MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem z National Insurance Number

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cynamonikus

Post #1 Ocena: 0

2009-08-17 10:35:22 (16 lat temu)

cynamonikus

Z nami od: 02-04-2007

Witam!! W jaki sposób moja żona może otrzymać numer ubezpieczeniowy jeżeli nie pracuje. Mamy dwójkę dzieci i staramy się o zasiłek dla nich, niestety żona nie ma NIN i nie możemy otrzymać tych zasiłków. To trwa już ponad pół roku. Nie może pójść do pracy bo nie mamy z kim zostawić dzieci. Po za tym nie zna języka i żadna agencja nie chce jej zatrudnić. A w JobCenter jest wymagany list polecający od pracodawcy, aby starać się o ten numer. Może wy macie jakieś pomysły? Z góry dzięki.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AGALON

Post #2 Ocena: 0

2009-08-17 10:46:18 (16 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Temat walkowany tysiace razy ;-)
Przejrzyj prosze forum i uzyj wyszukiwarki (wpisujac slowo NIN)

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/24/18385/NIN-brak-jego,10

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/36/12402/zasilki-a-brak-ninu,10

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/24/11381/jak-uzyskac-NIN-W-uk,0

Do góry stronyOffline

jarek_jan

Post #3 Ocena: 0

2009-08-17 10:47:38 (16 lat temu)

jarek_jan

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2009

Wystarczy list z dwoch agencji w ktorej jest zarejestrowana, ze stara sie znalezc prace. Nie musi faktycznie szukac lub pracowac.
Jarek

Do góry stronyOffline

Kiliana

Post #4 Ocena: 0

2009-08-17 11:00:13 (16 lat temu)

Kiliana

Kobieta

Z nami od: 05-07-2009

cynamonikus co do NIN to bylam w podobnej sytuacji jak Twoja zona i jest z niej wyjscie :-)
1. Po pierwsze zalozylam sobie konto w banku (chyba, ze macie wspolne, wowczas zona nie musi robic tego oddzielnie)
2. Mielismy juz Child Benefit na dziecko, o ktore staral sie moj maz, wiec bylo przyznane na niego. Zadzwonilam do ChB i powiedzialam, ze chce zrobic transfer tego benefitu z meza na mnie, ale nie mam NIN. Wowczas Pani podala mi numer pod ktory mam zadzwonic i umowic sie na rozmowe w sprawie NIN. W ten sposob dostalam NIN :-) Wazne jest by mowic, ze chcesz NIN ze wzgledu na przeniesienie ChB.

Takie rozwiazanie polecila mi kolezanka, ktora jest tutaj okolo 10 lat :-)
Powodzenia
Dziecko jest księgą, którą powinniśmy czytać i w której powinniśmy pisać. ~ Peter Rosegger

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

cynamonikus

Post #5 Ocena: 0

2009-08-17 11:07:52 (16 lat temu)

cynamonikus

Cytat:

2009-08-17 11:00:13, Kiliana napisał(a):
cynamonikus co do NIN to bylam w podobnej sytuacji jak Twoja zona i jest z niej wyjscie :-)
1. Po pierwsze zalozylam sobie konto w banku (chyba, ze macie wspolne, wowczas zona nie musi robic tego oddzielnie)
2. Mielismy juz Child Benefit na dziecko, o ktore staral sie moj maz, wiec bylo przyznane na niego. Zadzwonilam do ChB i powiedzialam, ze chce zrobic transfer tego benefitu z meza na mnie, ale nie mam NIN. Wowczas Pani podala mi numer pod ktory mam zadzwonic i umowic sie na rozmowe w sprawie NIN. W ten sposob dostalam NIN :-) Wazne jest by mowic, ze chcesz NIN ze wzgledu na przeniesienie ChB.

Takie rozwiazanie polecila mi kolezanka, ktora jest tutaj okolo 10 lat :-)
Powodzenia

O to jest dobre, ale powiedz mi czy przepisałaś faktycznie ten ChB bo wolałbym mieć go na siebie i ile czekałaś?

Do góry stronyOffline

Kiliana

Post #6 Ocena: 0

2009-08-17 11:13:51 (16 lat temu)

Kiliana

Kobieta

Tak, przepisalam :-) Na sama rozmowe w sprawie NIN czekalam okolo tygodnia, dokument z numerem NIN przyszedl po kolejnych 2-3 tygodniach.
A czemu chcesz miec ChB na siebie? Z tego co ja sie orientuje, to w momencie, gdy zona nie pracuje a ma na sobie ChB to ten okres dolicza sie jej do lat pracy.
Z tego co pisales to macie dwoje dzieci, wiec moze przeniscie ChB z jednego dziecka na zone? - o ile to jest mozliwe.
Dziecko jest księgą, którą powinniśmy czytać i w której powinniśmy pisać. ~ Peter Rosegger

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Kiliana

Post #7 Ocena: 0

2009-08-17 11:17:51 (16 lat temu)

Kiliana

Kobieta

Cytat:

2009-08-17 11:13:51, Kiliana napisał(a):
Tak, przepisalam :-) Na sama rozmowe w sprawie NIN czekalam okolo tygodnia, dokument z numerem NIN przyszedl po kolejnych 2-3 tygodniach.
A czemu chcesz miec ChB na siebie? Z tego co ja sie orientuje, to w momencie, gdy zona nie pracuje a ma na sobie ChB to ten okres dolicza sie jej do lat pracy.
Z tego co pisales to macie dwoje dzieci, wiec moze przeniscie ChB z jednego dziecka na zone? - o ile to jest mozliwe.

Pamietaj, wazne jest bys mowil, ze potrzebny jest NIN ze wzgledu na transfer ChB. Ja zostalam umowiona na NIN, pojechalam i pozniej czekalam na ten numer, ale przyszedl list, ze skoro to ma byc na ChB to musze jeszcze raz jechac na rozmowe (od nowa), bo ktos tego nie zaznaczyl w papierach przy pierwszej rozmowie - no i pojechalam jeszcze raz :-)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

cynamonikus

Post #8 Ocena: 0

2009-08-17 11:18:01 (16 lat temu)

cynamonikus

Cytat:

2009-08-17 11:13:51, Kiliana napisał(a):

Polak potrafi:) Dzięki śliczne. Teraz powinno być z górki. Powodzenia i pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Kiliana

Post #9 Ocena: 0

2009-08-17 11:20:21 (16 lat temu)

Kiliana

Kobieta

Nie ma sprawy :-)
Moglam to pomoglam :-)

Powodzenia w pomyslnym zalatwienu NIN :-)
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

cynamonikus

Post #10 Ocena: 0

2009-08-17 11:23:22 (16 lat temu)

cynamonikus

Aha jeszcze jedno. Jeżeli się zapytają dlaczego ona chce przenieść ten ChB. I czy ma znaczenie że będziemy mieszkać dalej razem, a ja będę pobierał inne dodatki a ona inne?

[ Ostatnio edytowany przez: cynamonikus 17-08-2009 11:23 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,