MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

treku01

Post #1 Ocena: 0

2008-10-19 14:07:15 (17 lat temu)

treku01

Mężczyzna

Z nami od: 19-10-2008

witam:)
2 lata temu kupilem dom na kredyt ale z uwagi ze finansowo nie bede mogl go dalej splacac mam zamiar zostawic go bankowi w ramach hipoteki.Mam z zona spisana intercyze w Polsce i nie wiem czy bedzie ona uznawana w UK. Moze ktos wie jak odbywa sie takie przejecie hipoteki - zabieraja mi tylko ten dom i po sprawie czy tez beda mnie scigac przez komornikow? Jak to jest z intercyza w UK? Ma ktos jakies linki albo materialy na w/w tematy? Z gory wielkie dzieki
Pozdrawiam wszystkich:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2008-10-19 15:38:34 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie ma czegos takiego jak zostawienie domu bankowi. Gdy przestajesz placic to bank rozpoczyna proces przejecia domu. Jesli kredyt byl tylko na Ciebie to sciga Ciebie, jesli na oboje to sciga oboje.

Repossession oznacza koszty. Po sprzedazy nieruchomosci bank dorzuca do rachunku koszty calego procesu i jak jestes na minusie to maja 12 lat na sciaganie naleznosci.

Pomysl czy nie jestes w stanie uniknac przejecia domu. Moze warto przedluzyc okres kredytowania, zmienic na interest only itp. Oczywiscie wszystko zalezy od Twoich planow, czy chcesz mieszkac dluzej w tym domu/kraju, czy chciales go tylko na kilka lat. Repossession oznacza brzydkie wpisy w historii kredytowej i mozesz miec potem problem nawet z wynajeciem nieruchomosci.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

anmi

Post #3 Ocena: 0

2008-10-19 15:58:54 (17 lat temu)

anmi

Mężczyzna

Z nami od: 26-03-2007

A nie możesz go przeznaczyć pod wynajem?

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2008-10-19 16:10:21 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Jak kupil niedawno i sam ledwo placi to watpliwe, zeby wynajem pokryl koszt raty. Na dodatek bank musi zgodzic sie na wynajem.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

treku01

Post #5 Ocena: 0

2008-10-19 16:54:37 (17 lat temu)

treku01

Mężczyzna

Problem z tym ze dom ten jest w Hiszpanii i kupilem go jeszcze bedac kawalerem jako inwestycje na stare lata.Teraz mam zone i mysle o dziecku a tym samym nie bede w stanie splacac tego domu i utrzymywac rodziny w UK. Na jakikolwiek House benefit nie moge liczyc bo mam ten dom i nikogo nie interesuje ze rata kredytu zabiera polowe wyplaty a mieszkac z dzieckiem w wynajmowanym pokoju?
Usilnie proboje go wynajac ale jak narazie bez skutku.
Idealem byloby uzyskanie house benefit i mieszkanie w jakimkolwiek studio ale bez dodatkowych lokatorow ale ten dom jest wart wiecej niz te 16000 F - chociaz fizycznie nalezy do banku ciagle jest sola w moim oku. W Polsce bym sie nie martwil - mamy intercyze i wszystko moze byc na zone , ale nie wiem jak jest tutaj.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2008-10-19 17:18:19 (17 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dogadaj sie z bankiem, sprzedaj dom, splacisz kredyt, moze jeszcze cos zostanie dla ciebie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2008-10-19 17:47:20 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Hm... czegos tu nie rozumiem. Jaki kredyt i w jakim kraju wziales?

W kazdym razie jak dom jest w Hiszpani to wszystko podlega tamtemu prawodawstwu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

treku01

Post #8 Ocena: 0

2008-10-19 18:21:39 (17 lat temu)

treku01

Mężczyzna

Mam kredyt hipoteczny w hiszpanskim banku Cajamurcia.Zdaje sobie sprawe ze podlega on prawu hiszpanskiemu ale w ramach Unii Europejskiej i na pewno 1000 umow wzajemnych niewatpliwie bede mial klopoty i w UK po zaprzestaniu placenia kredytu.Nie chodzi mi tu o ulokowane w tej nieruchomosci pieniadze bo te i tak uwazam za stracone- chce jedynie miec pewnosc ze za jakis czas nie przyjdzie smutny pan i wyrzuci nas na ulice w gaciach.Nie wiem czy polska intercyza tu dziala , nie wiem jak daleko moga siegac banki hiszpanskie po za granice Hiszpanii.Poprostu chce zaczac od nowa.
Na sprzedaz domu mnie obecnie nie stac - cena jest rowna lub mniejsza od pozostalego kredytu- dochodzi jeszcze z 10% marza posrednika + 1% kara z banku za splacenie wczesniejsze kredytu + inne koszta.Razem nie mniej jak 20-25k Eu

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2008-10-19 18:54:12 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

"Under EU regulations, Spanish lenders can pursue outstanding mortgage-related debts against assets in the UK,” says Susana de las Cuevas, a dual-qualified Spanish and British solicitor with Irwin Mitchell in London. “Ignorance is no defence, so you can’t argue you didn’t know you would be liable in the UK."

http://property.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/property/overseas/article3889812.ece

I masa innych artykulow na ten temat.

W UK to wszystko jest troche inaczej skonstruowane i cos takiego jak intercyza precyzuje podzial majatku w przypadku rozpadu malzenstwa (pre-nuptial agreement) i moze byc nie uznana podczas rozwodu. A polska intercyza wprowadza rozdzielnosc majatkowa w trakcie trwania malzenstwa.

Mysle, ze powinienes poradzic sie prawnika, bo to zbyt powazny temat byc dyskutowac sobie o tym na forum i opierac sie na wypowiedziach przypadkowych osob.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

treku01

Post #10 Ocena: 0

2008-10-19 19:06:02 (17 lat temu)

treku01

Mężczyzna

dziekuje Richmond
Prawnik i tak mnie nie ominie ale wpierw chce wiedziec na czym moge stac a na czym sie utopic:)

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,