MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wynajem mieszkania a gwarantor

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Morgaine

Post #1 Ocena: 0

2009-07-13 17:12:09 (16 lat temu)

Morgaine

Kobieta

Z nami od: 07-07-2008

Czesc,

Finalizuję właśnie wynajem domu wraz z koleżanką i partnerem. Mój chłopak pracuje, ale my obydwie jestesmy doktorantkami i jako że płaci nam się w postaci stypendium to formalnie nie posiadamy żadnego dochodu.

Poproszono mnie o dane gwarantora z terenów UE. I tu pojawia się pytanie: czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Czy wiecie jak bardzo sprawdzany jest gwarantor? Czy jedynie wypełnia formularz, czy też przechodzi przez dokładny credit check?

Osoba którą mogłabym prosić o tę przysługę pracuje w Polsce i obawiam się że jej oficjalny dochód może nie osiągnąć £10k rocznie. Czy zdeklarowane dochody będą w jakiś sposób sprawdzone?

Zaznaczam że nie ma problemu z płaceniem, moje stypendium grubo przekracza £10k ale niestety firma FLS która zajmuje się referencjami wynajmujących nie chce uznać tego za dochód.

Będę wdzięczna za poradę :)

[ Ostatnio edytowany przez: Morgaine 13-07-2009 17:27 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2009-07-13 17:38:42 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Moim zdaniem gwarantor spoza UK nie przejdzie, bo sciagalnosc naleznosci bylaby bardzo utrudniona.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #3 Ocena: 0

2009-07-13 18:26:27 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

gwarant tylko z UK....i to pracjacy na konrakcie ....kazdy inny wymaga niezlej gimnastyki i przekonywania ....
a chlopak gdzie pracuje ..jesli mozna zapytac:-]
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

nemonick

Post #4 Ocena: 0

2009-07-13 19:28:00 (16 lat temu)

nemonick

Mężczyzna

Z nami od: 14-12-2008

Znajomi byli kiedys w podobej sytuacji oboje byle se i generalnie nie wykazywali zadnego konkretnego dochodu chcac wynajac mieszkanie tez potrzebowali zaswiadczenie od pracodawcy. Poprosili znojemego ktory rowniez byl se o wystawienie czegos takiego. Wystawil na szybko zrobionym "papierze firmowym" tel kontaktowy itp itd. Nie mieli juz problemu z wynajeciem mieszkania. A do tego znajomego nikt nie dzwonil z zadnymi zapytaniam... Wiem, ze to troszke naginanie ale coz trzeba sobie jakos radzic:D Tak czy inaczej powodzenia zycze...
.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Libbii

Post #5 Ocena: 0

2009-07-13 22:50:15 (16 lat temu)

Libbii

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

My również musieliśmy podać dane gwarantora.
I nie było to takie proste, bo tak jak pisano powyżej, musiał to być ktoś z UK, i mało tego, posiadający dom na własność w UK. Z dostarczeniem papierów na własność domu nam odpuścili - gość miał dom w Cornwalii i tam po prostu nie jeździł. Ale jego dane musiały być szczegółowe - włącznie z pracodawcą, zarobkami i numerem konta bankowego (w pierwszym momencie gdybyśmy nie zapłacili, jemu ściągają z konta).
Na szczęście mieliśmy zaprzyjaźnionego Anglika, który nam to wszystko podpisał :-)

W każdym razie życzę powodzenia

Do góry stronyOffline

Morgaine

Post #6 Ocena: 0

2009-07-14 08:58:39 (16 lat temu)

Morgaine

Kobieta

Z nami od: 07-07-2008

Czesc,

Dzieki za pomoc i sugestie.

1) gwarantor moze byc spoza UK tak długo jak z UE - agencja trzyma się tej wersji. Też się dziwiłam, ale jak się okazuje znajomi studenci byli w podobnej sytuacji i podawali rodziców jako poręczycieli.

2) Reivilo, chłopak pracuje w IT ale obawiam się że nie poręczy jeśli sam będzie na kontrakcie. Będziemy tego próbować agencja liczy jednak ze wynajem nie powinien przekraczać 1/3 dochodów i do całości kwoty za nas dwoje brakuje chłopakowi 2 tyskow rocznie :(

3) Nemonick, mam zaświadczenie z wydziału że dostaję na rękę 13K maintenance grant i w zamian za to pracuję jako asystent, szkopuł w tym że według nich stypendium nie jest dochodem! Żeby było śmieszniej, moja koleżanka składa pod koniec sierpnia pracę doktorską i od września ma zaklepaną pracę na 6 miesięcy jako wykładowca ale ponieważ liczy się sytuacja obecna czyli - student, również kazano jej szukać poręczyciela.

4) Na pocieszenie, sytuacja wygląda dziś lepiej bo podliczyłam dochody mojej mamy i troszeczke wyłażą poza wyznaczone przez agencje 10K, więc może być gwarantorem. Ma stałą pracę w tej samej firmie od x lat, dom bez kredytu i jakieś lokaty, więc może nie trzeba będzie nikomu ściemniać.

UPDATE: Zmienilam agencje i Ci wydaja sie bardziej wyrozumiali. Moj chlopak powinien dac rade poswiadczyc za mnie. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam ;-)

[ Ostatnio edytowany przez: Morgaine 15-07-2009 15:33 ]

Do góry stronyOffline

akrobatka

Post #7 Ocena: 0

2015-01-16 07:35:24 (10 lat temu)

akrobatka

Kobieta

Z nami od: 20-10-2014

Znôw odkopuję stary temat, ale nie chciałam ich mnożyć. ;)

Mam szybkie pytanie, czy pracodawca (firma) może być takim gwarantorem mieszkania (o ile się zgodzi ;) ) Czy firma może jedynie dać zaświadczenie o zatrudnieniu, a gwarantem musi być osoba fizyczna'?

Do góry stronyOffline

ynop79

Post #8 Ocena: 0

2015-01-16 08:04:14 (10 lat temu)

ynop79

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

zalezy od agencji
teoretycznie gwarantorem moze byc kazdy podmiot posiadający zdolność prawne

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2015-01-16 08:11:06 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2015-01-16 07:35:24, akrobatka napisał(a):
Znôw odkopuję stary temat, ale nie chciałam ich mnożyć. ;)

Mam szybkie pytanie, czy pracodawca (firma) może być takim gwarantorem mieszkania (o ile się zgodzi ;) ) Czy firma może jedynie dać zaświadczenie o zatrudnieniu, a gwarantem musi być osoba fizyczna'?

Zalezy od agencji/landlorda. Rekomendacje od pracodawcy moga wystarczyc plus oczywiscie umowa o prace potwierdzajaca dochod.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2015-01-16 08:31:04 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

W naszym przypadku poręczenie firmy nie przeszło, bo wlasciel sprzedał jedną i to co zaczynał trwało zbyt krótko, mimo że miała ogromnych zysków.
Dopiero właściciel firmy poreczył jako osoba fizyczna i poszło.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,