|
---|---|
Anonim | Post #1 Ocena: 0 2005-07-21 08:27 (20 lat temu) |
![]() Anonim |
Prosze o pomoc.Chcialabym starac sie o tax child credit. Jestesmy z mezem w Londynie od 4 miesiecy, od miesiaca maz ma legalna prace.Czy musze czekac caly rok podatkowy, aby otrzymac jakies swiadczenia. Ja nie pracuje, poniewaz opiekuje sie naszym poltorarocznym synkiem.
Z gory dzieki. |
Rrrr | Post #2 Ocena: 0 2005-07-21 09:43 (20 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
nie musisz czekac. mozesz starac sie o child tax credit i ewentualnie working tax credit - tzn mza moze sie starac, oraz o
child benefit maz powinien sie starac - jesli ma juz NI number, bo podejrzewam ze skoro Ty nie pracujesz to nie masz? jesli maz jeszcze nie ma to musicie poczekac az ten numer dostanie. potrzebne tez bedzie swiadectwo urodzenia dziecka - przetlumaczone, no i konto w banku (w przypadku child benefit). do tax credits jeszcze sa potrzebne payslipy z pracy, lub potwierdzenie o zarobkach. |
Rrrr | Post #3 Ocena: 0 2005-07-21 09:46 (20 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
|
Anonim | Post #4 Ocena: 0 2005-07-21 12:01 (20 lat temu) |
![]() Anonim |
![]() Pozdrawiam i dzieki. |
Post #5 Ocena: 0 2005-07-21 12:03 (20 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Anonim | Post #6 Ocena: 0 2005-08-17 20:05 (20 lat temu) |
![]() Anonim |
Nie ma mowy ze dostaniesz Child Benefit od tego panstwa,jesli dziecko urodzilo sie w Polsce.Jeszcze bardziej wykluczone sa Child Credits.Child Credits placone sa z Twoich wlasnych podatkow,a czy placilas jakies podatki w UK?NIE.
|
Anonim | Post #7 Ocena: 0 2005-08-17 20:19 (20 lat temu) |
![]() Anonim |
nawet jeśli dziecko urodziło się w polsce należy mu się child benefit - 17 funtów na chwilę obecną.
ale prawdopodobnie może się o to starac po roku pracy legalnej, płaceniu podatków i powinniście ( mąż ) posiadać NIN. tax child credit i working tax credit tez prawdopodobnie wam się nalezą po roku. mąz musi sie najpierw rozliczyć, bo wysokość tax child credit i working tax credit zależy od uzyskanych przychodów . obecny rok rozliczeniowy kończy się w kwietniu 2006 i wtedy możecie prawdopodobnie wystapić o te fundusz - a są zwykle spore około kilku tys. rocznie na rodzinę, ale zależ od dochodów męża |
angel | Post #8 Ocena: 0 2005-08-17 20:24 (20 lat temu) |
Z nami od: 17-08-2005 |
OK.Wiec co z dziecka rodzinnym dostawanym w Polsce?Przepada?
Dorota
|
Anonim | Post #9 Ocena: 0 2005-08-18 08:15 (20 lat temu) |
![]() Anonim |
Wyslalam dokumenty o child benefit i po tygodniu przyslali mi dokumenty do uzupelnienia w zwiazku z tym, ze przybylam z zagranicy.Pytania typu kiedy przyjechalismy do UK i czy cos pobieralismy w Polsce, czy pracowalismy i gdzie, czy tu pracujemy itp. oraz osobny dokument do wypelnienia,ktory ma pomoc w uzyskaniu NIN.
Wiec po co te cale korowody,skoro sie nie nalezy?Mysle, ze nie bawiliby sie w przesylanie tego wszystkiego od tak sobie. Dzieki za wszystkie informacje. |
angel | Post #10 Ocena: 0 2005-08-18 16:00 (20 lat temu) |
Z nami od: 17-08-2005 |
Aplikacje moze otrzymac kazdy,ale nie kazdemu przysluguje Child Benefit.Jak mozna otrzymywac rodzinne na sziecko w Polsce i w tym samym czasie Child Benefit w Anglii?Z tego co wiem to dzieci tylko urodzone w UK maja prawo do otrzymywania rodzinnego i to jeszcze trzeba tu mieszkac minimum 6 miesiecy przed jego urodzeniem.Wiem bo sama wypelnialam wszystkie formularze.5 miesiecy temu urodzilam dziecko w UK,mieszkam w Angli ponad 4 lata i tylko dlatego przysluguje mi Child Benefit.Nie moge jednak opuscic Angli na dluzej niz 3 miesiace.Daj znac co zalatwilas.
Dorota
|