MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 11 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Str 11 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kik1976

Post #1 Ocena: 0

2010-01-15 19:43:59 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

dobrze przeczytaj zalaczona instrukcje i formularz, tam wszystko pisze , co trzeba .
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-01-15 20:31:30 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

PIOTRALE

Post #3 Ocena: 0

2010-01-15 20:52:32 (15 lat temu)

PIOTRALE

Mężczyzna

Z nami od: 30-07-2009

Cytat:

2009-10-18 13:36:51, Netta6 napisał(a):
Cytat:

2009-10-18 12:46:19, marciniak napisał(a):
Kumpel i jego połowica nie mają pracy a pobierają working tax credit. Nie mają z czego żyć to biorą. Języka niet, kwalifikacji niet, przespali 4 lata. :-(

On ignoruje że kantuje państwo, powiedziałem mu to dziś, ale mówi że jak się przeniesie do innego miasta to go nie znajdą...

Ręce opadają.

Ale mam pytanie: jak to wygląda właśnie z takimi kanciarzami? Czy jak zrobi sobie samozatrudnienie to będzie mógł pobierać zasiłek bez problemów? I ile czasu tak naprawdę musi minąć aby zaczęto się interesować kwestią?

I jak wygląda zwrot takiej ukradzionej kasy? Pobierają z konta?

No to ładne kwiatki:-o
Oprócz samozatrudnienia musi jeszcze podatki odprowadzać. Working tax można pobierać pracując co najmniej 16 godzin tygodniowo. Skoro pracuje to musi podatek odprowadzić. Jeśli będzie samozatrudnionym i będzie pobierał Working Tax a nie odprowadzi podatku to i tak mu się do tyłka Revenue dobierze. Wcześniej czy później. Kwestia czasu.
podatku za wypracowany niby miesiac nie musi odprowadzac jesli dochody ma ponizej 5500 rocznie czy cos takiego,a dodatkowe 16h tak musi miec, skladki na ubezpieczenie i podatek placi raz na kwartal w wysokosci okolo 50P.Bledem Anglikow jest ze zamalo jest kontroli,a za duzo cwaniakow!!!!!
nie kradnij,wladza nie znosi konkurecji,

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Netta6

Post #4 Ocena: 0

2010-01-15 23:59:28 (15 lat temu)

Netta6

Kobieta

Z nami od: 19-01-2006

Cytat:

2010-01-15 20:52:32, PIOTRALE napisał(a):
Cytat:

2009-10-18 13:36:51, Netta6 napisał(a):
Cytat:

2009-10-18 12:46:19, marciniak napisał(a):
Kumpel i jego połowica nie mają pracy a pobierają working tax credit. Nie mają z czego żyć to biorą. Języka niet, kwalifikacji niet, przespali 4 lata. :-(

On ignoruje że kantuje państwo, powiedziałem mu to dziś, ale mówi że jak się przeniesie do innego miasta to go nie znajdą...

Ręce opadają.

Ale mam pytanie: jak to wygląda właśnie z takimi kanciarzami? Czy jak zrobi sobie samozatrudnienie to będzie mógł pobierać zasiłek bez problemów? I ile czasu tak naprawdę musi minąć aby zaczęto się interesować kwestią?

I jak wygląda zwrot takiej ukradzionej kasy? Pobierają z konta?

No to ładne kwiatki:-o
Oprócz samozatrudnienia musi jeszcze podatki odprowadzać. Working tax można pobierać pracując co najmniej 16 godzin tygodniowo. Skoro pracuje to musi podatek odprowadzić. Jeśli będzie samozatrudnionym i będzie pobierał Working Tax a nie odprowadzi podatku to i tak mu się do tyłka Revenue dobierze. Wcześniej czy później. Kwestia czasu.
podatku za wypracowany niby miesiac nie musi odprowadzac jesli dochody ma ponizej 5500 rocznie czy cos takiego,a dodatkowe 16h tak musi miec, skladki na ubezpieczenie i podatek placi raz na kwartal w wysokosci okolo 50P.Bledem Anglikow jest ze zamalo jest kontroli,a za duzo cwaniakow!!!!!

Ja nie napisałam, że co miesiąc trzeba podatki odprowadzać w przypadku samozatrudnienia.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2010-01-16 00:15:02 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2010-01-15 19:11:03, obserwator napisał(a):
z gory przepraszam ze odkopuje nielubiany watek

nurtuja mnie ostatnio pewne kwestie, w papierach od hmrevenue i na stronach jest to niedomowione albo sprytnie ukryte

1. czy urlop (platny) musi zostac zgloszony do revenue jako brak pracy?

nie

Cytat:
2. urlop nieplatny (firma w danych dniach poprostu nie dziala - 10 dni w swieta, nie jest to zadna forma bezrobocia), podobno grozi za brak zgloszenia tego faktu kara (300f bodajrze), mozna zglosic ta luke po fakcie bez konsekwencji, czy odpuscic z nadzieja ze sie nie polapia?

nie, dalej jestes zatrudniony, roznica zostanie wykazana w rocznym rozliczeniu

Cytat:
3. 40h pracy tygodniowo, problem ze pracodawca pieczolowicie na payslipie wypisuje 37,5 (nieplatne przerwy), problem dla urzedu?

nie

Cytat:
4. kwestia godzin, bywaja nadgodziny, bywa ze wypadnie kilka godzin, za kazdym razem trzeba dzwonic ze przekroczylo/niewyrobilo zdeklarowanej normy tygodniowej?

nie, jak w punkcie 2 roznica wyjdzie przy rocznym rozliczeniu, chyba, ze nadgodziny podwajaja dochody

Cytat:
5. wtc wyliczone za dochod z 2008-2009 (nigdy wczesniej nie bylo pobierane), 6k, wlasnie pyknelo 12k, z papierow wynika ze jesli roznica jest ponizej 25k nie jest wymagane jakiekolwiek zgloszenie,
czyli jak sie konczy historia piekna, w kwietniu przestaja placic i wysylaja rachunek o zwrot calosci (przekroczenie limitu), czy lepiej odrazu dac im znac i zmniejszyc kwote do oddania?

przy znacznej roznicy najlepiej zglosic od razu, co nie znaczy, ze przy dochodach 12 000 dodatek zostanie odebrany

[ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 16-01-2010 00:16 ]

Ada

Do góry stronyOffline

sebabar

Post #6 Ocena: 0

2010-01-16 01:23:26 (15 lat temu)

sebabar

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 09-01-2010

Cytat:

2009-05-18 19:46:07, andrzej10 napisał(a):
wrocilem rok temu do polski, zapomnialem powiedziec ze przestalem pracowac i caly czas otrzymywalem tax credit w wysokosci 5F na tydzien, co teraz mam z tym zrobic? dzwonic i przeznac sie? kase mam na koncie w uk ktora dostawalem gdy juz nie prcowalem i chcialem oddac ale nie wiem jak oni zareaguja zeby mi jakies kary nie dali i czy wogole jest mozliwosc aby znalezli mnie w polsce jesli sie nie przyznam? Do uk juz wracac nie bede.

Pozdrawiam.

mądry polak po szkodzie...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

domeryk

Post #7 Ocena: 0

2010-01-17 03:05:29 (15 lat temu)

domeryk

Konto zablokowane

Z nami od: 26-10-2007

Mam takie pytanie mój znajomy pracował mniej niż 20h tygodniowo i korzystał working-tax-credit jak się nie mylę dopłacali mu do 220f na tydzień , mam takie pytanie jeśli skończy ci się kontrakt i czekasz na nowy a jesteś jako self-employer i wykonujesz małe zlecenia to czy należy to się też takim osobą ?. Czy jest jakiś przedział zarobkowy jeśli go w roku przekroczysz to już nie masz takich praw ?

[ Ostatnio edytowany przez: domeryk 17-01-2010 03:08 ]

Do góry stronyOffline

obserwator

Post #8 Ocena: 0

2010-01-17 12:06:34 (15 lat temu)

obserwator

Mężczyzna

Z nami od: 14-06-2009

2010-01-16 00:15:02, Adacymru napisał(a):
Cytat:

2010-01-15 19:11:03, obserwator napisał(a):
Cytat:
5. wtc wyliczone za dochod z 2008-2009 (nigdy wczesniej nie bylo pobierane), 6k, wlasnie pyknelo 12k, z papierow wynika ze jesli roznica jest ponizej 25k nie jest wymagane jakiekolwiek zgloszenie,
czyli jak sie konczy historia piekna, w kwietniu przestaja placic i wysylaja rachunek o zwrot calosci (przekroczenie limitu), czy lepiej odrazu dac im znac i zmniejszyc kwote do oddania?

przy znacznej roznicy najlepiej zglosic od razu, co nie znaczy, ze przy dochodach 12 000 dodatek zostanie odebrany

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Adacymru</i> 16-01-2010 00:16 ]

12k tj na obecna chwile, do konca roku podatkowego zostaly jeszcze 3 miesiace, wiec zapowiada sie pod 15k, czyli wszystko co dostalem bede musial oddac plus pewnie jakas kara, w poniedzialek zadzwonie i zglosze ze planuje przekroczyc

swoja droga ktos juz mial kiedys przyjemnosc oddawac wtc? jak to sie odbywa, pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2010-01-17 12:18:29 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Nie panikuj jeszcze, do 25 tys jeszcze daleko. Przy nawet 15tys na rok, calkowity dochod na rodzine, to nie jest luksus. A nawet jak musialbys cos oddac, to rozloza ci to na raty. O karach jako takich nalozonych w praktyce nie slyszalam .
Ada

Do góry stronyOffline

domeryk

Post #10 Ocena: 0

2010-01-21 13:17:06 (15 lat temu)

domeryk

Konto zablokowane

Z nami od: 26-10-2007

Chciałbym uzyskać sprostowanie kilku spraw WTC można uzyskać jedynie wtedy iż masz ukończone 25 lat oraz jesteś zatrudniony lub jesteś jako self-employed i jeśli pracujesz 30 godzin tygodniowo. Pytanie moje jest następujące "pan x pracuje w zakładzie xx a jego kod podatkowy to 647L i w roku podatkowym zarobił xxxxx funtów, więc należy mu się xxxxx funtów working tax credit". Należy mu się czy nie należy ? jeśli pracuję na kontrakty i zrezygnował z pracy na kontrakty i w tym samym roku rozpoczął prace jako self-employed i tygodniowo pracuje 30h.

Do góry stronyOffline

Strona 11 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,