MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Rrrr

Post #1 Ocena: 0

2005-09-06 18:25 (20 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

23-07-2005, Anonim wrote:
W sprawie urlopu, kazdemu przysluguje 4 tygodnie na rok wliczajc swieta i bank holidays, chyba ze pracodawca w umowie da wiecej. jesli nie wezmiesz tych 4 tygodni w ciagu 12 miesiecy, to ci przepada. Jesli natomiast sie zwalniasz, nalezy ci sie zalegly urlop prop rata do dnia zwolnienia.

tak, kazdemu przysluguje 4 tygodnie urlopu za kazdy przepracowany rok. ale to czy bank holidays i inne swieta sa w to wliczone zalezy od pracodawcy i umowy z tym pracodawca. i to czy urlop przepada czy ci za niego zaplaca (jesli nie wykorzystasz) tez zalezy od umowy z pracodawca. kwestie te nie sa objete zadna ustawa prawna (poza 4 tygodniami urlopu) wiec warto dowiedziec sie co i jak przed podjeciem pracy, bo rzeczywiscie w niektorych miejscach pracy niewykorzystany urlop przepada...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

suzee

Post #2 Ocena: 0

2005-10-29 19:02 (20 lat temu)

suzee

Z nami od: 10-09-2005

No więc po 18 miesiacach pracy wracam do kraju.
Poki co jednak place wszystko jak kazdy, ale umowy nie mam. Wedlug waszych zalecen powinnam miec chociaz na pismie wykaz obowiazkow, ale teraz to chyba mi to juz nie potrzebne skoro odchodze.

Co jednak powinnam zalatwic przed calkowitym zakonczeniem tu pracy.

Czy cos oprocz umowy powinnam posiadac odchodzac z pracy z wlasnej woli?

Nie wykluczam ze kiedys wroce na ta wyspe, nie w to samo miejsce ale czy inny pracodawca nie bedzie oczekiwal dowodow mojego wielomiesiecznego doswiadczenia?

Uwierzy mi na slowo? czy tez skontaktuje sie sam z moim poprzednim pracodawca?

Poza tym spodziewam sie ze jezeli poprosze o umowe obecnego szefa to nie bedzie sobie umial z tym poradzic (bede musiala sama mu napisac). Co wiec prawidlowa umowa powinna zawierac? a moze macie jakis ogolny wzor takie umowy?
Suzee

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #3 Ocena: 0

2005-10-30 13:28 (20 lat temu)

Rrrr

Kobieta

skoro odchodzisz to troche pozno na pisanie umowy :-]

popros pracodawce o referencje na pismie, ktore bedziesz mogla pokazac w kolejnej pracy. chociaz nastepny pracodawca tez sie skontaktuje z poprzednim, jesli bedzie chcial.

co do doswiadczenia - wyjdzie w praniu, czyli nastepnej pracy.
w referencjach nie opisuje sie doswiadczenia tylko charakter pracownika i jego stosunek do obowiazkow. doswiadczenie sama opisujesz w CV.

a prawidlowa umowa powinna zawierac stanowisko pracownika, godziny pracy, wielkosc zarobkow, ilosc urlopu, generalny opis obowiazkow, wymagany okres wymowienia (dla obu stron) itd, oraz grievance and disciplinary procedures.

popatrz tutaj

Do góry stronyOffline

suzee

Post #4 Ocena: 0

2005-11-02 20:36 (20 lat temu)

suzee

Dzieki CI Rrrr za linka i rady.
Wolalabym jednak posiadac umowe na pismie wiec moze uda mi sie ich wyprosic. W koncu mam jeszcze pare tygodni czasu.
Słyszalam wlasnie o tych praktykach dzwonienia do poprzednich pracodawcow. W Polsce tez tak jest?
W kraju "umowa" zawsze byla podstawa a tu jakos do tego nie przywiazuja takiej uwagi jak do telefonow:-) chyba jest im po prostu tak latwiej.
Suzee

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #5 Ocena: 0

2005-11-03 14:12 (20 lat temu)

Rrrr

Kobieta

jesli odchodzisz z firmy to NIC Ci z tej umowy nie przyjdzie...

nie wiem jak jest w Polsce :-D

ale tutaj umowa jest dla Ciebie a nie nastepnego pracodawcy. ZADEN pracodawca nie zapyta Cie o umowe z poprzedniej pracy bo niby po co?

kolejny pracodawca bedzie chcial referencje i po to dzwoni do poprzedniej pracy. nie bedzie ich pytal o zakres Twoich obowiazkow ani umiejetnosci.

a swoja droga to umowe lub opis obowiazkow powinnas otrzymac od pracodawcy w ciagu 2 miesiacy od podjecia pracy - zwlaszcza opis obowiazkow, bo to jest prawnie wymagane.
wiec dziwne ze nic nie masz...

troche wiecej info:

Cytat:
Employee’s right to written details about the employment contract

All employees, regardless of the number of hours they work per week, are entitled to receive a written statement from their employer within two months of starting work. The statement should describe the main terms of the contract of employment. You are entitled to the statement even if your job finishes before the initial two months, as long as the job was supposed to last for more than one month.

An employee who wants a written statement may request one verbally or in writing. It is usually best to request the statement in writing and keep a copy of the letter, so that you can prove you asked for the statement.

What written details must be given

The written statement must include by law:-

the names of you and your employer
the date you started work
the amount of pay and how often you will be paid, for example, weekly or monthly
the hours of work
your holiday entitlement, including how many days off you are entitled to and what your holiday pay will be, if any
how much warning (notice) you are entitled to if you are dismissed and how much warning you must give the employer if you want to leave the job
the title of the job
where the job is based, for example, whether you will have to work in more than one location
what the disciplinary, dismissal and grievance procedures are in the workplace
what sick pay you are entitled to
whether you can join the employer’s occupational pension scheme, if there is one.

The above information does not have to be included in the written statement of terms and conditions. It can be given in, for example, a staff handbook which all the employees can have access to.

An employer may try to dismiss you for asking for the written terms and conditions of your job, even though you are entitled to this information by law.

If you think that your employer may dismiss you if you ask for the written statement of terms and conditions, you should consult an experienced adviser, for example, a Citizens Advice Bureau

[ Wiadomość edytowana przez : Rrrr on 03-11-2005 14:16 ]

Do góry stronyOffline

open_doc_mad

Post #6 Ocena: 0

2005-11-20 14:23 (20 lat temu)

open_doc_mad

Z nami od: 20-11-2005

czesc,
duzo jest postow na ten temat wiec jako, ze czesto zajmuje sie takimi problemami powiem krotko w kwestji merytorycznej:
1. w prawie angielskim kontrakt ustny jest wiazacy np. kiedy w sklepie kupujesz chleb i placisz to jest kontrakt.
2. w przypadku gdy nie masz nic na pismie nalezy sie o to ubiegac- uczciwy pracodawca nie powinien z tym robic problemow.
3. w razie wystapienia problemow w pierwszej instancji polecam kontakt z lokalnym biurem CAB wspomnianym juz na tych stronach.
pozdrawiam.
3.

Do góry stronyOffline

suzee

Post #7 Ocena: 0

2005-11-23 22:14 (20 lat temu)

suzee

No i wiecie co mi powiedzieli?
Ze niestety nie moga mi dac Contract of employment poniewaz bylo by to niezgodne z prawem. Ale referencje to jak najbardziej i co wiecej refernecje zawieraja to samo co zawiera umowa jest jedynie wystawiana pod inna nazwa.
Oj cos czuje ze nici z mojej umowy. Nie mam juz czasu na chodzenie po radach i urzedach.
Nie sadze rowniez zeby mi byla w koncu potrzebna ta umowa, skoro referencje to "to samo".
Zastanawiam sie tylko o co bedzie ta "uczciwoscia" o co chodzi??? moze to tylko malym firmom tak wielka trudnosc sprawia napisanie umowy. Moze oni nie maja obowiazku wydawac pisemnych umów (jakis anonimek pisal o tym wczesniej), ale ma to ktos moze oparte na konkretach? znaczy jakas ustawa czy cos takiego? :-?
Suzee

Do góry stronyOffline

Larry

Post #8 Ocena: 0

2005-11-23 22:28 (20 lat temu)

Larry

Z nami od: 09-06-2005

Czegoś tu nie rozumię....
Czy za pracę Ci płacili?
Czy może teraz jak odchodzisz, są jakieś problemy?

Jezeli płacą i wystawią Ci referencje, to po co Ci UMOWA ?

Weź referencje,odpowiedni formularz podatkowy i Bye,Bye ;-)
Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)

Do góry stronyOffline

suzee

Post #9 Ocena: 0

2005-11-24 23:11 (20 lat temu)

suzee

Jak mi dadza referencje ktore zawieraja to co zwykla umowa to nie bedzie problemu.
Myslalam po prostu ze referncje a umowa to dwie rozne rzeczy.

A pozwolisz ze zapytam, o jakim formularzu mowisz?
o rozliczeniu podatkowym za ubiegly rok?(p60)
czy moze o czyms innym?
Suzee

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #10 Ocena: 0

2005-11-24 23:14 (20 lat temu)

Rrrr

Kobieta

chodzi o P-45

zaden normalny pracodawca nie da Ci umowy na odejscie - od tego sa referencje, juz Ci probowalam tlumaczyc wczesniej... :-]

i referencje a umowa to SA 2 rozne rzeczy. umowa okresla Twoje obowiazki, a referencje okreslaja Twoje zalety jako pracownika.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,