Str 6 z 9 |
|
---|---|
ewcia74 | Post #1 Ocena: 0 2010-01-20 20:01:28 (15 lat temu) |
Z nami od: 10-01-2010 Skąd: londyn |
NI REBATA-czy ktos miał do czynienia?zastanawiam się czy warto
|
andrzej57 | Post #2 Ocena: 0 2010-01-26 21:35:05 (15 lat temu) |
Z nami od: 24-01-2010 Skąd: birmingham |
Witam.
Chcialbym zaczac wplacac na prywatna emeryture,mam 53 lata. Prosze o info czy jest to mozliwe w tym wieku i jaki jest minimalny okres wplat abym mogl otrzymywac emeryture. Prosze polecic jakies towarzystwo,a moze lepszy bedzie bank? Mieszkam w Birmingham. Z gory dziekuje. Andrzej. |
adela22 | Post #3 Ocena: 0 2010-01-31 16:57:58 (15 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2010 Skąd: oxford |
Witajcie
Jestem w rosterce bowiem zastanawiam sie czy fundusz ktory oplacam jest wart tzw swieczki... Od roku oplacam tz "OSPS" czyli "University of Oxford Staff Pension Scheme",skladka jest automatycznie naliczana i odciagana od wyplaty. Moj j.angielski jest kiepski i z tego tytulu moje wiadomosci na temat tego funduszu sa mierne... Zewszat slysze ze jest to nieoplacalne i na darmo to place. Czy znasz ten fundusz i czy powinnam dalej go placic ...to znaczy co ja z tego tak naprawde bede miala ? ...i do tego jeszcze mysl ze gdy wroce do PL a bedzie juz euro to te pieniadze nic juz niebeda warte ![]() Prosze o porade Ada [ Ostatnio edytowany przez: adela22 31-01-2010 17:02 ] |
lewinskismith | Post #4 Ocena: 0 2010-02-02 22:28:08 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2009 Skąd: Cala Wielka Brytania |
Cytat: 2010-01-31 16:57:58, adela22 napisał(a): Witajcie Jestem w rosterce bowiem zastanawiam sie czy fundusz ktory oplacam jest wart tzw swieczki... Od roku oplacam tz "OSPS" czyli "University of Oxford Staff Pension Scheme",skladka jest automatycznie naliczana i odciagana od wyplaty. Moj j.angielski jest kiepski i z tego tytulu moje wiadomosci na temat tego funduszu sa mierne... Zewszat slysze ze jest to nieoplacalne i na darmo to place. Czy znasz ten fundusz i czy powinnam dalej go placic ...to znaczy co ja z tego tak naprawde bede miala ? ...i do tego jeszcze mysl ze gdy wroce do PL a bedzie juz euro to te pieniadze nic juz niebeda warte ![]() Prosze o porade Ada [ Ostatnio edytowany przez: <i>adela22</i> 31-01-2010 17:02 ] Witam Ada University of Oxford Staff Pension Scheme to jest jedynie nazwa funduszu emerytalnego Twojego pracodawcy. Napewno korzysta on z firmy ubezpieczeniowej. Musisz dokladnie sprawdzic w dokumentach jaka to firma. Napewno tez posiadasz Stakeholder Pension Plan o ktorym mozesz poczytac wczesniej na forum. Twoj Pension Scheme moze tez by tzw. defined benefit scheme gdzie pracodawca wyplaca Ci emeryture w zaleznosci od tego ile lat pracowac i ile zarabialas. To nie jest wtedy zadna inwestycja a jedynie przyzeczenie firmy i jej obowiazek aby te pieniadze wyplacic w przyszlosci. Musisz dokladnie sprawdzic w dokumentach na co wplacasz pieniadze. Najlepiej zapytaj sie w Human Resources/Kadry u siebie w firmie. Pozdrawiam Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.
|
Post #5 Ocena: 0 2010-02-05 22:21:48 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Libbii | Post #6 Ocena: 0 2010-02-05 23:18:20 (15 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2009 Skąd: Leicester |
Mnie najbardziej zastanawia sam początek tego wątku...
Tak się złożyło, że wczoraj zainteresowałam się emeryturami państwowymi w UK i znalazłam informację, iż mężczyzna może ją uzyskiwać dopiero po 44 latach pracy, a nie 30, jak twierdzi autor wątku (źródło tu) oraz, że minimalny okres pracy w UK wynosi 11 lat (cały czas dla mężczyzny), aby uzyskać 25% stawki podstawowej (basic) emerytury państwowej (state pension). Może ja się mylę, ale dla mnie taki doradca traci swoją wiarygodność na tzw. "dzień dobry"... |
lewinskismith | Post #7 Ocena: 0 2010-02-06 09:58:29 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-02-05 23:18:20, Libbii napisał(a): Mnie najbardziej zastanawia sam początek tego wątku... Tak się złożyło, że wczoraj zainteresowałam się emeryturami państwowymi w UK i znalazłam informację, iż mężczyzna może ją uzyskiwać dopiero po 44 latach pracy, a nie 30, jak twierdzi autor wątku (źródło tu) oraz, że minimalny okres pracy w UK wynosi 11 lat (cały czas dla mężczyzny), aby uzyskać 25% stawki podstawowej (basic) emerytury państwowej (state pension). Może ja się mylę, ale dla mnie taki doradca traci swoją wiarygodność na tzw. "dzień dobry"... Witam Przepisy sie zmieniaja od nastepnego roku i zakladajac, ze ktos nie przechodzi na rzadowa emeryture do kwietnia 2010 bede go dotyczyly. To tez nie oznacza, ze za 10, 20, 30 lat one beda takie same jak teraz. W stosunku do emerytur rzadowych nalezy brac na to mocna poprawke. Co staram sie przedstawic, ze z emerytury rzadowej bedzie na starosc naprawde ciezko sie utrzymac. Niewiele ludzi ma tego swiadomosc a nalezy wszystkim oworzyc oczy. Inna sprawa, ze kazdy doradca finansowy w tym ja jest odpowiedzialny i regulowany za prywatna emeryture. W stosunku do rzadowej najwazniejszym zrodlem informacji jest Revenue & Customs lub inne oganizacje rzadowe. Co nie znaczy oczywiscie, ze nie wiem o czym pisze ![]() Ponad polowa moich kientow (Polacy to jedynie czesc) jest z polecenia wiec mysle, ze z wiarygodnosci i reputacja jest u mnie w porzadku. Zreszta - prosze sprawdzic jakie kwalifikacje i wiedze nalezy miec aby pracowac w moim zawodzie. Pozdrawiam Adam Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.
|
slonecz | Post #8 Ocena: 0 2010-02-06 11:27:33 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-11-2009 Skąd: sheffield |
ja mam otwarty fundusz w firmie ktorej pracuje tak jak pisales place czesc ja i czesc placi pracodawca.
czy mi tez panstwo dolicze te x procent miesiecznie? |
andrzej57 | Post #9 Ocena: 0 2010-02-06 20:05:29 (15 lat temu) |
Z nami od: 24-01-2010 Skąd: birmingham |
witam.
Prosze napisac o ktorej godzinie moge jutro zadzwonic,dzis dzwonilem i odezwala sie sekretarka. Andrzej. |
lewinskismith | Post #10 Ocena: 0 2010-02-06 22:28:32 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-02-06 11:27:33, slonecz napisał(a): ja mam otwarty fundusz w firmie ktorej pracuje tak jak pisales place czesc ja i czesc placi pracodawca. czy mi tez panstwo dolicze te x procent miesiecznie? Witam W przypadku pracowniczych planow emerytalnych Twoje wplaty liczone sa od wynagrodzenie brutto. Wychodzi to identycznie jak w przypadku dodawanych extra 20% w innych planach. Pozdrawiam Adam Mitula Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.
|