MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Emerytura prywatna i panstwowa w Wielkiej Brytanii

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 7 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

lewinskismith

Post #1 Ocena: 0

2010-02-06 22:38:50 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Z nami od: 27-12-2009

Cytat:

2010-02-06 20:05:29, andrzej57 napisał(a):
witam.
Prosze napisac o ktorej godzinie moge jutro zadzwonic,dzis dzwonilem i odezwala sie sekretarka.
Andrzej.

Witam

Prosze o telefon poniedzialek-piatek do godz. 17. Jak nie moge odebrac w tych godzinach to znaczy, ze mam spotkanie z klientem. Prosze wtedy zostawic wiadomosc to oddzwonie.

Pozdrawiam

Adam Mitula
Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

eurotarget

Post #2 Ocena: 0

2010-02-09 11:38:18 (15 lat temu)

eurotarget

Mężczyzna

Z nami od: 11-09-2007

Witam wszystkich, jest to naprawde wazny temat i ciesze sie, ze autor znajduje czas zeby cos sensownego napisac i jeszcze odpowiedziec na pytania. Mnie szczegolnie zainteresowal temat panstwowego II filaru. Jesli dobrze zrozumialem autora, to wiekszosc z nas zostala kiedys tam "wylosowana" i z kazda wyplata na NI Contribution nasza skladka gdzies tam wedruje. Jak sprawdzic, kto zarzadza moim funduszem i jak moge sprawdzic to moje konto emerytalne, ile mi sie tam odlozylo kasy, etc? Czy ktos z Was zna temat i moze podzielic sie wiedza i doswiadczeniem? Podobno do konca lutego mozna przeniesc ten kapital za rok podatkowy 2008/2009 do wybranego funduszu emerytalnego ale nic wiecej nie wiem na ten temat. A pytan jest wiele, ile to kosztuje, co mozna stracic a co zyskac, etc. Mysle, ze to jest wazny temat bo to sa nasze pieniadze a czasu na decyzje zostalo malo. Pozdrawiam
Practice makes perfect

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2010-02-09 13:01:18 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jesli nie dokonujesz dodatkowych wplat na zaden system w pracy lub prywatnie to nie jestes czlonkiem zadnego systemu emerytalnego.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

eurotarget

Post #4 Ocena: 0

2010-02-09 14:09:32 (15 lat temu)

eurotarget

Mężczyzna

Richmond, kto w takim razie administruje tym drugim filarem, zwanym roznie Additional State Pension badz Secondary State Pension? Bo to z niego mozna wyciagnac srodki w ramach Contract Out zwanym rowniez NIC Rebate i przetransferowac do wybranego przez siebie funduszu, czy tak? Dopiero zaczalem postanowilem przyjrzec sie moim skladkom NIC i co sie z nimi wlasciwie dzieje, wiec sorry za ewentualne bledy. Nie interesuje mnie jak na razie prywatna emerytura, mowimy tutaj tylko i wylacznie o panstwowej opartej na NIC (National Insurance Contribution). Masz jakas wiedze na ten arcyciekawy temat?
Practice makes perfect

Do góry stronyOffline

lunka1

Post #5 Ocena: 0

2010-02-10 00:01:42 (15 lat temu)

lunka1

Kobieta

Z nami od: 03-08-2009

witam,

Bardzo mnie zainteresowal temat emerytur, panie Adamie super pomysl, dlaczego tylko tak nie do konca profesjonalnie i nieprecyzyjnie?
dlaczego uwaza Pan, ze polskie prywatne emerytury sa "gorsze"?, na jakiej podstawie zdobyl Pan taka wiedze, skoro napisal Pan wczesniej cytuje:
"Zaznaczam, ze jezeli chodzi o system emerytalny w Polsce moja wiedza jest bardzo ograniczona i polecam zapytac o szczegoly odpowiednie instytucje w Polsce. "

Osobiscie sprawdzilam kilka opcji tutejszych ( kilka bankow,prywatnego doradce ), a jednak bardziej przemawia do mnie ubezpieczenie sie w PL, gdyz nie wiem, jak dlugo zostane w tym kraju.
Twierdzi Pan, ze automatycznie przy tutejszym oszczedzaniu otrzymuje sie ulge podatkowa, a ile bede musiala zaplacic podatku od zysku w przypadku wyplaty jednorazowej mojej emerytury i czy w ogole jest taka opcja?
a co sie stanie, jezeli po np.10 latach oszczedzania bede chciala wrocic do PL? czy moge wyplacic te nagromadzone pieniadze?
i czy to prawda,ze jezeli zrezygnuje z placenia skladek przez pierwsze 5 lat to wszystko strace?
A w przypadku smierci rodzina otrzymuje wszystkie zaoszczedzone pieniadze??? a co z kosztami administracyjnymi? , bo ja w banku otrzymalam inna odpowiedz; plus, co w wypadku, jezeli nie mam rodziny, kto przejmuje po mnie pieniadze?

Do góry stronyOffline

lewinskismith

Post #6 Ocena: 0

2010-02-10 12:29:36 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Cytat:

2010-02-10 00:01:42, lunka1 napisał(a):
witam,

Bardzo mnie zainteresowal temat emerytur, panie Adamie super pomysl, dlaczego tylko tak nie do konca profesjonalnie i nieprecyzyjnie?
dlaczego uwaza Pan, ze polskie prywatne emerytury sa "gorsze"?, na jakiej podstawie zdobyl Pan taka wiedze, skoro napisal Pan wczesniej cytuje:
"Zaznaczam, ze jezeli chodzi o system emerytalny w Polsce moja wiedza jest bardzo ograniczona i polecam zapytac o szczegoly odpowiednie instytucje w Polsce. "

Osobiscie sprawdzilam kilka opcji tutejszych ( kilka bankow,prywatnego doradce ), a jednak bardziej przemawia do mnie ubezpieczenie sie w PL, gdyz nie wiem, jak dlugo zostane w tym kraju.
Twierdzi Pan, ze automatycznie przy tutejszym oszczedzaniu otrzymuje sie ulge podatkowa, a ile bede musiala zaplacic podatku od zysku w przypadku wyplaty jednorazowej mojej emerytury i czy w ogole jest taka opcja?
a co sie stanie, jezeli po np.10 latach oszczedzania bede chciala wrocic do PL? czy moge wyplacic te nagromadzone pieniadze?
i czy to prawda,ze jezeli zrezygnuje z placenia skladek przez pierwsze 5 lat to wszystko strace?
A w przypadku smierci rodzina otrzymuje wszystkie zaoszczedzone pieniadze??? a co z kosztami administracyjnymi? , bo ja w banku otrzymalam inna odpowiedz; plus, co w wypadku, jezeli nie mam rodziny, kto przejmuje po mnie pieniadze?

Witam

Widze kilka pytan, ktore bardzo czesto slysze.

1) Co do emerytur w Polsce to moja wiedze jest ograniczona tak jak napisalem na samym poczatku forum. Natomiast zrobilem porownanie z osoba zajmujaca sie tym profesjonalnie w Polsce i wedlug tej osoby prywatne emerytury w UK maja wiecej zalet i sa tansze co do kosztow, tak jak napisalem wczesniej. Wszelkie moje porownania sa na bazie tej rozmowy i jezeli ktos ma inna opinie to nie bede sie upieral gdyz rzeczywiscie moge nie miec racji. Nigdy sie nie zajmowalem i nie bede zajmowal emeryturami polskimi.

2) Co do emerytury prywatnej w momencie wyjazdu z UK. Oczywiscie caly czas ona dziala i najwczesniej w wieku 55 mozna ja pobrac. Jezeli kwota zgromadzonego kapitalu bedzie sie miescila w limitach (obecnie £17500) mozna ja wyplacic jednorazowo. Nic nie stoi na przeszkodzie jezeli chodzi o wyjazd. Duzo ludzi decyduje sie na zalozenie emerytury wiedzac, ze beda oszczedzac przez jedynie kilka lat. Wtedy wlasnie wyplacaja cala kwote w wieku 55 lat razem z przyslugujaca ulga podatkowa.

3) Podatki. Od kwoty wyplacanej jednorazowo, czyli 25% nie placi sie podatku. Od kwoty wyplacanej regularnie obowiazuje normalny podatek dochodowy. Bardzo dobre pytanie - rzeczywiscie nie zamiescilem o tym informacji.

4) Nie ma zadnych kar za zaprzestanie wplat. W przypadku emerytur prywatnych podpisuje sie jedynie deklaracje o otworzeniu planu i deklarowanych skladkach. Wszystko mozna pozniej zmienic. Pisalem o tym dokladnie wczesniej.

5) Smierc. To sa kazdego oszczednosci i oczywiscie, ze one w przypadku smierci przechodza na wskazana osobe. Wskazana osoba moze byc kazdy i zawsze mozna to zmienic. Pisalem o tym dokladnie wczesniej.

Pozdrawiam
Adam Mitula
Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.

Do góry stronyOffline

lewinskismith

Post #7 Ocena: 0

2010-02-10 13:02:16 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Cytat:

2010-02-10 00:01:42, lunka1 napisał(a):
witam,

Witam

Nieprecyzyjnie i nie dokonca profesjonalnie...
Kilka stron temu ktos napisal, ze za bardzo wchodze w szczegoly... :) Staram sie jak moge w ramach wolnego czasu. Mysle, ze bardzo trudno bedzie znalezc osobe, ktora ma moja wiedze na temat prywatnego systemu emerytalnego w dodatku z dostepem do wielu firm, wiec prosze to uszanowac.
A tak zupelnie szczerze - W przypadku bardzo szczegolowych pytan prosze o kontakt bezposredni. Zwlaszcza w przypadku gdy ktos ma juz prywatna emeryture, np. od bylego pracodawcy. Nie zawsze dane rozwiazanie jest najlepsze dla roznych osob. Jezeli chodzi o prywatne emerytury i kika innych tematow (mortgage, ubezpieczenia) to moge doslownie zasypac szczegolami, ktore po prostu zaciemnia obraz.

Adam Mitula

Do góry stronyOffline

eurotarget

Post #8 Ocena: 0

2010-02-17 09:46:15 (15 lat temu)

eurotarget

Mężczyzna

Witam, czy ktos z Was dysponuje informacje o tym, ze po powrocie do Polski przepada wypracowana panstwowa emerytura (Basic + Second State Pension)? Drugie pytanie, czy prawda jest ze tylko w tym roku mozna przeniesc swoje skladki ubezpieczeniowe do prywatnego funduszu i od kwietnia br juz nie bedzie takiej mozliwosci?
A moze znacie doradce finansowego obeznanego z zagadnieniami swiadczen panstwowych/emerytalnych? Jestem zdeterminowany aby dokladnie zglebic ten temat i podzielic sie tym z Wami.
Practice makes perfect

Do góry stronyOffline

misiak83

Post #9 Ocena: 0

2010-02-17 16:45:23 (15 lat temu)

misiak83

Z nami od: 02-04-2008

A gdzie w ogóle się zapisać do jakiegoś Funduszu, czy wypełniając wniosek z linku z artykułu co niedawno był na mojejwyspie, automatycznie będę w AXA, i nie muszę gdziekolwiek łazić i się zapisywać? czy wyślą mi pocztą mój numerk i nr konta do wpłat ?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2010-02-17 17:10:19 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wyboru systemu emerytalnego to wazna sprawa. Poczytaj o tym, porownaj systemy roznych firm itp. Nie wybieraj pierwszego z brzegu, bo tak latwiej. W ten sposob pozbawiasz sie sam swiadomego wyboru.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,