MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zrobiony w bambuko przez HMRC w sprawie Working Tax Credit

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2008-12-20 15:12:26 (16 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Witam.
Opiszę wszystko chronologicznie, byście mogli zrozumieć całość sprawy.
Do the UK przyjechałem 29 września 2007, a pracę rozpocząłem na początku października. Dowiedziałem się, że ze względu na niski dochód mogę się starać o working tax credit. Na podstawie dochodu od 6 kwietnia 2007 do 5 kwietnia 2008 (praca od października 2007) w wysokości 6887 funtów brutto otrzymałem za okres od 21 lutego 2008 do 5 kwietnia 2008 working tax credit w wysokości 299,70 funtów. Do tego momentu wszystko było OK.
Od 7 kwietnia otrzymałem w tej samej firmie zatrudnienie jako permanent i moja pensja za okres 7 kwiecień 2008 - 6 kwiecień 2009 wynosi 20072,00 funtów brutto.
Poszedłem do biura HMRC w Coventry, gdzie poinformowałem urzędników o wzroście dochodu i stwierdziłem, że już chyba nie mam szans na otrzymywanie WTC. Urzędnik się uśmiechnął i powiedział, że rzeczywiście nie, lecz informacje o moim dochodzie wprowadził do komputera i dalej do ogólnej bazy danych HMRC.
Po jakimś czasie przyszło mi pismo, że na podstawie mojego dochodu między kwietniem 2008 a kwietniem 2009 przysługuje mi WTC w wysokości 2540,40 funtów i zaczęli mi go płacić w cotygodniowych ratach. Ludzie w pracy byli w szoku, ale ja to rozumiałem jako pozostałość po niskim dochodzie w roku poprzednim i na początku 2008. Kilka miesięcy temu podnieśli mi pensję o 4,1%, a także niekiedy pracowałem nadgodziny (są one bardzo rzadko dostępne w firmie). Zdawszy sobie sprawę, że przekroczę te 20072,00 funtów rocznie umówiłem się w zeszły czwartek na spotkanie w biurze HMRC, gdzie chciałem ich poprosić o uaktualnienie mojego dochodu, ponieważ musiałbym im oddać w kwietniu nadpłacone pieniądze. W czasie rozmowy urzędniczka doznała szoku, że ja z takim dochodem dostaję w ogóle jakiś WTC, a następnie połączyła się telefonicznie ze swoją koleżanką z głównego biura HMRC i ona stwierdziła to samo. Wyszło na to, że po podsumowaniu roku w kwietniu 2009 cały wypłacony mi WTC muszę oddać. Ta, która ze mną rozmawiała powiedziała mi, że wypłaty nie można teraz wstrzymać, ani uaktualnić, by mi zmniejszyć wypłacaną co tydzień sumę. Powiedziałem, że to jakiś żart, a ona "indeed, it's a silly system", że mój dochód był tylko szacunkowy i że muszę czekać do kwietnia 2009.
Proszę o radę co mam teraz zrobić. Starałem się wszystko jak najbardziej szczegółowo załatwić i uaktualniać dane, a urzędnicy widzieli moje payslipy, mieli prawidłowe dane na temat mojego dochodu i na podstawie niego to wszystko wyliczyli. W razie czego mogę jutro zeskanować pismo z HMRC o wyliczeniu mojego WTC za ten rok podatkowy.
Pozdrawiam,
Krzysiek

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 20-12-2008 15:21 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

vitek

Post #2 Ocena: 0

2008-12-20 15:56:14 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Nie rozumiem twojego problemu. Dostałeś kwotę x, być może w wyniku pomyłki, i ewentualnie możesz zostać poporoszony o zwrot kwoty x. Inni aby przeprowadzić taką operację muszą brać kredyty w bankach i płacić słone odsetki, ty dostałeś pożyczkę gratis i narzekasz.
Polak nigdy nie będzie zadowolony :-)
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

ChrisCov

Post #3 Ocena: 0

2008-12-20 16:13:42 (16 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:
Nie rozumiem twojego problemu.

Myślę, że jest dość łatwy do zrozumienia.
Cytat:
Dostałeś kwotę x, być może w wyniku pomyłki, i ewentualnie możesz zostać poporoszony o zwrot kwoty x.

Dlaczego jeden urzędnik daje pieniądze, a inny twierdzi, że to pomyłka na podstawie tego samego dochodu (20072,00 funtów brutto)? Czy uważasz to za normalne?
Cytat:
Inni aby przeprowadzić taką operację muszą brać kredyty w bankach i płacić słone odsetki, ty dostałeś pożyczkę gratis i narzekasz.

Przecież working tax credit to bezzwrotny datek, a nie pożyczka. Ktoś daje ci pieniądze i po kilku miesiącach dowiadujesz się, że masz je oddać. Dla mnie to niezbyt śmieszne.
Poza tym ja żadnych pożyczek w takiej wysokości nie potrzebuję. Dobrze, że mam dość pieniędzy na koncie, bo w przeciwnym razie nie byłoby z czego oddać.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

SiwyZmc

Post #4 Ocena: 0

2008-12-20 16:25:27 (16 lat temu)

SiwyZmc

Mężczyzna

Z nami od: 06-02-2008

tak wlasnie dzialaja te glupki. ja rowniez zostalem w podobny sposob zalatwiony i musialem oddawac okolo 600funtow co w prawdzie nie jest latwe jesli te pieniadze ktore dostajesz wydajesz bo wydaje Ci sie ze sa Twoje....tak wiec zebys uniknal jakiekolwiek problemy w przyszlosci to po prostu zbieraj je na koncie i w razie potrzeby oddasz po kwietniu 2009 albo dostaniesz bonusa i bedzie mozna wyjechac na Kajmany;):D

Do góry stronyOffline

vitek

Post #5 Ocena: 0

2008-12-20 16:29:45 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Życzę ci abyś w nowym roku nie miał poważniejszych problemów.
1 telefon na helpline i zaktualizują twój tax credit na podst. aktualnych dochodów. Ktoś kto tyle zarabia z pewnościa jest na tyle inteligentny żeby z łatwością sobie z tym poradzić :-)
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kik1976

Post #6 Ocena: 0

2008-12-20 16:31:14 (16 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

kiedys byl facet z takim samym problemem. poradzilam,z eby o takich rzeczach informowac pisemnie i to listem specjalnym lub za potwierdzeniem odbioru. wyplate mozna wstrzymac, bo to robia. po to jest dolaczana ulotka, zeby ich na bierzaco informowac. napisz list z wyjasnieniem, a kase niestety bedziesz musial zwrocic. za okres w ktorym ci nie przyslugiwala, nawet jesli byla wyplacana niezgodnei z zasadami.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #7 Ocena: 0

2008-12-20 16:59:52 (16 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:
Życzę ci abyś w nowym roku nie miał poważniejszych problemów.

Dziękuję.
Cytat:
1 telefon na helpline i zaktualizują twój tax credit na podst. aktualnych dochodów.

Telefon nie wchodzi w grę. Moja mowa, która nie ma nic wspólnego ze znajomością języka angielskiego na to nie pozwala. Mogę napisać list, tylko nie rozumiem dlaczego kobieta w biurze nie mogła załatwić wstrzymania wypłat WTC, a ja mogę to zrobić telefonicznie lub listownie.
Cytat:
Ktoś kto tyle zarabia z pewnościa jest na tyle inteligentny żeby z łatwością sobie z tym poradzić :-)

Poradzi sobie. Nie rozumiem dlaczego mój dochód uważasz za jakiś ogromny. To prosta praca jako warehouse operative w magazynie firmy Argos. Anglicy tam pracujący w większości ukończyli szkołę podstawową, w najlepszym razie gimnazjum. Też się do nich odniesiesz, że skoro "tyle" zarabiają, to muszą być inteligentni? Czym jest 20000 funtów brutto rocznie przy przeciętnej pensji w wysokości ponad 29000? Przy takim dochodzie nawet nie stać mnie na kupno mieszkania na kredyt (zarobek ponad 1300 funtów netto na miesiąc). Może gdybym był absolwentem szkoły zawodowej w Baranowie Dolnym, taka suma by mnie satysfakcjonowała.
Tak w ogóle to mógłbyś sobie Waść oszczędzić zbędnych komentarzy. Nie masz nic ciekawego do napisania, to nie pisz.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

vitek

Post #8 Ocena: 0

2008-12-20 17:06:19 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Przeciętna stawka w magazynie Argosa to Ł5,75/godz.
Wiem bo sam pracowałem :)
Płacą ci podwójnie bo nie znasz języka??
Albo robisz po 30 godz. overtimów tygodniowo.
W każdym razie podałem ci co masz robić, nie musisz dziękować. Tax credit pobieram od 5 lat to chyba wiem co mówię
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

ChrisCov

Post #9 Ocena: 0

2008-12-20 18:12:18 (16 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:
Przeciętna stawka w magazynie Argosa to Ł5,75/godz.

U nas przez agencję Blue Arrow (wcześniej Adecco) jest 6,5 f/h gdy nie wyrobisz normy, 7,0 gdy wyrobisz i 7,35 za 115% normy.
Cytat:
Wiem bo sam pracowałem :)

Gratulacje.
Cytat:
Płacą ci podwójnie bo nie znasz języka??

Kto powiedział, że nie znam języka? Zdałem w Argosie ESOL Level 2. To poziom upper-intermediate. Na mojej zmianie jest 1 Polka, która zna angielski lepiej ode mnie i kilkadziesiąt innych osób, które znają znacznie gorzej.
Cytat:
Albo robisz po 30 godz. overtimów tygodniowo.

Nie robię, po prostu mam permanenta i dzięki temu wyższą stawkę. Za dodatkowe 21,5 godziny overtime'ów jest 509 funtów netto na tydzień. Z resztą skoro pracowałeś, to wiesz, że OT jest tylko dostępny przed Bożym Narodzeniem i trochę wiosną. Przez resztę roku nie. Więcej niż 12 godzin dziennie też nie można pracować.
Cytat:
W każdym razie podałem ci co masz robić, nie musisz dziękować.

Ale zrobię to - dziękuję :-)
Cytat:
Tax credit pobieram od 5 lat to chyba wiem co mówię

To wreszcie zaczynam rozumieć powód twoich docinek - zobaczyłeś nagle "szokujący" dochód w wysokości 20000 funtów brutto i skoczył ci gul. Wiem coś o tym, "kolegom" też skoczył gul, gdy dostałem permanenta po 5,5 miesiącach pracy przez agencję, a oni nie mogą dostać po 3 latach. Po następnych 3 też nie dostaną dalej i nie będą wiedzieli czemu...
Dzięki jeszcze raz. Mogło być normalnie, ale pierwszy sprowokowałeś niezdrową atmosferę. Też złożę ci życzenia noworoczne - żebyś miał większe ambicje i skończył ze średniowieczną postawą poprzestawania na małym. Mamy w końcu XXI wiek.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 20-12-2008 18:16 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2008-12-20 18:23:08 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

"Za dodatkowe 21,5 godziny overtime'ów jest 509 funtów netto na tydzień."

509 funtow : 21.5 godzin = 23,674 funta na godzine (po podatkach)

:-o

Tylko pogratulowac
Ada

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,