MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Slub cywiny z rozwodnikiem (polakiem) w uk

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

AGALON

Post #1 Ocena: 0

2008-08-24 10:44:10 (17 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Akty urodzenia nie sa potrzebne. Co do papierka rozwodowego,jesli rozwod byl w PL to trzeba przetlumaczyc.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

leokadia143

Post #2 Ocena: 0

2008-08-24 14:33:00 (17 lat temu)

leokadia143

Mężczyzna

Z nami od: 16-06-2008

no a co z ta zmiana nazwiska? czy po slubie w angieslkim USC zmienia mi na KowalsKA? czy tez bede kowalsKI????:-?

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #3 Ocena: 0

2008-08-24 15:49:58 (17 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

napisalam Ci ze w UK nie zmienia Ci nazwiska. Nie ma tak jak w PL ze Cie pytaja czy przyjmujesz nazwisko meza czy nie.Zalatwiasz to we wlasnym zakresie i wtedy podajesz czy Kowalska czy Kowalski ;-)

Do góry stronyOffline

U_styna

Post #4 Ocena: 0

2008-09-17 20:40:40 (17 lat temu)

U_styna

Kobieta

Z nami od: 17-09-2008

Cytat:

2008-08-23 18:09:31, leokadia143 napisał(a):
hej witam wszyatkich! czy ktos z was brał tu slub cywilny w uk gdzie jedna ze stron byla po rozwodzie w polsce? jak to wyglada od a do z. jakie dokumenty sie dostarcza i gdzie? i czy w councilu naprawde zadarmo mozna wziasc slub bo cos takiego slyszalam, dzieki :)
-
* !! musze skorygowac, nie w councilu tylko w consul, nom.. ja jestem jako swiadek w pewnym podobnym przypadku o ktory pytasz.. tylko ze odbywa sie w Registrar czyli odpowiednik USC w Polsce, kolezanka panna a kolega rozwodnik i wyglada to tak:
po 30 funtow od kazdego za notatke przedslubna, gdzie wchodzicie osobno jedno po drugim i pytania dotycza znajomosci rowniez drugiego,
np: pelne imie i nazwisko,
*wiek,
*obecny wiek ukochanego/-nej,
*twoja data i miejsce urodzenia (najlepiej dac spisac im z paszportu:)), bo czasem jest problem w pisowni,
*inne znane imiona twoje i jej/jego,
*adres twoj, jej/jego (pokazac rachunki lub cos na dowod adresu),
*imie Twojego ojca,
* zawod ojca,
* czy jestescie spokrewnieni np. krwia, wczesniej juz zawartym aktem malz.,
* czy mieliscie kiedykolwiek wczesniej zwiazki malz z inna osoba, jesli tak to jak sie zakonczyly(w tym wyp. rozwod) ...zostaniecie poproszeni o dowod, czyli o wyrok orzekajacy na pismie(oryginal sadowy + przetlumaczenie) i z tym nie bylo problemu, bo jako ze bylam tam troche jako tlumacz, pani registratorka zaproponowala parze, zebym im przetlumaczyla :)
druga sprawa jest ze oboje swiadkow musza miec ze znajomoscia j. ang. w komunikatywnym stopniu (niestety tak zostalam wkopana na miejscu
..
..
po spowiedzi obojga pokazuje Wam sale w ktorej odbyc ma sie ceremonia i daje dokumenty do wypelnienia, w ktorych musicie oboje zadecydowac o tym np. czy pani mloda wchodzi pozniej czy wchodzicie razem, wybrac do 4 swiadkow, typ melodii slubnej, sposob deklaracji(powtarzana regulka czy odpowiadanie na pytania ''yes,I am'', sposob w jaki wreczone Wam beda obraczki itd, za ceremonie w jej dniu uiscic tu nalezy ok 45 funtow(sobota), i szczerze to nie wiem od czego zalezy ta kwota, czy od dnia czy miejscowosci ;/
uff..ale sie rozpisalam mysle ze posluze |:)
pozdrawiam, i zycze wszystkim najlepszego

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #5 Ocena: 0

2008-09-17 20:48:03 (17 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

bralam slub w UK i takch rzeczy jak ty piszesz np...
Cytat:
]gdzie wchodzicie osobno jedno po drugim i pytania dotycza znajomosci rowniez drugiego,[/QUOTE czy
QUOTE] druga sprawa jest ze oboje swiadkow musza miec ze znajomoscia j. ang. w komunikatywnym stopniu

nie bylo.... chyba ze to jakies nowe??? przepisy...

U_styna podwojenie zniknelo..to moja sprawka ;-)

Do góry stronyOffline

duszyczkapl

Post #6 Ocena: 0

2008-09-17 20:48:54 (17 lat temu)

duszyczkapl

Kobieta

Z nami od: 26-08-2006

AGALONnie wiem skad masz to info ale dam glowe odciac ze na 100% jest opcja zmiany nazwiska w urzedzie w uk, pytaja sie czy chce sie zachowac swoje, meic podwojne, czy przyjac nazwisko meza.
Ja sama przyjelam meza nazwisko, pozniej na podstawie aktu malzenstwa zmienia sie wszedzie w papierach nazwisko na nowe tj w banku pracy, przychodni itp.

co do swiadkow to potwierdzam, musza znac angielski w komunikatywnym stopniu.

[ Ostatnio edytowany przez: duszyczkapl 17-09-2008 20:51 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Nenna1

Post #7 Ocena: 0

2008-09-17 20:55:23 (17 lat temu)

Nenna1

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Cytat:
* !! musze skorygowac, nie w councilu tylko w consul, nom.

...ciekawe....dlatego napisalam..w cudzyslowie.."Councilu"
z polska koncowka..ale zeby...consul???:-o:-o:-o
Ok..moze powinnam napisac..Council-u ;-)
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

U_styna

Post #8 Ocena: 0

2008-09-17 21:12:24 (17 lat temu)

U_styna

Kobieta

..:) pisze Wam na swiezo z dzisiejszego dnia, gdzie siedzialam z kolega (odwazniejszy bo wszedl jako pierwszy), a potem z kolezanka, a poniewaz slabo znaja jezyk mialam role interpretatora :)..
tylko tuz przed sama ceremonia potwierdzic mozna dane ,ktore zawarte w sporzadzonych notatkach przedslubnych juz razem a nie osobno.. byc moze zalezy wszystko w jakim okregu/wojewodztwie w uk sie jest zarejestrowanym, ja wiadomosci te nabylam u nas w Warwickshire :)
a council lub city council jest to rada miasta a consul to konsulat, wiem bo bylam i w papierach pisze consul.. ;-)

Do góry stronyOffline

Nenna1

Post #9 Ocena: 0

2008-09-17 21:26:46 (17 lat temu)

Nenna1

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Dziewczyno..ja nie pisalam o slubie w konsulacie..a wlasnie o lokalnym urzedzie czyli council-u
Cytat:
Ślub i prawo
W Anglii i Walii małżeństwo można zawrzeć w tak zwanym „Register Office”, który mieści się w lokalnym „Councilu”. „Register Office” to odpowiednik naszego urzędu stanu cywilnego. Istnieje także możliwość zawarcia małżeństwa w jakimkolwiek budynku mającym na to pozwolenie, a także w kościele, bądź innym budynku religijnym, który jest zarejestrowany w celu udzielania ślubów.

;-);-)
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

U_styna

Post #10 Ocena: 0

2008-09-17 21:32:39 (17 lat temu)

U_styna

Kobieta

Cytat:

2008-09-17 21:26:46, Nenna1 napisał(a):
Dziewczyno..ja nie pisalam o slubie w konsulacie..a wlasnie o lokalnym urzedzie czyli council-u
Cytat:
Ślub i prawo
W Anglii i Walii małżeństwo można zawrzeć w tak zwanym „Register Office”, który mieści się w lokalnym „Councilu”. „Register Office” to odpowiednik naszego urzędu stanu cywilnego. Istnieje także możliwość zawarcia małżeństwa w jakimkolwiek budynku mającym na to pozwolenie, a także w kościele, bądź innym budynku religijnym, który jest zarejestrowany w celu udzielania ślubów.

;-);-)

tak..o tyle o ile to jeden budynek i miesci sie tam council i register office, w moim wypadku sa to oddzielne dwa budynki i jedno nie miesci sie w drugim, sorry za to niezrozumienie sie ;)

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,