MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Emerytura prywatna i panstwowa w Wielkiej Brytanii

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 6 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ewcia74

Post #1 Ocena: 0

2010-01-20 20:01:28 (15 lat temu)

ewcia74

Kobieta

Z nami od: 10-01-2010

NI REBATA-czy ktos miał do czynienia?zastanawiam się czy warto

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andrzej57

Post #2 Ocena: 0

2010-01-26 21:35:05 (15 lat temu)

andrzej57

Mężczyzna

Z nami od: 24-01-2010

Witam.
Chcialbym zaczac wplacac na prywatna emeryture,mam 53 lata.
Prosze o info czy jest to mozliwe w tym wieku i jaki jest
minimalny okres wplat abym mogl otrzymywac emeryture.
Prosze polecic jakies towarzystwo,a moze lepszy bedzie bank?
Mieszkam w Birmingham.
Z gory dziekuje.
Andrzej.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

adela22

Post #3 Ocena: 0

2010-01-31 16:57:58 (15 lat temu)

adela22

Kobieta

Z nami od: 31-01-2010

Witajcie

Jestem w rosterce bowiem zastanawiam sie czy fundusz ktory oplacam jest wart tzw swieczki...
Od roku oplacam tz "OSPS" czyli "University of Oxford Staff Pension Scheme",skladka jest automatycznie naliczana i odciagana od wyplaty. Moj j.angielski jest kiepski i z tego tytulu moje wiadomosci na temat tego funduszu sa mierne... Zewszat slysze ze jest to nieoplacalne i na darmo to place.

Czy znasz ten fundusz i czy powinnam dalej go placic ...to znaczy co ja z tego tak naprawde bede miala ? ...i do tego jeszcze mysl ze gdy wroce do PL a bedzie juz euro to te pieniadze nic juz niebeda warte :-?
Prosze o porade
Ada

[ Ostatnio edytowany przez: adela22 31-01-2010 17:02 ]

Do góry stronyOffline

lewinskismith

Post #4 Ocena: 0

2010-02-02 22:28:08 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Z nami od: 27-12-2009

Cytat:

2010-01-31 16:57:58, adela22 napisał(a):
Witajcie

Jestem w rosterce bowiem zastanawiam sie czy fundusz ktory oplacam jest wart tzw swieczki...
Od roku oplacam tz "OSPS" czyli "University of Oxford Staff Pension Scheme",skladka jest automatycznie naliczana i odciagana od wyplaty. Moj j.angielski jest kiepski i z tego tytulu moje wiadomosci na temat tego funduszu sa mierne... Zewszat slysze ze jest to nieoplacalne i na darmo to place.

Czy znasz ten fundusz i czy powinnam dalej go placic ...to znaczy co ja z tego tak naprawde bede miala ? ...i do tego jeszcze mysl ze gdy wroce do PL a bedzie juz euro to te pieniadze nic juz niebeda warte :-?
Prosze o porade
Ada

[ Ostatnio edytowany przez: <i>adela22</i> 31-01-2010 17:02 ]

Witam Ada

University of Oxford Staff Pension Scheme to jest jedynie nazwa funduszu emerytalnego Twojego pracodawcy. Napewno korzysta on z firmy ubezpieczeniowej. Musisz dokladnie sprawdzic w dokumentach jaka to firma. Napewno tez posiadasz Stakeholder Pension Plan o ktorym mozesz poczytac wczesniej na forum.

Twoj Pension Scheme moze tez by tzw. defined benefit scheme gdzie pracodawca wyplaca Ci emeryture w zaleznosci od tego ile lat pracowac i ile zarabialas. To nie jest wtedy zadna inwestycja a jedynie przyzeczenie firmy i jej obowiazek aby te pieniadze wyplacic w przyszlosci.
Musisz dokladnie sprawdzic w dokumentach na co wplacasz pieniadze. Najlepiej zapytaj sie w Human Resources/Kadry u siebie w firmie.

Pozdrawiam
Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-02-05 22:21:48 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Libbii

Post #6 Ocena: 0

2010-02-05 23:18:20 (15 lat temu)

Libbii

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Mnie najbardziej zastanawia sam początek tego wątku...
Tak się złożyło, że wczoraj zainteresowałam się emeryturami państwowymi w UK i znalazłam informację, iż mężczyzna może ją uzyskiwać dopiero po 44 latach pracy, a nie 30, jak twierdzi autor wątku (źródło tu)
oraz, że minimalny okres pracy w UK wynosi 11 lat (cały czas dla mężczyzny), aby uzyskać 25% stawki podstawowej (basic) emerytury państwowej (state pension).
Może ja się mylę, ale dla mnie taki doradca traci swoją wiarygodność na tzw. "dzień dobry"...

Do góry stronyOffline

lewinskismith

Post #7 Ocena: 0

2010-02-06 09:58:29 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Cytat:

2010-02-05 23:18:20, Libbii napisał(a):
Mnie najbardziej zastanawia sam początek tego wątku...
Tak się złożyło, że wczoraj zainteresowałam się emeryturami państwowymi w UK i znalazłam informację, iż mężczyzna może ją uzyskiwać dopiero po 44 latach pracy, a nie 30, jak twierdzi autor wątku (źródło tu)
oraz, że minimalny okres pracy w UK wynosi 11 lat (cały czas dla mężczyzny), aby uzyskać 25% stawki podstawowej (basic) emerytury państwowej (state pension).
Może ja się mylę, ale dla mnie taki doradca traci swoją wiarygodność na tzw. "dzień dobry"...

Witam

Przepisy sie zmieniaja od nastepnego roku i zakladajac, ze ktos nie przechodzi na rzadowa emeryture do kwietnia 2010 bede go dotyczyly. To tez nie oznacza, ze za 10, 20, 30 lat one beda takie same jak teraz. W stosunku do emerytur rzadowych nalezy brac na to mocna poprawke. Co staram sie przedstawic, ze z emerytury rzadowej bedzie na starosc naprawde ciezko sie utrzymac. Niewiele ludzi ma tego swiadomosc a nalezy wszystkim oworzyc oczy.

Inna sprawa, ze kazdy doradca finansowy w tym ja jest odpowiedzialny i regulowany za prywatna emeryture. W stosunku do rzadowej najwazniejszym zrodlem informacji jest Revenue & Customs lub inne oganizacje rzadowe. Co nie znaczy oczywiscie, ze nie wiem o czym pisze :)

Ponad polowa moich kientow (Polacy to jedynie czesc) jest z polecenia wiec mysle, ze z wiarygodnosci i reputacja jest u mnie w porzadku. Zreszta - prosze sprawdzic jakie kwalifikacje i wiedze nalezy miec aby pracowac w moim zawodzie.

Pozdrawiam

Adam
Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.

Do góry stronyOffline

slonecz

Post #8 Ocena: 0

2010-02-06 11:27:33 (15 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

ja mam otwarty fundusz w firmie ktorej pracuje tak jak pisales place czesc ja i czesc placi pracodawca.
czy mi tez panstwo dolicze te x procent miesiecznie?

Do góry stronyOffline

andrzej57

Post #9 Ocena: 0

2010-02-06 20:05:29 (15 lat temu)

andrzej57

Mężczyzna

Z nami od: 24-01-2010

witam.
Prosze napisac o ktorej godzinie moge jutro zadzwonic,dzis dzwonilem i odezwala sie sekretarka.
Andrzej.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

lewinskismith

Post #10 Ocena: 0

2010-02-06 22:28:32 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Cytat:

2010-02-06 11:27:33, slonecz napisał(a):
ja mam otwarty fundusz w firmie ktorej pracuje tak jak pisales place czesc ja i czesc placi pracodawca.
czy mi tez panstwo dolicze te x procent miesiecznie?

Witam

W przypadku pracowniczych planow emerytalnych Twoje wplaty liczone sa od wynagrodzenie brutto. Wychodzi to identycznie jak w przypadku dodawanych extra 20% w innych planach.

Pozdrawiam

Adam Mitula

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,