MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Uwaga oszuści posługujący się Western Union!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 5 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2010-03-10 09:05:35 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2010-03-10 09:30:19 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2010-03-10 08:29:10, Olenka85 napisał(a):
Sklepy zawsze maja dostep do nr telefonu wlasciciela karty, gdy transakacja wyglada dla nich podejrzanie, to dzwonia. Tzw security callback. Szczegolnie jesli sa to duze kwoty. Czesto dzwoni tez sam bank.

Kiedys zgubilam karte, zostala znaleziona przez policjanta, zadzwonil do mnie wiec go zapytalam skad mial moj nr, a on na to, ze sciagneli go z karty.

Kurcze, az strach karte w sklepie, czy bankomacie wyciagac. :-(

Podaj linka do stron, ktore to opisuja, bo cos nie moge znalezc. Nie wierze, ze kazdy moglby miec dostep do moich danych, takich jak numer telefonu. A security callback jest raczej z banku, a nie od sklepu. I nie kazdy bank oferuje taka usluge. Na dodatek taki callback jest zwykle od razu po transakcji, by potwierdzic czy to Twoja transakcja czy fraud. Na przyklad Egg dzwoni do klienta, gdy zostanie wpisany zly CVV kod albo jest pomylka w danych karty.

Inne banki prewencyjnie blokuja karte. Na przyklad Nationwide zablokowal mi karte od razu jak tylko dokonalam transakcji na polskiej stronie, mimo uzycia kodu verified by Visa. Tesco natomiast nie raczylo mnie w ogole poinformowac, ze zablokowalo mi karte, bo sprzedawca mial problem z transakcja i probowal kilka razy blokujac mi dostepny limit.

Policjant pewnie sprawdzil Twoje dane w bazie policyjnej, bo nie wierze, zeby mial mozliwosci sciagnac je z chip'a.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 10-03-2010 09:31 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-03-10 09:31:35 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Hrabia666

Post #4 Ocena: 0

2010-03-10 09:36:01 (15 lat temu)

Hrabia666

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 06-02-2010

Czytałem, ze na ten wałek "zrobiono już ok 30 tys Amerykanów! hi hi

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-03-10 09:46:30 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2010-03-10 09:49:06 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

To co napisalas to tylko Twoje slowa, a ja chce jakies potwierdzenie obiektywne. Niestety nie moge uwierzyc komus, kto twierdzil, ze akcje RBS'u spadly do 6p.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-03-10 09:52:19 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2010-03-10 09:54:29 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Milusia

Post #9 Ocena: 0

2010-03-10 09:54:40 (15 lat temu)

Milusia

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

Cytat:

2010-03-10 09:30:19, Richmond napisał(a):
Cytat:

2010-03-10 08:29:10, Olenka85 napisał(a):
Sklepy zawsze maja dostep do nr telefonu wlasciciela karty, gdy transakacja wyglada dla nich podejrzanie, to dzwonia. Tzw security callback. Szczegolnie jesli sa to duze kwoty. Czesto dzwoni tez sam bank.

Kiedys zgubilam karte, zostala znaleziona przez policjanta, zadzwonil do mnie wiec go zapytalam skad mial moj nr, a on na to, ze sciagneli go z karty.

Kurcze, az strach karte w sklepie, czy bankomacie wyciagac. :-(

Podaj linka do stron, ktore to opisuja, bo cos nie moge znalezc. Nie wierze, ze kazdy moglby miec dostep do moich danych, takich jak numer telefonu. A security callback jest raczej z banku, a nie od sklepu. I nie kazdy bank oferuje taka usluge. Na dodatek taki callback jest zwykle od razu po transakcji, by potwierdzic czy to Twoja transakcja czy fraud. Na przyklad Egg dzwoni do klienta, gdy zostanie wpisany zly CVV kod albo jest pomylka w danych karty.

Inne banki prewencyjnie blokuja karte. Na przyklad Nationwide zablokowal mi karte od razu jak tylko dokonalam transakcji na polskiej stronie, mimo uzycia kodu verified by Visa. Tesco natomiast nie raczylo mnie w ogole poinformowac, ze zablokowalo mi karte, bo sprzedawca mial problem z transakcja i probowal kilka razy blokujac mi dostepny limit.

Policjant pewnie sprawdzil Twoje dane w bazie policyjnej, bo nie wierze, zeby mial mozliwosci sciagnac je z chip'a.

Security callback wystepuje wtedy gdy po wlozeniu karty do terminalu lub wystukaniu numeru karty pojawia sie prosba o weryfikacje. Jesli takowej nie ma, zaden skep nie bedzie w stanie skontaktowac sie z bankiem, a juz na pewno nie z klientem.
Majac tylko numery karty i nie wiedzac na przyklad czy jest to visa czy inny rodzaj karty nie mialam dostepu do informacji o nazwisku wlasciciela karty a juz na pewno nie do jego numeru telefonu. I wtedy proces wygladal tak, ze dzwonilam na infolinie visy lub master card.
W przypadku master card czasem podawali mi numer banku bazujac na pierwszych numerach karty. Jesli chodzi o vise nikt nie chcial mi podac nawet nazwy banku i slad sie urywal.
Po skontaktowaniu sie z bankiem, ten zobowiazywal sie poinformowac poszkodowanego o kradziezy. Nikt nigdy nie podalby mi prywatnego numeru do klienta, bo jest to najnormalniej na swiecie ochrona danych osobowych.
Nie chodzi mi tu o wyklocanie sie kto ma racje, ale najnormalniej na swiecie bylabym ostrozna, gdy ktos dzwoni do mnie z jakiegos sklepu w celu weryfikacji. Moze i czasem tak sie moze zdarzyc, na pewno jednak trzeba uwazac i nie dac sie podejsc. Jesli ktos chce zweryfikowac dane z mojej karty, niech poda mi np. 4 ostatnie cyfry z numeru karty. Poza tym weryfikacji powinien dokonywac bank na prosbe sklepu a nie sam sklep.
Niestety znam takie przypadki, gdy ktos podajac sie za osoba dzwoniaca z banku chcial zweryfikowac dane, znajomi grzecznie wyklepali przez telefon wszystkie informacje a potem bylo zdziwienie, gdy pieniadze zniknely z konta bankowego.

[ Ostatnio edytowany przez: Milusia 10-03-2010 09:56 ]

jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2010-03-10 09:56:09 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2010-03-10 09:52:19, Olenka85 napisał(a):
Skoro wg Ciebie to takie dziwne, ze callback moze byc ze sklepu to moze wytlumacz mi skad kiddycare mial moj numer telefonu???

Nie wiem skad sklep mial Twoj numer, poniewaz nie wiem czy tam kupowalas cokolwiek, ani czy do Ciebie dzwonili.

Chce znac fakty dotyczace tego, czy sklep ma faktycznie dostep do mojego numeru telefonu (przy zalozeniu, ze nie podalam go przy zamowieniu, swoja droga bardzo rzadko jest mozliwosc nie podania zadnego numeru telefonu). Chetnie poczytam wypowiedzi innych osob na ten temat.

Milusia pisala juz w paru watkach, ze ma do czynienia z platnosciami karta i nawet jak wiedziala, ze to fraud, to nie miala mozliwosci skontaktowania sie z klientem. (co w miedzyczasie napisala wyzej).

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 10-03-2010 10:00 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,