MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ktos ukradl mi pieniadze!!!

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

evasta4

Post #1 Ocena: 0

2009-10-07 12:19:46 (16 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

Witam serdecznie
Pisze,bo jestem strasznie wkurzona i chcialam sie Was poradzic.
Wlasnie zobaczylam,ze ktos sobie zrobil na moim koncie direct debit na kwote 60 funtow-napewno nie bylam to ja i nikt nie ma dostepu do konta!!! Direct debit byl na strone webbilling,com nie wiem nawet co to za firma!!!:-Y Juz go skasowalam oczywiscie...
Niedawno podalam nr konta landlordowi,bo mial mi zwrocic jakas kase.Moje pytanie jest takie-czy ktos znajac moj nr konta i sort code moze sobie na moim koncie zrobic direct debit??? Bo dla mnie to niedorzeczne!:-Y

[ Ostatnio edytowany przez: evasta4 07-10-2009 12:26 ]

"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-10-07 12:23:28 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #3 Ocena: 0

2009-10-07 12:28:17 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Evasta już kiedyś pisałem że takie historie biorą się najczęściej z kontaktów ze stronami dla dorosłych (wskazuje na to też amerykańska domena .com). Choć oni raczej czepiają się kart kredytowych ale może potrafią też kont..

Niestety angielskie przepisy nie wymagają powiadomienia klienta o tym że założono direct debit na jego koncie (!!!). Rada - co jakiś czas sprawdzać przez internet banking jakich mamy Payees, jak się trafi nieznany kasować (ale trzeba uważać żeby nie przedobrzyć bo firmy się ukrywają pod dziwnymi nazwami, np. siec komórkowa 3 to Hutchinson Telecom)

Raczej nie ma to nic wspólnego z landlordem

[ Ostatnio edytowany przez: Superlover 07-10-2009 12:32 ]

Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Milusia

Post #4 Ocena: 0

2009-10-07 12:43:07 (16 lat temu)

Milusia

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

Jesli ktos zna twoj numer konta i sort-code moze tylko i wylacznie wplacic pieniadza na twoje konto, nic poza tym.
Z tego co wiem,zeby ustawic direct debit potrzebne jest o wiele wiecej danych.
Natomiast trzeba uwazac na to co sie zamawia przez internet i dokladnie wszystko czytac, zwlaszcza to co napisali drobnym druczkiem.
Chyba juz kiedys o tym pisalam, ale w ubieglym roku maz zamowil "darmowe" wizytowki przez internet, mial tylko oplacic koszty przesylki. Jak sie potem okazalo, na stronie internetowej byla gdzies informacja o zgodzie na oplacanie bodajze £20 miesiecznie. Zeby z tego zrezygnowac, trzeba bylo ta opcje wylaczyc. Maz tego nie zauwazyl.
Zorientowalismy sie dopiero po dwoch miesiacach, na wyciagu bankowym co miesiac widnial napis, ze zaplacono karta. Nie rzucalo sie specjalnie w oczy, bo w ilu miejscach placimy karta i wydajemy £20.
Trzeba uwazac co sie zamawia przez internet i gdzie sie podaje swoje dane.
I jeszcze dla jasnosci, zeby ktos mogl zakupic cos przez internet za nasze pieniazki bedzie potrzebowal numeru karty, daty waznosci i numeru cvv. W zwiazku z moja praca mam niestety czasem doczynienia z takimi sytuacjami ze ktos placi cudza karta. Potem jest szok i tlumaczenie, ze jak nigdzie i nikomu tych danych nie podawalem. A jednak ktos je mial... Trzeba naprawde uwazac.
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

evasta4

Post #5 Ocena: 0

2009-10-07 12:49:41 (16 lat temu)

evasta4

Kobieta

JAk pisal Superlover mialam kiedys i mam nadal problem,bo wszystkiego nie da sie usunac niestety,z zabieraniem kasy z konta,ale to bylo z kredytowki.A teraz sytuacja pojawia sie podobna,ale kasa jest zabrana ze zwyklej debetowki.Co mnie przerazilo.Nic nie kupowalam przez internet ta karta-tylko kredytowka jak juz:-[ stad moje zaskoczenie.Direct dbeit byl ustawiony dzisiaj i dzisiaj zabrali ta kase.
Tez logicznie myslac tlumaczylam sobei ze znajac tylko dane konta nie mozna tak ot sobie zabrac kasy,bo byloby mnostwo takich sytuacji.Ale ktos jednak ten dd sobie ustawil:-[nie wiem jakim cudem.I boje sie ze bedzie sie to powtarzac...

[ Ostatnio edytowany przez: evasta4 07-10-2009 12:50 ]

"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Milusia

Post #6 Ocena: 0

2009-10-07 12:58:59 (16 lat temu)

Milusia

Kobieta

Idz do banku i przedstaw sytuacje, jesli ktos sciagnal pieniadze z twojego konta bez twojej zgody moze udac Ci sie je odzyskac. Oczywiscie jesli uda Ci sie udowodnic, ze to nie ty ustawilas dd. Kazde konto jest przeciez ubezpieczone.

I tak z ciekawosci, co to byla za firma, za co sciagneli Ci te pieniadze?
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

evasta4

Post #7 Ocena: 0

2009-10-07 13:02:30 (16 lat temu)

evasta4

Kobieta

Byla to firma Webbiling.com Ltd

A czy ktos moze wie jakie dokladnie dane sa wymagane do zrobienia direct debitu?

Dziwie sie tez dosc mocno,poniewaz bylam na overdraft maksymalnym,a bank zaakceptowal taka platnosc.

[ Ostatnio edytowany przez: evasta4 07-10-2009 13:07 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2009-10-07 13:30:19 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Z tego co widze, to jest firma, ktora swiadczy uslugi direct debit innym firmom. Czyli kupujesz cos przez internet w innej firmie, a ta firma sciaga platnosc przed Direct Debit.

Pieniadze mozesz latwo odzyskac, wystarczy pojsc do banku i powolac sie na direct debit mandate i poprosic o natychmiastowy zwrot.

Masz jednak inny problem. Musisz ustalic dlaczego ta firma wziela pieniadze z Twojego konta. Przypomnij sobie czy nic nie kupowalas na te kwote wczesniej przez internet. Z tego co widzialam pare osob mialo problem z ta firma i po odwolaniu direct debit dostawali wezwanie do zaplacenia dlugu. Dobrze by bylo ustalic co to za dlug. Zapytaj sie tez meza czy przypadkiem czegos nie kupowal przez internet w ostatnim czasie, moze zapomnial zupelnie o tym.

http://www.consumeractiongroup.co.uk/forum/debt-collection-industry/150031-instrum-injustitia-asking-131eur.html

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Milusia

Post #9 Ocena: 0

2009-10-07 13:43:48 (16 lat temu)

Milusia

Kobieta

Wlasnie czytalam to o czym pisze Richmond. Czesc ludzi miala problem ze skasowaniem direct debit i dostawali pozniej wezwania do zaplaty dlugu. Upewnij sie, ze w twoim przypadku wszystko zostalo prawidlowo skasowane, zeby potem znowu nie placic.

Istnieje cos takiego jak Direct Debit Guarantee, na podstawie tego powinnas odzyskac pieniadze. Skontaktuj sie z bankiem.
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Post #10 Ocena: 0

2009-10-07 14:28:13 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony