Str 2 z 12 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
andrzej10 |
Post #1 Ocena: 0 2009-05-19 12:32:36 (16 lat temu) |
Z nami od: 18-05-2009 Skąd: londyn |
Cytat:
2009-05-19 11:04:18, Superlover napisał(a):
Cytat:
2009-05-18 19:51:13, anthrax napisał(a):
Cytat:
2009-05-18 19:46:07, andrzej10 napisał(a):
wrocilem rok temu do polski, zapomnialem powiedziec ze przestalem pracowac i caly czas otrzymywalem tax credit w wysokosci 5F na tydzien, co teraz mam z tym zrobic? dzwonic i przeznac sie? kase mam na koncie w uk ktora dostawalem gdy juz nie prcowalem i chcialem oddac ale nie wiem jak oni zareaguja zeby mi jakies kary nie dali i czy wogole jest mozliwosc aby znalezli mnie w polsce jesli sie nie przyznam? Do uk juz wracac nie bede.
Pozdrawiam.
zachowaj sie jak czlowiek z honorem - zadzwon/napisz ze masz nadplate i oddaj. Kary za twoja uczciwosc na pewno nie bedzie.
Nie przesadzajmy z tym honorem.
Proponuje zadzwonić i zgłosić że wyjeżdżasz z Anglii np. za kilka dni. W ten sposób najszybciej zakończysz sprawę. Jeszcze jedno: tak czy inaczej powinieneś zadzwonić i złożyć deklarację rocznych dochodów, jeżeli tego nie zrobisz tracisz prawo do tax credit a wszystko co ci wypłacono po 5. kwietnia jest (teoretycznie) do zwrotu. Więc możesz szybko upiec 2 pieczenie na jednym ogniu.
tak tylko ze ja wyjechalem w kwietniu 2008 roku, ale ok, chce oddac to co otrzymalem 08-09 i to ciutke ktora otrzymuje teraz. Nie sprawdzalem konta, a jak juz sprawdzilem to to bylo z pol roku temu, pozniej jakos sie wystraszylem ze mi kare wlepia za to ze nie powiedzialem ze wyjezdzam, choc mi sie wydaje ze mowilem, dawno to bylo wiec nie pamietam, no i sie przestraszylem i do tej pory nie dzwonilem, bo jak mnie do wiezienia wsadza? ogolnie mialbym do oddania 400F.
|

|
 |
|
|
AGALON |
Post #2 Ocena: 0 2009-05-19 12:42:58 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
Sadze ze nie bedzie to tylko 400£ do zwrotu ale "troszke" wiecej...
What is a penalty?
The tax credit system allows the Revenue to impose financial penalties in certain situations. For example, if you fail to report certain changes of circumstances or if you ‘fraudulently or negligently’ give incorrect information. This leaflet explains when a penalty can be imposed, how much it might be and what you can do to challenge it.of poverty among children and families with children.
Penalty – up to £300
In some circumstances the Revenue can impose a penalty of up to £300. These are the situations when this can happen.
Failure to tell the Revenue about a notifiable change of circumstances
There are only certain changes that you must tell the Revenue about within one month. Changes which must be notified are as follows:
You stop being part of a couple, or start being part of a couple
Childcare costs stop or go down by £10 or more per week for 4 weeks in a row
You stop working at least 30 hours per week
You stop working at least 16 hours per week
You no longer count as responsible for a child, e.g., they move out, leave full-time education, claim benefits in their own right
You leave the UK permanently, or for more than 8 (or sometimes 12) weeks
For child tax credit, you lose the right to reside
If you fail to tell the Revenue about one of these changes, and you do not have a reasonable excuse, the Revenue can impose a penalty of up to £300.
Reszta o karach zwiazanych z tax credits: tutaj.
|

|
 |
|
andrzej10 |
Post #3 Ocena: 0 2009-05-19 12:51:32 (16 lat temu) |
Z nami od: 18-05-2009 Skąd: londyn |
Cytat:
2009-05-19 12:42:58, AGALON napisał(a):
Sadze ze nie bedzie to tylko 400£ do zwrotu ale "troszke" wiecej...
What is a penalty?
The tax credit system allows the Revenue to impose financial penalties in certain situations. For example, if you fail to report certain changes of circumstances or if you ‘fraudulently or negligently’ give incorrect information. This leaflet explains when a penalty can be imposed, how much it might be and what you can do to challenge it.of poverty among children and families with children.
Penalty – up to £300
In some circumstances the Revenue can impose a penalty of up to £300. These are the situations when this can happen.
Failure to tell the Revenue about a notifiable change of circumstances
There are only certain changes that you must tell the Revenue about within one month. Changes which must be notified are as follows:
You stop being part of a couple, or start being part of a couple
Childcare costs stop or go down by £10 or more per week for 4 weeks in a row
You stop working at least 30 hours per week
You stop working at least 16 hours per week
You no longer count as responsible for a child, e.g., they move out, leave full-time education, claim benefits in their own right
You leave the UK permanently, or for more than 8 (or sometimes 12) weeks
For child tax credit, you lose the right to reside
If you fail to tell the Revenue about one of these changes, and you do not have a reasonable excuse, the Revenue can impose a penalty of up to £300.
Reszta o karach zwiazanych z tax credits: tutaj.
dostawalem okolo 7f na tydzien, pomnozylem to razy 52 tyg. stad ta kwota.
No wlasnie, przyznam sie dostane 300f kary, nie przyznam sie to nic mi nie zrobia. Ehh...
|

|
 |
|
Anthrax |
Post #4 Ocena: 0 2009-05-19 13:03:46 (16 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
Although the Revenue has considerable powers to impose penalties, it will often decide not to do so. Also, where a penalty is imposed, it will often be less then the maximum allowed. The Revenue says that whether a penalty is imposed, and the level of any penalty, will depend on factors such as the amount of any resultant overpayment, any previous penalties, and the extent of your ‘cooperation’. It also says that no penalty should be imposed where the award was not incorrect, even where there has been fraud.
mysle ze w Revenue tak im szczeka opadnie, ze emigrant samowolnie i dobrowolnie zdecydowal sie zwrocic pieniadze, ze uznaja ze bylo wystarczajaco duzo ‘cooperation’, ze zadnych kar nie bedzie
no ale zawsze mozna unikac konsekwencji swoich czynow i liczyc na to ze sie nikt nie dopatrzy i ze zagranica IR delikwenta nie bedzie szukac
AGALON - jak ci sie wydaje, w jakim przypadku penalties beda wieksze, jak sprobuje oddac nadplate teraz czy jak wreszcie go w Polsce namierza?
superlover, rozumiesz teraz dlaczego mowie o honorze? [ Ostatnio edytowany przez: anthrax 19-05-2009 13:04 ] -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|

|

|
|
evasta4 |
Post #5 Ocena: 0 2009-05-19 13:18:08 (16 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2008 Skąd: Hampshire |
Zawon do nich wyjasnij,oddaj i po sprawie.Mysle,ze zero problemow i zadnych kar nie bedzie. Z reszta faktycznie,szczena im opasc moze,ze trafil sie ktos uczciwy,ktory mowi ze wyjechal do Polski a na dodatek jeszcze chce oddac kase.  "(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".
|

|
 |
|
|
Kasprek81 |
Post #6 Ocena: 0 2009-05-19 15:36:28 (16 lat temu) |
Z nami od: 19-05-2009 Skąd: Bradford |
No właśnie z tym tax creditem to są niezłe szopki czasami.
Słyszałem że bardzo trudno jest go zatrzymać jeśli się go raz uruchomi.
Ja mam takie pytanie a co jeśli ktoś złożył na początku roku podatkowego (kwiecień 2009) prośbę o tax credit i mu go przyznali, a po 2 miesiącach zadecydował, że musi wracać do kraju. Jak wtedy najskuteczniej odwołać ten zasiłek, żeby go dalej nie płacili? Co się dzieje z pieniędzmi, które przez 2 miesiące dostawałem bo zarobki za zeszły rok miałem poniżej 10000 i należał mi się tax credit? Czy te pieniądze będę musiał zwrócić?
|

|
 |
|
evasta4 |
Post #7 Ocena: 0 2009-05-19 15:47:35 (16 lat temu) |
Jakie tam szopki  Po prostu dzwoni sie na help line lub pisze list polecony i informuje,ze sie wyjezdza i tyle.Zatrzymuja to z data wyjazdu.Proste.A za okres kiedy Ci sie nalezalo to nic nie zwracasz.
Pewnie duzo ludzi mowi,ze sa szopki na swoje usprawiedliwienie,bo np wyjechali i specjalnie nie zglosili  "(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".
|

|
 |
|
Superlover |
Post #8 Ocena: 0 2009-05-19 15:54:13 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 21-03-2009 |
Co do kar to są one spradycznie nakładane. Tax credit office to nie polski urząd skarbowy gdzie podadzą cię do sądu za 2 grosze
Ciągle uważam że opcja którą wcześniej zaproponowałem jest zdecydowanie najlepsza, ale zrobisz jak chcesz Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią 
|

|

|
|
Kasprek81 |
Post #9 Ocena: 0 2009-05-19 15:55:00 (16 lat temu) |
Z nami od: 19-05-2009 Skąd: Bradford |
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
W takim razie przed wyjazdem pójdę do Revenue i powiem że wyjeżdżam tego i tego, chce zatrzymać tax credit i sprawa będzie załatwiona.
Pozdrawiam
|

|
 |
|
evasta4 |
Post #10 Ocena: 0 2009-05-19 15:58:30 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-05-19 15:55:00, Kasprek81 napisał(a):
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
W takim razie przed wyjazdem pójdę do Revenue i powiem że wyjeżdżam tego i tego, chce zatrzymać tax credit i sprawa będzie załatwiona.
Pozdrawiam
Zadzwonic musisz  "(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".
|

|
 |
|