Str 5 z 107 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2010-03-24 22:24:27 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Madoff | Post #2 Ocena: 0 2010-03-25 14:56:20 (15 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2010 Skąd: Londyn |
Cytat: 2010-03-24 20:51:40, ironiqus napisał(a): Cytat: 2010-03-24 19:44:54, Madoff napisał(a): Rzad w UK i w USA pompuj ogromne ilosci gotowki (publicznych pieniedzy) w system finansowy, aby pobudzic gospodarke i uniknac wielu bankructw co uspokaja sytuacje na chwile ( stad wahania kursow walut) a istota problemu nadal pozostaje; Hallo, chyba sie troche zapedziles ... Owszem pompuja pieniadze, jednak robia to w firmy ktore zostaly czesciowo znacjonalizowane, czyli w wiekszosci sa wlasnoscia skarbu panstwa ... A co za tym idzie, tak jak kazdy wlasciciel (nooo, moze Polski to nie dotyczy) chce uzdrowic i jak sie da, to jeszcze na tym zarobic ... Chociaz zasadniczo, to nawet jak na sprzedazy nie zarobia, to jednak zarobia, a raczej nie straca - koszty zwolnien zarowno spoleczne jak i gospodarcze poniesie panstwo, a ze sprawa nie dotyczy tylko jednego molocha i sa to naczynia polaczone (szereg subkontraktorow), to patrzac wielotorowo w przyszlosc i tak sie oplaca. Jakie banki lub inne instytuscje finansowe i gdzie zostaly znacjonalizowane ? Cytat: setki miliardow dolarow i funtow wyparowalo, wskutek roznego typu kombinacji finansowych na wall street, city. Przed kryzysem wiecej wyparowywalo ... wyaparowuje caly czas... ![]() Cytat: Cala gospodarka w latach przed kryzysem w usa i uk (np. ceny nieruchomosci rosly o kilkanascie procent miesiecznie) byla sztucznie nadmuchiwana, w tamtym czasie w czasie wzrostu (sztucznego, nadmuchanego wzrostu) gospodarczego Nic nowego, zgoda. Cytat: waluty funt, dolar byly bardzo silnymi walutami jednak ich wartosc nie miala zadnego realnego pokrycia. Czyzby? Owszem, w dzisiejszych czasach rzadzi pieniadz "wirtualny" i kieruje sie raczej wartoscia i wskaznikami gospodarczymi niz rownowartoscia zlota pieniadza w obiegu. Jednak realna wartosc istnieje ... wedlug mnie raczej umowna wartosc Cytat: Dzisiejsza cena funta (4.35), dolara (2.9) i tak jest cena zawyzona co do wartosci tych walut. Hmmm, zawyzonych?, lub moze raczej nie wrzucaj dolara z funtem do jednego worka. Dolar jest slaby z kilku innych (dodatkowych) powodow, a jednym z najwazniejszych jest scisle polaczenie z gospodarka chinska ... albo raczej z zadluzeniem usa Cytat: Kryzys sie jeszcze nie skonczyl i do konca nie ujawnil, tysiace firm ukrywaja prawde o swojej sytuacji finansowej przed spadkami na gieldach oraz przed spadkiem kursow walut. Firma notowana na gieldzie jest zobowiazana do regularnych sprawozdan ... "Zobowiazana", dobre slowo, jest tysiace roznych przepisow i jezeli wszyscy zwiazani z finansami by je stosowli nie bylo by kryzysow ani afer finansowych, a slyszales o "kreatywnej ksiegowosci" ? Cytat: Pod koniec tego roku cena funta bedzie ok. 3,6-max.3.8 pln; dolar 2-max. 2.2 pln ( moje prognozy). W miedzyczasie bedzie, kilka, kilkanascie ruchow, wahan walut spowodowanych interewencja panstwa w gospodarke, wyborami lub innymi tego typu wydarzeniami, ale te whania i zmiany bez wielkiego szalu, a final pod konie roku bedzie taki jak wyzej napisalem; funt: 3,6-3,8 pln, dolar 2- 2,2 pln. Och, twoja przenikliwosc, szczegolnie dlugofalowa mnie zachwycila. Jestem pod wrazeniem ... Ja tez. Pozdrawiam ![]() ![]() |
Post #3 Ocena: 0 2010-03-25 16:15:20 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2010-03-25 19:12:42 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Madoff | Post #5 Ocena: 0 2010-03-27 03:15:14 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-03-25 19:12:42, Marciniak napisał(a): Cytat: 2010-03-25 14:56:20, Madoff napisał(a): Jakie banki lub inne instytuscje finansowe i gdzie zostaly znacjonalizowane ? Znacjonalizowane to może nie, ale państwo wykupiło w nich pakiet kontrolny, czyli de facto przejęło kontrolę nad bankami ograniczając jego swobodę działania. W UK dołożono do chyba wszystkich banków oprócz Lloyds TSB, chyba że umknęło jak i dołożyli kasy i do tego banku. Państwo potem sobie te udziały sprzeda, ale wtedy kiedy będzie miało z tego jakiś zysk. Błędem było jednak dawanie kasy bankom bez zmiany prawa bankowego, bo prowadzą one dalej taką politykę jaką prowadziły, operując pieniędzmi których nie mają. Cytat: "Zobowiazana", dobre slowo, jest tysiace roznych przepisow i jezeli wszyscy zwiazani z finansami by je stosowli nie bylo by kryzysow ani afer finansowych, a slyszales o "kreatywnej ksiegowosci" ? Odróżniaj firmę notowaną na giełdzie od sklepu z warzywami na zadupiu. Firma notowana na giełdzie musi mieć przejrzystą sytuację i na ciemne plamy nie ma miejsca. W przypadku wałków spada zaufanie inwestorów, którzy sprzedają akcje takiej firmy co się kończy albo bankructwem albo przejęciem przez konkurencję. Wielkie firmy, w tym te giełdowe uciekają od podatków nie przez kreatywną księgowość ale przez inwestycje zmniejszając w ten sposób swój dochód. Witam. Mam jedno pytanie dotyczace calej tej dyskusji. Masz na co dzien cos wspolnego z gielda, albo z finansami z bankiem itd (moze pracujesz w takiej instytucji?). Kreatywną księgowość stosują rządu, wielkie i znane firmy mające wypromowane marki bardzo rzadko, bo konsekwencje dla nich są zbyt dotkliwe, dla rządów konsekwencji prawie nie ma choć nie zawsze. Obecnie mamy Grecję, której rząd po zabawie w kreatywizm w liczbach musiał odstąpić część niepodległości kraju Komisji Europejskiej. Stosowane powszechnie w USA, krajach rozwijających się czy w przez ZSRR i jego satelity w czasie komunizmu. |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2010-03-27 08:14:14 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
"W UK dołożono do chyba wszystkich banków oprócz Lloyds TSB, chyba że umknęło jak i dołożyli kasy i do tego banku."
Marciniak, poczytaj najpierw o czym chcesz pisac, a potem pisz. Podpowiem Ci, ze panstwo dolozylo do Lloyds Group (Lloyds i Halifax) i do RBS'u (RBS, Natwest), a rok wczesniej calkowicie znacjonalizowano Northern Rock. Carpe diem.
|
Madoff | Post #7 Ocena: 0 2010-03-27 19:39:56 (15 lat temu) |
Witam;
![]() (do Marciniaka) Chcialbym poznac definicje "sklepu z warzywami na zadupiu" Pozdrawiam. |
Post #8 Ocena: 0 2010-03-27 19:52:31 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Madoff | Post #9 Ocena: 0 2010-03-27 21:46:19 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-03-27 19:52:31, ironiqus napisał(a): Cytat: 2010-03-27 19:39:56, Madoff napisał(a): Chcialbym poznac definicje "sklepu z warzywami na zadupiu" Nie da sie poznac definicji definicji ... A definicja, jak sama nazwa definicji wskazuje, jest definicja poniewaz definiuje w najlepszy sposob definiowany obiekt definicji ... ![]() Chociaz raz pomoglem ... ![]() Genialne:-W ![]() |
Arturo28 | Post #10 Ocena: 0 2010-03-27 22:31:18 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-01-2010 Skąd: Wieś |
Mnie to ten trend spadkowy to denerwuje. Widzę jak mi pieniądze po prostu po przeliczeniu znikają. Dla mnie to jak funt spadnie poniżej 4zł to mnie tu niema. Trzeba spadać i jak najszybciej inwestować kapitał w Polsce. To UK to schodzi na psy. Wszystko idzie do góry i wszystko wskazuje na to ze się to nie zmieni .A polska złotówka zyskuje siłę nabywczą. Konsumpcja wewnętrzna pomalutku ale do góry.
Lublin river side
|