Ciag dalszy historii z Home Office...
To ja rozpoczelam cala te dyskusje, wiec sie ponownie odzywam..
Na dzien dzisiejszy...HOme Office odeslal do mojej firmy wszystkie dokumenty od 8 osob zatrudnionych w tym samym czasie prze moja firme...Dla nie wtajemniczonych- przyjechalam tu razem z 8-osobowa grupa Polakow, prace zalatwila nam agencja...Wszyscy jedziemy na tym samym wozku...
W wyniku prosb o szybsze zalatwienie mojej sprawy Home Office zainteresowal sie wszystkimi dokumentami nadeslanymi im przez mojego pracodawce...Doszukali sie bledu w calej aplikacji, polegajacemu na tym ze moj pracodawca zaplacil i ZA DUZO o 70 funtow...Wiec zamiast zwrocic nadplate i kontynuowac caly proces rejestracji - zwrocili wszystkie dokumenty do mojego pracodawcy i kazali skladac ponownie , gdy odzyska swoje pieniadze...
W biurze mojego pracodawcy az sie ZAGOTOWALO..
Moi Anglicy, to naprawde generalnie nieglupi ludzie, i generalnie nam bardzo zyczliwi...Teraz jednak wiedza, ze nie damy im drugi raz naszych paszportow, tylko dowody osobiste (na szczescie wszyscy mamy nowe...), bo co prawda wiemy ze mozemy podrozowac na podstawie dowodu osobistego, ale nikt tak naprawde w to nie wierzy...i boi sie ryzykowac podroz na lotnisko, wykupienie biletu po to zeby odejsc z kwitkiem...
Wszyscy czujemy sie pewniej trzymajac paszporty w reku...
A teraz pytanie do osob bardziej znajacych sie na przepisach angielskich..(moze moderatorzy tego forum znaja odpowiedz)
Nasza aplikacja zostala odrzucona- jestesmy w Anglii od 28 wrzesnia i nadal nie zostalismy zarejestrowani - czy mozemy miec jakies nieprzyjemnosci ze strony urzedu Home Office...No i co z tym prawem do zasilkow i oslony socjalnej...podobno mamy do nich prawo po 12 miesiacach...ale wlasnie...po 12 miesiacach nieprzerwanej pracy czy po 12 miesiacach od momentu zarejestrowania sie w Home Office i dostania od nich potwierdzenia tego faktu..
Jak widac, to sa dwie rozne sprawy...
Logiczne wydaje sie , ze powinien obowiazywac okres PRACY a nie rejestracji...ale co logiczne jest dla mnie, niekoniecznie logiczne jest dla Home Office...
Pozdwawiam i z gory dziekuje za informacje...
Sara