MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Karta kredytowa Virgin Money - balance transfer.

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2009-12-08 14:23:38 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Troche informacji na temat uzytecznosci karty Virgin i innych kart z promocja na balance transfer. Nie mam nic z promocji tej karty i przekazuje tylko wiedze jak wykorzystac ten produkt dla wlasnych korzysci finansowych.

Zalety:
-balance transfer z oprocentowaniem 0% na 16 miesiecy, co oznacza, ze przez 16 miesiecy korzysta sie z prawie darmowego kredytu (patrz oplata za transfer w wadach)
-mozna zrobic transfer (przelew) na inna karte kredytowa lub bezposrednio na konto (SBT - super balance transfer)
-miesieczna splata minimalna w okresie promocji wynosi tylko 25 funtow
-po zakonczeniu pierwotnej promocji 0% i splacie karty jest szansa na kolejna promocje na 6-12 miesiecy (inne karty nie maja takich powtarzajacych sie promocji)

Wady:
-oplata za balance transfer 2.98% calkowitej kwoty
-spozniona minimalna wplata uniewaznia oferte promocyjna - oprocentowanie 0%
-nie mozna zrobic przelewu na inne karty wydane przez bank MBNA

Jak wykorzystac karte na wlasne potrzeby:
-mozna dokonac transferu na konto (SBT) by splacic (nadplacic) pozyczke, kredyt, wesprzec swoj budzet, dokonac wiekszych zakupow np samochodu itp
-mozna dokonac transferu na inna karte kredytowa, ktora ma wysokie odsetki i mamy problem z jej splacaniem lub po prostu chcemy zaoszczedzic na odsetkach

Co zrobic, by uniknac problemow:
-trzeba koniecznie splacac minimalna wplate na czas, bo spoznienie oznacza uniewaznienie promocji. Najlepiej w tym celu ustawic direct debit na minimalna kwote. Nie trzeba wtedy pamietac o splatach
-zarejestrowac sie na stronie Virgin Money, zeby kontrolowac stan konta i nie przekroczyc limitu i terminu splaty
-sprawdzic dokladnie date konca promocji, gdyz dla unikniecia naliczenia odsetek trzeba dlug splacic na czas, a dokladniej kilka dni wczesniej, zeby wplata zdazyla sie zaksiegowac
-nie korzystac z karty do zakupow. Wszystkie wplaty na karte sa zaliczane na poczet dlugu o najnizszym oporocentowaniu, wiec w przypadku posiadania dlugu z balance transfer w promocji 0% wszystkie wplaty pomniejsza tylko ten dlug, a naleznosc za zakupy przyrasta o odsetki i jest uwieziona do czasu calkowitej splaty produktu promocyjnego.
-trzeba sobie zdawac sprawe z odsetek, ktore bedzie trzeba zaplacic, jesli nie damy rady splacic karty przed koncem promocji. Bank ma rowniez prawo podniesc oprocentowanie karty po zakonczeniu promocji, poniewaz jest ono zmienne.
-moze wydawac sie, ze to latwe pieniadze, ale po 16 miesiacach i pierwszych odsetkach w przypadku braku calkowitej splaty juz tak nie bedzie.

Karta kredytowa moze byc pulapka i spowodowac spirale dlugow, jesli jest niewlasciwie wykorzystywana i nie splacana.

Podsumowanie warunkow karty Virgin - Virgin Money Summary

Inne karty o podobnych wlasciwosciach - MSE Best balance transfer cards

O karte mozna wnioskowac online i w przypadku mozliwosci sprawdzenia klienta w agencjach kredytowych online akceptacja moze byc natychmiastowa wraz z przyznaniem limitu.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 08-12-2009 14:31 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Milusia

Post #2 Ocena: 0

2009-12-08 14:48:52 (15 lat temu)

Milusia

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

Jest dokladnie tak jak pisze Richmond. Mam ta karte, choc spoczywa sobie bezpiecznie w portfelu. Nie mialam jeszcze potrzeby skorzystania z niej.
Z reszta ja wogole jestem bardzo ostrozna jesli chodzi o karty kredytowe, ale w tym przypadku oferta balance transfer z oprocentowaniem 0% na 16 miesiecy brzmi dosc ciekawie i kto wie, moze sie przyda.
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2009-12-08 15:04:08 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Tyle, ze oferta na 16 miesiecy 0% dziala zwykle 60 dni od czasu zawnioskowania o karte. Ewentualnie potem dostaje sie kolejne oferty, wiec trzeba dokladnie sprawdzic co i jak.
Np jedna oferta skonczyla mi sie 7 grudnia i juz nastepnego dnia pojawila sie nowa oferta 0% do pazdziernika 2010.

Ja to nawet nigdy tej karty do portfela nie wkladalam ;)

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 08-12-2009 15:07 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

B0nkers

Post #4 Ocena: 0

2009-12-08 15:05:15 (15 lat temu)

B0nkers

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 06-12-2009

Milusia nie wiem od jak dawna masz tę kartę bo zgaduję że 0% balance transfer można zrobić tylko przez pewien czas
Mięso z psa przemielone razem z budą

Do góry stronyOffline

Milusia

Post #5 Ocena: 0

2009-12-08 15:09:27 (15 lat temu)

Milusia

Kobieta

Mam ja od bardzo niedawna, maz sie skusil. Wiem, ze oferta jest tymczasowa, ale nam szykuje sie troche wydatkow w najblizszej przyszlosci wiec zobaczymy.
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

B0nkers

Post #6 Ocena: 0

2009-12-08 15:28:09 (15 lat temu)

B0nkers

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 06-12-2009

Jeżeli zamierzasz używać karty do zakupów to 0% balance transfer nie ma dla ciebie znaczenia, raczej powinnaś być zainteresowana 0% on purchases - nie wiem czy ta karta to oferuje

90% ludzi i tak nie wie na jakiej zasadzie działają karty kredytowe, jak są naliczane odsetki itd., więc może by tak zacząć od wyjaśnienia podstaw
Mięso z psa przemielone razem z budą

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2009-12-08 15:34:58 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Podstawy zostaly wyjasnione juz dawno temu:
http://www.mojawyspa.co.uk/pytania/44/Karty-kredytowe

Nie za wszystko da sie zaplacic bezposrednio karta kredytowa i w takiej sytuacji super balance transfer na konto jest jak znalazl. No i nie ma tak dlugich promocji 0% na zakupy. Najdluzsza oferuje chyba Tesco na 12 miesiecy. Oczywiscie wada balance transfer w porownaniu do karty z promocja na zakupy jest oplata za tenze transfer ok 3%, ale cos za cos.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 08-12-2009 15:38 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Milusia

Post #8 Ocena: 0

2009-12-08 15:36:57 (15 lat temu)

Milusia

Kobieta

Cytat:

2009-12-08 15:28:09, B0nkers napisał(a):
Jeżeli zamierzasz używać karty do zakupów to 0% balance transfer nie ma dla ciebie znaczenia, raczej powinnaś być zainteresowana 0% on purchases - nie wiem czy ta karta to oferuje

90% ludzi i tak nie wie na jakiej zasadzie działają karty kredytowe, jak są naliczane odsetki itd., więc może by tak zacząć od wyjaśnienia podstaw

Pisalam o wydatkach a nie o zakupach ale jak widac 90% ludzi nie widzi roznicy, a moze to tylko 1%...?
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,