry

Post #5 Ocena: 0

2005-12-17 12:46 (19 lat temu)

Larry

Z nami od: 09-06-2005

Cytat:

Jak to jest z tym przekraczaniem granicy panstwowej w ramach Unii na podstawie dowodu osobistego...???
Tak jak ktoś już to napisał nie ma żadnego problemu na granicy :-W

Do 'HO' możesz zadzwonić i powiedz,że chcesz jechać na kilka dni na Święta/Nowy Rok,a napewno potraktują taką sprawę bardziej expresowo :-W
Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #6 Ocena: 0

2005-12-21 13:16 (19 lat temu)

Anonim

Czyli HO pracuje jak chce? Mój brat ma jeszcze fajniej. W lipcu złożył papiery o rejestrację i do dzis nie otrzymał karty rejestracyjnej. Paszport i kopia wpłynęły do jego firmy, a do niego nic. Pisał i dzwonił, to mu w końcu pani powiedziała, że nic nie dostanie, bo nie. I tyle. Nie wie, już co robić. Bez karty nie m oże załatwic praktycznie nic. Jak z nimi gadać? Czy ktoś się orientuje, czy ich urzędnicy, podobnie jak w Polsce, maja jakieś obowiązki i ustalone ustawowo terminy? Ja we wrześniu złozyłam o rodzinne i nadal brak odzewu.
A narzekałam na polską biurokrację...

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #7 Ocena: 0

2005-12-22 13:19 (19 lat temu)

Anonim

Ciag dalszy historii z Home Office...
To ja rozpoczelam cala te dyskusje, wiec sie ponownie odzywam..
Na dzien dzisiejszy...HOme Office odeslal do mojej firmy wszystkie dokumenty od 8 osob zatrudnionych w tym samym czasie prze moja firme...Dla nie wtajemniczonych- przyjechalam tu razem z 8-osobowa grupa Polakow, prace zalatwila nam agencja...Wszyscy jedziemy na tym samym wozku...
W wyniku prosb o szybsze zalatwienie mojej sprawy Home Office zainteresowal sie wszystkimi dokumentami nadeslanymi im przez mojego pracodawce...Doszukali sie bledu w calej aplikacji, polegajacemu na tym ze moj pracodawca zaplacil i ZA DUZO o 70 funtow...Wiec zamiast zwrocic nadplate i kontynuowac caly proces rejestracji - zwrocili wszystkie dokumenty do mojego pracodawcy i kazali skladac ponownie , gdy odzyska swoje pieniadze...
W biurze mojego pracodawcy az sie ZAGOTOWALO..
Moi Anglicy, to naprawde generalnie nieglupi ludzie, i generalnie nam bardzo zyczliwi...Teraz jednak wiedza, ze nie damy im drugi raz naszych paszportow, tylko dowody osobiste (na szczescie wszyscy mamy nowe...), bo co prawda wiemy ze mozemy podrozowac na podstawie dowodu osobistego, ale nikt tak naprawde w to nie wierzy...i boi sie ryzykowac podroz na lotnisko, wykupienie biletu po to zeby odejsc z kwitkiem...
Wszyscy czujemy sie pewniej trzymajac paszporty w reku...
A teraz pytanie do osob bardziej znajacych sie na przepisach angielskich..(moze moderatorzy tego forum znaja odpowiedz)
Nasza aplikacja zostala odrzucona- jestesmy w Anglii od 28 wrzesnia i nadal nie zostalismy zarejestrowani - czy mozemy miec jakies nieprzyjemnosci ze strony urzedu Home Office...No i co z tym prawem do zasilkow i oslony socjalnej...podobno mamy do nich prawo po 12 miesiacach...ale wlasnie...po 12 miesiacach nieprzerwanej pracy czy po 12 miesiacach od momentu zarejestrowania sie w Home Office i dostania od nich potwierdzenia tego faktu..
Jak widac, to sa dwie rozne sprawy...
Logiczne wydaje sie , ze powinien obowiazywac okres PRACY a nie rejestracji...ale co logiczne jest dla mnie, niekoniecznie logiczne jest dla Home Office... :-?
Pozdwawiam i z gory dziekuje za informacje...
Sara

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #8 Ocena: 0

2005-12-29 00:40 (19 lat temu)

Anonim

Czy to znaczy, że do Home Office nie mogę wysłać starego dowodu, musi być nowy?Chcę niedługo wyjechać do Angli, czy muszę wymienić dowód na nowy, choć ten mam jeszcze ważny?

Do góry stronyOffline

bartek77

Post #9 Ocena: 0

2006-02-14 14:57 (19 lat temu)

bartek77

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-01-2006

Najlepiej do Home Office wysyłać dowód ... nowy dowód osobisty. Rok temu musiałem wracać do Polski na starym dowodzie,ponieważ mój paszport "został się" w HO, który ponad 2 m-ce trzymał wszystkie papiery tylko dlatego,że pracodawca źle coś wpisał. Pracodawca groził zwolnieniami tych, którzy nie posiądą wpisu w HO w ciągu 2 m-cy!! No i kółko się zamyka. Po powrocie do kraju i telefonach do HO odesłano mój paszport do naszej ambasady a stamtąd do biura poaszportowego w mojej miejscowości. Urzednicy na całym świecie są tak samo BEZNADZIEJNI!!

PS
Miałem małe problemy z wydostaniem się ze Stansted na starym dowodzie - hihihi,zabawnie wyglądało jak celniczka opisywała go telefonicznie jakiemuś przełożonemu i mówiła,że to taki mały zielony paszporcik z ręcznym pismem :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,