MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Parking Permit, polskie rejestracje, logbook - o co chodzi?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

seboss

Post #1 Ocena: 0

2008-11-04 11:44:56 (17 lat temu)

seboss

Mężczyzna

Z nami od: 04-11-2008

Witam,

Mam pytanie - co to jest logbook do auta? Przyjechalem swoim na chwile, zeby latwiej bylo przewiezc wieksza ilosc maneli, a w grudniu chce go odstawic do Polski.
Wykupilem parking permit w mojej dzielnicy, ale domagaja sie przedstawienia im logbooka i mimo ze kupilem stale zezwolenie na parkowanie - dostalem tymczasowe a stale zatrzymali sobie w biurze.
Nie jestem pewien o co chodzi, ale czy logbook to nie jest dokument stwierdzajacy wlasnosc auta gdy auto jest zarejestrowane w UK? A przeciez mam prawo tutaj jezdzic do 6 miesiecy na polskich tablicach (czego nawet nie przekrocze).
O co chodzi. Na razie nie chce sie klocic z managerem z Parking Shopu. Ale to bez sensu jest, zwlaszcza, jesli za miesiac chce odstawic auto - to po co mi jakies papierki z UK?

Pomocy! ;)

Pozdrawiam
Sebastian

P.S. Przy okazji - czy ktos nie chce kupic czerwonego Hyundaia Coupe '99 2L okularnika? Z kierownica po "polskiej" stronie ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

vitek

Post #2 Ocena: 0

2008-11-04 18:07:01 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Logbook to jest po prostu dowód rejestracyjny
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

seboss

Post #3 Ocena: 0

2008-11-04 20:10:25 (17 lat temu)

seboss

Mężczyzna

to po co oni ode mnie wymagaja logbooka, skoro mam prawo jezdzic tutaj na polskich blachach przez 6 miesiecy?
i jesli tak, to co mam zrobic, zeby wydali mi ten perking permit?

Do góry stronyOffline

krunschwitz

Post #4 Ocena: 0

2008-11-04 20:26:21 (17 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

dla potwierdzenia ,ze jestes wlascicielem pojazdu
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

vitek

Post #5 Ocena: 0

2008-11-04 22:51:32 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2008-11-04 20:10:25, seboss napisał(a):
i jesli tak, to co mam zrobic, zeby wydali mi ten perking permit?

pokazać im dowód rejestracyjny tak jak proszą
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Oqular

Post #6 Ocena: 0

2008-11-05 06:54:30 (17 lat temu)

Oqular

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2006

Jak sam napisales mozesz jezdzic maz 6 miesiecy wiec dlatego dostales tymczasowe pozwolenie - po co ci pelne na rok skoro w swietle prawa nie powinno cie juz tu byc.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2008-11-05 08:50:24 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

tymczasowe może być pewnie na kilka dni tygodni,
chodzi im o to żeby nie handlować miejscami parkingowymi, skoro jest tylko dla mieszkańców i ich samochodów, a nie wujka ciotki czy przyjaciela
Co masz zrobić już wiesz miłego dnia
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

seboss

Post #8 Ocena: 0

2008-11-05 10:36:35 (17 lat temu)

seboss

Mężczyzna

Dzieki za podpowiedzi. Oczywiscie, ze moge tu byc tylko 6 miesiecy, ale kupuje autko lokalne i pozniej zmienie zezwolenie z jednego na drugie. Ale to nie wazne.
Przede wszystkim - wytlumaczcie mi prosze - jaki dowod rejestracyjny mam pokazac? Przeciez nie brytyjski? A swoj pokazywalem! Nie rozumiem tej sytuacji.
Co do zezwolenia tymczasowego to jest drogie - 5 funtow za dzien! Wogole sytuacja jest dla mnie niezrozumiala. Kupilem zezwolenie. Chcialem kupic tylko na 6 miesiecy, ale... Powiedzili mi, ze musze przedstawic logbook. A do czasu az nie przedstawie - nie moge uzywac stalego zezwolenia, chyba ze... kupie roczne, to wydadza mi za darmo tymczasowe na miesiac. No i kupilem - i mam kopie rocznego oraz tymczasowe za szyba...
Podpowiedzcie - czy powinienem sie z nimi klocic przedstawiajac im polski dowod? 20go grudnia juz tego autka tu nie bedzie - na pewno nie bede go przerejestrowaywal na zolte blachy - to nonsens jakis.
Pozdrawiam
Sebastian

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2008-11-05 11:00:27 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

no wg mnie twój samochód posiada polski logbok czyli właśnie polski dowód rejestracyjny, skoro tego gość nie rozumie to niech ci wytłumaczy w jaki sposób uzyskać angielski logbok nie przerejestrowując samochodu

no i do 20 grudnia zostało 1 1/2 miesiąca
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

seboss

Post #10 Ocena: 0

2008-11-05 13:38:01 (17 lat temu)

seboss

Mężczyzna

Szczerze mowiac, to tak wlasnie mi sie wydawalo. Dlatego na poczatku pokazywalem moj wlasny dowod rejestracyjny. Ale oni sie upierali, ze musze im przedstawic logbook z DVLA. Poniewaz jednak wczesniej zasiegalem jezyka i slyszalem, ze polski dowod powinien wystarczyc, dlatego mimo wszystko upieralem sie i przyszedlem 2gi raz do biura. Ale tez mnie splawili upierajac sie, ze potrzebuje ma byc z DVLA. Czy reguly wydawania Parking Permitow moga sie tak diametralnie roznic? W Richmond na 100% mozna dostac parking permit na obce blachy. Ja podlegam Tower Hamlets i zaczynam sie zastanawiac, ze cos jest na rzeczy...
Wszsystkie szczegoly dotyczace wydania zezwolenia opisane sa dosc dobrze na formularzu:
http://www.towerhamlets.gov.uk/data/transport/downloads/residents-permit-application.pdf
W sekcji 3 napisane jest:
"If you are the registered keeper of the vehicle, you must provide the original UK Registration Certificate (V5C) showing the above address."
No i szopka. Bo ze wzgledow oczywistych mam tam adres z Polski. Ale skoro DVLA, czyli organizacja jak mi sie wydaje najwazniejsza w kwestiach rejestracji aut w tym kraju, twierdzi, ze do 6 miesiecy nie potrzebuje przerejestrowywac auta, to czy jakis tam gminny gryzipiorek ma prawo rzadac ode mnie dokumentu, ktorego miec nie musze?

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,