MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rezydent, co jest potrzebne?

« poprzednia strona

Strona 13 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 13 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

reivilo

Post #1 Ocena: 0

2009-06-06 09:24:17 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

A wiecie co jest najsmieszniejsze w tej waszej gonitwie po rezydenture ..ze jej wcale nie trzeba potwierdzac....nie wynikaja z niej ZADNE kozysci ktorych sie tu nie ma bedac obywatelem Unii...a obywatelstwo ma swoje wymagania i 'ksiazeczka rezydenta' nie jest w ogole wymagana...

Wiec po co takie szopki z wysylaniem/przesylaniem/osylaniem dokumentow:-]
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nycza

Post #2 Ocena: 0

2009-06-06 09:28:09 (16 lat temu)

Nycza

Kobieta

Z nami od: 25-01-2007

rezydentura ta stala potrzebna jest chociazby zeby dziecku urodzonemy tutaj wyrobic brytyjski paszport.
wiec jednak po cos sie przdaje :)

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #3 Ocena: 0

2009-06-06 11:46:58 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Cytat:

2009-06-06 09:24:17, reivilo napisał(a):
A wiecie co jest najsmieszniejsze w tej waszej gonitwie po rezydenture ..ze jej wcale nie trzeba potwierdzac....nie wynikaja z niej ZADNE kozysci ktorych sie tu nie ma bedac obywatelem Unii...a obywatelstwo ma swoje wymagania i 'ksiazeczka rezydenta' nie jest w ogole wymagana...

Wiec po co takie szopki z wysylaniem/przesylaniem/osylaniem dokumentow:-]

Polak ma to do siebie że MUSI mieć na wszystko papierek. Jak nie ma na coś papierka to tego czegoś też nie ma.
Nieważne że Unia Europejska zapewnia obywatelom wszystkich państw członkowskich swobodę przemieszczania się i pracy*. Musi być papierek z pieczątką, inaczej Polak w to nie uwierzy, co mu tam jakaś głupia Unia będzie mówić :-)

* Polskę ciągle obowiązuje 7-letni okres przejściowy podczas którego prawo to może być wstrzymane, ale akurat W. Brytania ani Irlandia nigdy nie skorzystały z tej możliwości. Z przepisów o okresie przejściowym korzystają już tylko 2 państwa: Niemcy i Austria
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

spisu88

Post #4 Ocena: 0

2009-07-03 09:31:20 (16 lat temu)

spisu88

Mężczyzna

Z nami od: 03-07-2009

Siema sory za offtop ale wiecie czas wakacji chce wyjechac na wczasy wszystko zaplanowane juz pal licho z rezydentem, ale coz chce zadzwonic po dokumenty a tu poporstu sie nie da wiecznie zajete czy jest to mozliwe zeby przez 7 godzin wszyscy byli zajeci , jesli ktos zna jakis inny numer prosze o pomoc z gory dzieki i jeszcze raz przepraszam za offtop

Do góry stronyOffline

elmirka

Post #5 Ocena: 0

2009-07-03 11:01:57 (16 lat temu)

elmirka

Kobieta

Z nami od: 23-01-2008

Cytat:

2009-07-03 09:31:20, spisu88 napisał(a):
Siema sory za offtop ale wiecie czas wakacji chce wyjechac na wczasy wszystko zaplanowane juz pal licho z rezydentem, ale coz chce zadzwonic po dokumenty a tu poporstu sie nie da wiecznie zajete czy jest to mozliwe zeby przez 7 godzin wszyscy byli zajeci , jesli ktos zna jakis inny numer prosze o pomoc z gory dzieki i jeszcze raz przepraszam za offtop

niestety musisz chyba jednak uzbroic sie w cierpliwosc i probowac dalej.

Ja tez natomiast mam pytanie. Przeczytalam caly watek, ale wciaz nie wiem co zrobic w mojej sytuacji.

Jakis czas temu mialam spotkanie odnosnie rezydentury i wypelnilam papiery na mnie i mojego syna. Niestety nie wiedzialam, ze musi on tam byc ze mna,zeby go uwzglednili w tej aplikacji- wyrobilam wiec tylko na siebie.
Babka powiedziala mi, ze na niego moge doslac.
Ale w papierach gdzie sie wypelnia to, to trzeba byc doroslym (pracowac,miec WRS itd.)
To jak ja mam na niego to wypelnic???

Do góry stronyOffline

robqer

Post #6 Ocena: 0

2009-07-03 12:02:52 (16 lat temu)

robqer

Mężczyzna

Z nami od: 04-08-2008

Cytat:

2009-06-05 23:22:07, polock napisał(a):
tak siedze i czytam wszystkie te posty ludziska sie zwymyslaja kto ma racje , wiec juz sam nie wiem co dalej robic...
czy w swietle przepisow nie potrzebuje juz potwierdzenia Indefinite Leave to Remain bo minal juz 1.05.2009
majac 5 lat na karku w UK moge wystapic centralnie o paszport
( testy bla bla bla...)
dzieki

zajrzyj to: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements/
paragraf: European Economic Area nationals and Swiss nationals
If you are a European Economic Area (EEA) national or a Swiss national or the family member of such a person, you will automatically have permanent residence status if you have exercised EEA free-movement rights in the United Kingdom for a continuous five-year period ending on or after 30 April 2006. You do not have to apply for leave to remain. You should have held permanent residence status for 12 months before you apply for naturalisation
wynika z tego ze nawet nie trzeba applikowac po ILR - po 5 latach jest przyznawany automatycznie
gdzies, kiedyc wyczyta;em ze trzeba miec ILR aby aplikowac o paszport ale nie moge tego teraz znalezc.

Do góry stronyOffline

Strona 13 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,