Str 7 z 9 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
lewinskismith |
Post #1 Ocena: 0 2010-02-06 22:38:50 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2009 Skąd: Cala Wielka Brytania |
Cytat:
2010-02-06 20:05:29, andrzej57 napisał(a):
witam.
Prosze napisac o ktorej godzinie moge jutro zadzwonic,dzis dzwonilem i odezwala sie sekretarka.
Andrzej.
Witam
Prosze o telefon poniedzialek-piatek do godz. 17. Jak nie moge odebrac w tych godzinach to znaczy, ze mam spotkanie z klientem. Prosze wtedy zostawic wiadomosc to oddzwonie.
Pozdrawiam
Adam Mitula Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.
|

|
 |
|
|
eurotarget |
Post #2 Ocena: 0 2010-02-09 11:38:18 (15 lat temu) |
Z nami od: 11-09-2007 Skąd: Nottingham |
Witam wszystkich, jest to naprawde wazny temat i ciesze sie, ze autor znajduje czas zeby cos sensownego napisac i jeszcze odpowiedziec na pytania. Mnie szczegolnie zainteresowal temat panstwowego II filaru. Jesli dobrze zrozumialem autora, to wiekszosc z nas zostala kiedys tam "wylosowana" i z kazda wyplata na NI Contribution nasza skladka gdzies tam wedruje. Jak sprawdzic, kto zarzadza moim funduszem i jak moge sprawdzic to moje konto emerytalne, ile mi sie tam odlozylo kasy, etc? Czy ktos z Was zna temat i moze podzielic sie wiedza i doswiadczeniem? Podobno do konca lutego mozna przeniesc ten kapital za rok podatkowy 2008/2009 do wybranego funduszu emerytalnego ale nic wiecej nie wiem na ten temat. A pytan jest wiele, ile to kosztuje, co mozna stracic a co zyskac, etc. Mysle, ze to jest wazny temat bo to sa nasze pieniadze a czasu na decyzje zostalo malo. Pozdrawiam Practice makes perfect
|

|

|
|
Richmond |
Post #3 Ocena: 0 2010-02-09 13:01:18 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jesli nie dokonujesz dodatkowych wplat na zaden system w pracy lub prywatnie to nie jestes czlonkiem zadnego systemu emerytalnego. Carpe diem.
|

|
 |
|
eurotarget |
Post #4 Ocena: 0 2010-02-09 14:09:32 (15 lat temu) |
Richmond, kto w takim razie administruje tym drugim filarem, zwanym roznie Additional State Pension badz Secondary State Pension? Bo to z niego mozna wyciagnac srodki w ramach Contract Out zwanym rowniez NIC Rebate i przetransferowac do wybranego przez siebie funduszu, czy tak? Dopiero zaczalem postanowilem przyjrzec sie moim skladkom NIC i co sie z nimi wlasciwie dzieje, wiec sorry za ewentualne bledy. Nie interesuje mnie jak na razie prywatna emerytura, mowimy tutaj tylko i wylacznie o panstwowej opartej na NIC (National Insurance Contribution). Masz jakas wiedze na ten arcyciekawy temat? Practice makes perfect
|

|

|
|
lunka1 |
Post #5 Ocena: 0 2010-02-10 00:01:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-08-2009 Skąd: Londyn |
witam,
Bardzo mnie zainteresowal temat emerytur, panie Adamie super pomysl, dlaczego tylko tak nie do konca profesjonalnie i nieprecyzyjnie?
dlaczego uwaza Pan, ze polskie prywatne emerytury sa "gorsze"?, na jakiej podstawie zdobyl Pan taka wiedze, skoro napisal Pan wczesniej cytuje:
"Zaznaczam, ze jezeli chodzi o system emerytalny w Polsce moja wiedza jest bardzo ograniczona i polecam zapytac o szczegoly odpowiednie instytucje w Polsce. "
Osobiscie sprawdzilam kilka opcji tutejszych ( kilka bankow,prywatnego doradce ), a jednak bardziej przemawia do mnie ubezpieczenie sie w PL, gdyz nie wiem, jak dlugo zostane w tym kraju.
Twierdzi Pan, ze automatycznie przy tutejszym oszczedzaniu otrzymuje sie ulge podatkowa, a ile bede musiala zaplacic podatku od zysku w przypadku wyplaty jednorazowej mojej emerytury i czy w ogole jest taka opcja?
a co sie stanie, jezeli po np.10 latach oszczedzania bede chciala wrocic do PL? czy moge wyplacic te nagromadzone pieniadze?
i czy to prawda,ze jezeli zrezygnuje z placenia skladek przez pierwsze 5 lat to wszystko strace?
A w przypadku smierci rodzina otrzymuje wszystkie zaoszczedzone pieniadze??? a co z kosztami administracyjnymi? , bo ja w banku otrzymalam inna odpowiedz; plus, co w wypadku, jezeli nie mam rodziny, kto przejmuje po mnie pieniadze?
|

|
 |
|
|
lewinskismith |
Post #6 Ocena: 0 2010-02-10 12:29:36 (15 lat temu) |
Cytat:
2010-02-10 00:01:42, lunka1 napisał(a):
witam,
Bardzo mnie zainteresowal temat emerytur, panie Adamie super pomysl, dlaczego tylko tak nie do konca profesjonalnie i nieprecyzyjnie?
dlaczego uwaza Pan, ze polskie prywatne emerytury sa "gorsze"?, na jakiej podstawie zdobyl Pan taka wiedze, skoro napisal Pan wczesniej cytuje:
"Zaznaczam, ze jezeli chodzi o system emerytalny w Polsce moja wiedza jest bardzo ograniczona i polecam zapytac o szczegoly odpowiednie instytucje w Polsce. "
Osobiscie sprawdzilam kilka opcji tutejszych ( kilka bankow,prywatnego doradce ), a jednak bardziej przemawia do mnie ubezpieczenie sie w PL, gdyz nie wiem, jak dlugo zostane w tym kraju.
Twierdzi Pan, ze automatycznie przy tutejszym oszczedzaniu otrzymuje sie ulge podatkowa, a ile bede musiala zaplacic podatku od zysku w przypadku wyplaty jednorazowej mojej emerytury i czy w ogole jest taka opcja?
a co sie stanie, jezeli po np.10 latach oszczedzania bede chciala wrocic do PL? czy moge wyplacic te nagromadzone pieniadze?
i czy to prawda,ze jezeli zrezygnuje z placenia skladek przez pierwsze 5 lat to wszystko strace?
A w przypadku smierci rodzina otrzymuje wszystkie zaoszczedzone pieniadze??? a co z kosztami administracyjnymi? , bo ja w banku otrzymalam inna odpowiedz; plus, co w wypadku, jezeli nie mam rodziny, kto przejmuje po mnie pieniadze?
Witam
Widze kilka pytan, ktore bardzo czesto slysze.
1) Co do emerytur w Polsce to moja wiedze jest ograniczona tak jak napisalem na samym poczatku forum. Natomiast zrobilem porownanie z osoba zajmujaca sie tym profesjonalnie w Polsce i wedlug tej osoby prywatne emerytury w UK maja wiecej zalet i sa tansze co do kosztow, tak jak napisalem wczesniej. Wszelkie moje porownania sa na bazie tej rozmowy i jezeli ktos ma inna opinie to nie bede sie upieral gdyz rzeczywiscie moge nie miec racji. Nigdy sie nie zajmowalem i nie bede zajmowal emeryturami polskimi.
2) Co do emerytury prywatnej w momencie wyjazdu z UK. Oczywiscie caly czas ona dziala i najwczesniej w wieku 55 mozna ja pobrac. Jezeli kwota zgromadzonego kapitalu bedzie sie miescila w limitach (obecnie £17500) mozna ja wyplacic jednorazowo. Nic nie stoi na przeszkodzie jezeli chodzi o wyjazd. Duzo ludzi decyduje sie na zalozenie emerytury wiedzac, ze beda oszczedzac przez jedynie kilka lat. Wtedy wlasnie wyplacaja cala kwote w wieku 55 lat razem z przyslugujaca ulga podatkowa.
3) Podatki. Od kwoty wyplacanej jednorazowo, czyli 25% nie placi sie podatku. Od kwoty wyplacanej regularnie obowiazuje normalny podatek dochodowy. Bardzo dobre pytanie - rzeczywiscie nie zamiescilem o tym informacji.
4) Nie ma zadnych kar za zaprzestanie wplat. W przypadku emerytur prywatnych podpisuje sie jedynie deklaracje o otworzeniu planu i deklarowanych skladkach. Wszystko mozna pozniej zmienic. Pisalem o tym dokladnie wczesniej.
5) Smierc. To sa kazdego oszczednosci i oczywiscie, ze one w przypadku smierci przechodza na wskazana osobe. Wskazana osoba moze byc kazdy i zawsze mozna to zmienic. Pisalem o tym dokladnie wczesniej.
Pozdrawiam
Adam Mitula Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.
|

|
 |
|
lewinskismith |
Post #7 Ocena: 0 2010-02-10 13:02:16 (15 lat temu) |
Cytat:
2010-02-10 00:01:42, lunka1 napisał(a):
witam,
Witam
Nieprecyzyjnie i nie dokonca profesjonalnie...
Kilka stron temu ktos napisal, ze za bardzo wchodze w szczegoly...  Staram sie jak moge w ramach wolnego czasu. Mysle, ze bardzo trudno bedzie znalezc osobe, ktora ma moja wiedze na temat prywatnego systemu emerytalnego w dodatku z dostepem do wielu firm, wiec prosze to uszanowac.
A tak zupelnie szczerze - W przypadku bardzo szczegolowych pytan prosze o kontakt bezposredni. Zwlaszcza w przypadku gdy ktos ma juz prywatna emeryture, np. od bylego pracodawcy. Nie zawsze dane rozwiazanie jest najlepsze dla roznych osob. Jezeli chodzi o prywatne emerytury i kika innych tematow (mortgage, ubezpieczenia) to moge doslownie zasypac szczegolami, ktore po prostu zaciemnia obraz.
|

|
 |
|
eurotarget |
Post #8 Ocena: 0 2010-02-17 09:46:15 (15 lat temu) |
Witam, czy ktos z Was dysponuje informacje o tym, ze po powrocie do Polski przepada wypracowana panstwowa emerytura (Basic + Second State Pension)? Drugie pytanie, czy prawda jest ze tylko w tym roku mozna przeniesc swoje skladki ubezpieczeniowe do prywatnego funduszu i od kwietnia br juz nie bedzie takiej mozliwosci?
A moze znacie doradce finansowego obeznanego z zagadnieniami swiadczen panstwowych/emerytalnych? Jestem zdeterminowany aby dokladnie zglebic ten temat i podzielic sie tym z Wami. Practice makes perfect
|

|

|
|
misiak83 |
Post #9 Ocena: 0 2010-02-17 16:45:23 (15 lat temu) |
Z nami od: 02-04-2008 |
A gdzie w ogóle się zapisać do jakiegoś Funduszu, czy wypełniając wniosek z linku z artykułu co niedawno był na mojejwyspie, automatycznie będę w AXA, i nie muszę gdziekolwiek łazić i się zapisywać? czy wyślą mi pocztą mój numerk i nr konta do wpłat ?
|

|
 |
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2010-02-17 17:10:19 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Wyboru systemu emerytalnego to wazna sprawa. Poczytaj o tym, porownaj systemy roznych firm itp. Nie wybieraj pierwszego z brzegu, bo tak latwiej. W ten sposob pozbawiasz sie sam swiadomego wyboru. Carpe diem.
|

|
 |
|