MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Uwaga oszuści posługujący się Western Union!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 6 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

littleflower

Post #1 Ocena: 0

2010-03-10 10:03:18 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Cytat:

Niestety znam takie przypadki, gdy ktos podajac sie za osoba dzwoniaca z banku chcial zweryfikowac dane, znajomi grzecznie wyklepali przez telefon wszystkie informacje a potem bylo zdziwienie, gdy pieniadze zniknely z konta bankowego.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Milusia</i> 10-03-2010 09:56 ]

takim przypadkiem byl moj maz- zadzwonil ktos do niego niby z banku, ten podal nr z karty i dane , wsiaklo 100f , na szczescie kapnelismy sie tego samego dnia i po zadzwonieniu na infolinie Lloyds- pieniadze wrocily na konto ale musielismy wymienic karte

"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2010-03-10 10:04:05 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-03-10 10:07:40 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2010-03-10 11:03:16 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Znalazlam pare ciekawych stron na temat fraudu i zakupow on-line, gdyby ktos chcial poczytac wiecej:

http://www.cardwatch.org.uk
http://www.shopsafeonline.org.uk/

I cos z punktu widzenia sprzedawcy:
http://www.retailersandcards.org.uk/

Ale nigdzie nie znalazlam informacji o tym, ze sprzedawca moze dzwonic do klienta, biorac numer z innego zrodla niz zamowienie. W zadnej instrukcji nie ma uwagi typu: nie jestes pewien - dzwon do klienta.

Zwrot security callback nie daje zadnych wynikow w Google, zwiazanych z bankami i oddzwanianiem w razie fraudu. Byc moze ten proces nazywa sie troche inaczej.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 10-03-2010 11:03 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Milusia

Post #5 Ocena: 0

2010-03-10 11:07:58 (15 lat temu)

Milusia

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

Cytat:

2010-03-10 10:07:40, Olenka85 napisał(a):
Milusia w pierwszym akapicie opisala cos co sie nazywa payment authorisation, a nie security callback. to sa dwie rozne rzeczy. Ale nie wazne.

Powiem tak, wrzucilam "security callback" w google i nie doszukalam sie zadnej oficjalnej informacji na temat tego, ze dane klinent (czytaj numer telefonu) sa komukolwiek udostepniane.
Nie jestem bankowcem, moze i jest taka opcja, zbyt czesto jednak mam do czynienia z kradziezami z kont bankowych i przez to jestem bardziej czujna.
Tak jak napisala littleflower, maz podal swoje dane i szybko okazalo sie, ze pojawil sie problem.
Dlatego tez na forum powinny pojawiac sie tego typu informacje, bo jesli po prostu napiszemy, ze ok, kazdy sklep moze do nas dzwonic z weryfikacja i jest to zupelnie normalne i bezpieczne, to ktos inny moze na tym ucierpiec.
Osobiscie jednak radzilabym uwazac na tego rodzaju telefony, jesli jest to tylko informuja to jeszcze pol biedy ale gdy chca od nas jakiekolwiek dane, po prostu NIE PODAWAC.

I jeszcze z innej beczki, sama prowadze on-line biznes, i powiem tak, gdy klient placi karta przez Internet mnie pojawiaja sie tylko 4 ostatnie cyfry z numeru karty i jego nazwisko. Oczywiscie rowniez adres, poniewaz musze wiedziec gdzie wyslac przesylke, ale jesli klient sam nie poda mi swojego numeru telefonu, ja najnormalniej na swiecie nie mam do niego dostepu.
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Milusia

Post #6 Ocena: 0

2010-03-10 11:08:58 (15 lat temu)

Milusia

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

:-D Richmond widze, ze obie zaglebilysmy sie w ten sam temat.
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2010-03-10 11:31:55 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jestem dociekliwa bestia ;-) I naprawde zainteresowal mnie ten temat. Dowiedzialam sie tez paru ciekawych rzeczy na temat samych kart.

Niestety najgorsze jest to, ze jak bysmy nie uwazali, to moze sie zdarzyc, ze ktos zeskanuje nam karte, ewentualnie nasze dane wyciekna z jakiegos sklepu, gdzie robilismy zakupy w przeszlosci.

Po przyjezdzie do UK i poczytaniu for dyskusujnych, zorientowalam sie jak problem fraudu jest powszechny i zaczelam sprawdzac swoje konto bankowe codziennie. Teraz uzywam agregatora kont i dzieki temu mam wszystko w jednym i nie musze logowac sie kilka razy. (ale ta opcja tez rodzi ryzyko, gdybym zapisala gdzies haslo lub ktos inny je poznal).

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 10-03-2010 11:33 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2010-03-10 12:29:38 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2010-03-10 19:32:49 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2010-03-10 20:13:58 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

cały czas rozmyślam też nad tym, i hm, może faktycznie poznali mój numer telefonu, w sumie jest cholera publiczny :(
muszę pomyśleć nad innym numerem prywatnym :(
Tylko jeszcze mnie zastanawia jedno, mój numer tel jest zarejstrowany pod innym adresem ...
karta pod innym a te barany wysyłali pod jeszcze inny!

A gdy ja chciałem by koleżanka mi chemie kupiła kartą to musiałem do niej jechać po to, BA! jak kupowała materiały budowlane to powiedzieli ze jej przywiozą tylko tam gdzie jest adres karty, wyobraźcie sobie podjechali cymbały ciężarówkami pod wieżowiec w centrum londynu, ze stalami konstrukcyjnymi, dechami, piachem żwirem 4 ciężarówy zamiast pod kamienice gdzie była budowa i musiała z kierowcami się dogadać gdzie to zostawić.

Bo nie mogli, a tu kurde jednak się dało,
złodziej ma zajebisty urok osobisty czy kolegów gdzie trzeba??

ekaty, tak z 8-10 lat temu właśnie nazywały się prepaidy, powstały właśnie z myślą o zakupach przez internet, jako substytud kart kredytowych by chronić ale i dla tych co nie mogli dostać karty kredytowej.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,