MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rezydent podatkowy UK - jak potwierdzic dla US w PL?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kristof

Post #1 Ocena: 0

2005-12-05 00:08 (19 lat temu)

Kristof

Z nami od: 03-12-2005

Jak mozna potwierdzic dla potrzeb US w Polsce swoj status rezydenta podatkowego UK? Pytalem sie w US i mi odpowiedzieli - jesli oni pana z takiego uznaja to i my pana za nego uznamy. :-o

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mrowka85

Post #2 Ocena: 0

2005-12-05 16:15 (19 lat temu)

mrowka85

Z nami od: 04-12-2005

Certyfikat Rezydencji Podatkowej w UK wydaje HM Revenue Customs (HMRC) . Podatkiem w Polsce od zagranicznych dochodów w UK zainteresowałam się stosunkowo niedawno, w tej sprawie zwróciłam się do TVN 24 do Magazynu Bilans o pomoc w wyjaśnieniu nurtujących nie tylko mnie wątpliwości . W każdym bądź raźie diabeł tkwi w szczegółach i zależy co kogo interesuje. Ponieważ niedługo będziemy musieli rozliczyć się z Polskim fiskusem więc warto podjąć dyskusję jak można uniknąć podwójnego opodatkowania w Polsce od dochodów w UK.

Do góry stronyOffline

Kristof

Post #3 Ocena: 0

2005-12-09 23:47 (19 lat temu)

Kristof

Widziałem na tutejszym Forum wiadomość że uległy przepisy regulujące płacenie podatków, w których znikł okres 1/2 roku jako decydujący kto gdzie rezyduje (od maja 2004). Czy więc może uznać że pieniądze zarobione w Polsce rozliczyć w Polsce, a te zarobione po wyjeździe do UK rozliczyc w UK. W końcu na koniec 2005 roku będe mieszkał w UK, co przeczy potrzebie rozliczenia się PIT em w Polsce.
Czy dobrze myśle?
A co do TVN to kiedy spodziewasz się jakiegoś programu? Odpowiedzieli coś?

Do góry stronyOffline

Coffee

Post #4 Ocena: 0

2005-12-10 10:30 (19 lat temu)

Coffee

Z nami od: 30-10-2005

tez jestem zainteresowana tym tematem bo w lipcu 2006 wyjedzamy do anglii cala rodzinka.

Kristof...znaczy ze co jak po pol roku sie zdecyduje mieszkac i rozliczac w anglii to juz nie musze regulowac nic w polskiej skarbowce?

Do góry stronyOffline

Numer Skype

Larry

Post #5 Ocena: 0

2005-12-10 17:20 (19 lat temu)

Larry

Z nami od: 09-06-2005

Hmmm.
A jeżeli w Polsce będę pracował 5 miesiecy i później 7 miesięcy w UK,to za pracę w Polsce mam zapłacić podatek w UK ;-)

(Nie chce mi się wracać do Polski :-W :-W :-W )

.

[ Wiadomość edytowana przez : Larry on 10-12-2005 17:23 ]
Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)

Do góry stronyOffline

Kristof

Post #6 Ocena: 0

2005-12-14 12:59 (19 lat temu)

Kristof

Odpowiadajac Coffee: znikniecie zapisu w znowelizowanej ustawie o potrzebie przebywania ponad polowy roku w danym kraju swiadczy o potrzebie zdobycia potwierdzenia od strony brytyjskiej faktu rezydentury w UK. Swiatlo na te sprawe rzuca wypowiedz na forum: Rezydent podatkowy UK...
Odpowiadajac Larry'em: moje osobiste zdanie jest takie ze zalezy to od rezydencji podatkowej. No bo jak mieszkasz w UK, korzystasz z mostow, metra, ochrony policji, opieki sluzby zdrowia, szkoly dla dzieci - to forma zaplaty jest placenie podatkow. Musze to sprawdzic przy kolejnej bytnosci w PL, ale wszelkie rzomowy z US musza byc jak rozumiesz bardzo ostrozne.

Do góry stronyOffline

Kristof

Post #7 Ocena: 0

2005-12-14 17:12 (19 lat temu)

Kristof

Znalazlem ciekawa wypowiedz w dziale Ogolne/podwojne opodatkowanie ( z 20-09-05) wyczerpujace wiele zagadnien podwojnego opodatkowania, aczkolwiek nie bardzo moge odroznic co jest intencja autora (kandyduje do Sejmu) od tego co obecnie obowiazuje. :-[

Do góry stronyOffline

vehkar

Post #8 Ocena: 0

2005-12-21 15:10 (19 lat temu)

vehkar

Z nami od: 21-12-2005

No własnie mam taki problem.
Pracowałam do czerwca w Polsce, a od lipca pracuje w Anglii czyli jak by nie patrzeć 1/2 roku pobytu w Anglii mi mija z końcem grudnia.
Gdzie sie mam rozliczyć?
Zamierzam nadal pozostawac na terenie UK i nie wracac do Polski ale jednak musze się tez rozliczyc z okresu pracy w polsce.
I co...? Jak to zrobic jesli chce sie rozliczyć w Anglii a jak jesli w Polsce.

Do góry stronyOffline

wiktor100

Post #9 Ocena: 0

2006-01-24 09:55 (19 lat temu)

wiktor100

Z nami od: 24-01-2006

slyszalem ze certifikat rezydenta moze cos pomoc ale nie koniecznie, wszystko zalezy od decyzji uznaniowej urzednika, tak czy inaczej warto spróbowac
oto infop ktore odalo mi sie zdobyc

Osoby, które pracują lub przebywają w Wielkiej Brytanii dłużej niż 183 dni w ciągu roku (nie musi to być okres ciągły) mogą się starać o uzyskanie statusu Rezydenta podatkowego w UK . Oznacza to, że osoba będąc obywatelem polskim rozlicza się podatkowo w Wielkiej Brytanii.

Aby uzyskać staus Rezydenta podatkowego w UK należy zgłosić nasz pobyt do Inland Revenue oraz wypełnić odpowiednie formularze. Inland Revenue może Tobie również wystawić odpowiednie zaświadczenie, które przyda Ci się w Polsce.
P85 (Leaving the United Kingdom)
P86 (Arival in the United Kingdom)

I dalej

P85 wypelniamy w momencie opuszczania UK dla nas jest P86 / polski/ to wlasnie jest odpowiedz na moje pytanie skad rzady wiedza o naszych zamiarach zostania w innym panstwie niz nasze.
http://www.hmrc.gov.uk/cnr/p86.pdf

Sam certyfikat rezydencji nie wystarczy i o niczym nie przesądza ale moze cos pomoze

Zeznanie danej osoby za rezydenta podatkowego Wielkiej Brytanii nie będzie miało bezpośredniego wpływu na jej status podatkowy w Polsce, należy bowiem zauważyć, że polska rezydencja podatkowa tej osoby będzie ustalana na podstawie wewnętrznych polskich przepisów. Możliwa jest więc sytuacja, gdzie dana osoba będzie jednocześnie uznana za rezydenta podatkowego Polski i Wielkiej Brytanii, a państwa te na podstawie przepisów umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania będą musiały rozstrzygnąć pomiędzy sobą konflikt rezydencji.

W przypadku jednak, gdyby nie doszło do konfliktu rezydencji (tzn. osoba legitymująca się brytyjskim certyfikatem rezydencji nie byłaby jednocześnie uznana za polskiego rezydenta podatkowego na podstawie polskich wewnętrznych przepisów) lub konflikt ten zostałby rozstrzygnięty na korzyść Wielkiej Brytanii, dana osoba fizyczna będzie posiadała ograniczony obowiązek podatkowy w Polsce – innymi słowy w takim przypadku obywatel polski, osiągający dochód wyłącznie na terytorium Wielkiej Brytanii, co do zasady nie będzie miał obowiązku rozliczania się w Polsce.

źródło: Gazeta Prawna

Do góry stronyOffline

Hogata

Post #10 Ocena: 0

2006-01-24 22:43 (19 lat temu)

Hogata

Z nami od: 24-01-2006

- Przepisy Unii Europejskiej mówią, że każdy jej obywatel może sam sobie wybrać miejsce zamieszkania - mówi Ewa Manno z londyńskiego biura Financial Republic. - Status rezydenta Wielkiej Brytanii uzyskuje się po przepracowaniu tu 183 dni w roku. Jeśli osoba, która przepracowała na Wyspach wymagane 183 dni deklaruje, że chce zostać tu na stałe, moim zdaniem nie powinna mieć do czynienia z polskim urzędem skarbowym. Powiem więcej - Jeśli ktoś pracował w Polsce i w środku brytyjskiego roku podatkowego (który trwa od 5 kwietnia do 5 kwietnia następnego roku) przyjechał do Wielkiej Brytanii z zamiarem osiedlenia się tu na stałe, może przychody uzyskane w Polsce rozliczyć tutaj jako Foreign Income i uzyskać zwrot nadpłaconego w kraju podatku. Korzystając z okazji, odpowiem jeszcze na pytanie, które bardzo często pojawia się w telefonach do mojego biura. Brytyjski urząd skarbowy nie wysyła sam danych dotyczących podatnika do Polski, robi to dopiero na prośbę ze strony polskiego urzędu. Rejestrując się w Inland Revenue nie podajemy ani obywatelstwa, ani miejsca zamieszkania w Polsce (o ile takie mamy). Skąd więc urząd miałby wiedzieć, dokąd wysłać nasze dokumenty?-znalazłam coś takiego, brzmi nieźle, ale nic nie wyjaśnia. Tak naprawdę to unikac skarbówy, nie uajawniać się, że pracuje się w Anglii i mieć nadzieję, że nikt nie zakapuje...
hogat

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,