MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Anonim

Post #1 Ocena: 0

2005-06-22 10:54 (20 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Co myslicie o tym?

Pracuje tu rok, place podatki, mam ubezpieczenie, ale jako takiej umowy o prace nie mam. Anglicy sa troche inni niz polscy pracodawcy - nie uważacie?
W Polsce napewno bym do tego nie dopuściła, ale tu mam nadzieje, ze jak zajdzie potrzeba (np. zakończenia pracy) to wypisza umowe na poczekaniu.

Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie?
:-?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Anonimek

Post #2 Ocena: 0

2005-06-22 13:29 (20 lat temu)

Anonimek

Z nami od: 06-06-2005

Moze po prostu dostalas od pracodawcy list typu "pracuj z nami droga Gieniu na stanowisku X za Y funtow od dnia Z"? Slyszalem, ze to normalna praktyka.
Chociaz ja zawsze dostawalem piekny parustronnicowy kontrakt.

A jesli nie masz nic, to jak bedziesz chciala udowodnic, ze masz np 1 miesieczne wypowiedzenie?

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #3 Ocena: 0

2005-06-22 14:18 (20 lat temu)

Anonim

No gdybym miala choc taki swistek to juz by bylo cos! - jedyne co wypelnialam to WRS do home office.
A co do udowadniania - to licze na dobre stosunki z szefostwem - z urlopem nigdy nie robili problemu, za pierwsze miesiace dostalam zwrot podatku, teraz otrzymalam rozliczenie P60 - tylko tej umowy brak!

Do góry stronyOffline

Larry

Post #4 Ocena: 0

2005-06-22 16:35 (20 lat temu)

Larry

Z nami od: 09-06-2005

"Stosunki" czasami mogą być przydatne :-D

Niby potwiedzeniem pracy jest płacenie podatków na bieżący, ale .........
Też usiłuje znaleść jaka jest strona prawna "O Systemie Zatrudnienia" , ale coś nie mogieeem znaleść odpowiedniej 'strony' o tych sztukach tajemnych.

Pracowałem kiiilka lat w USA .
Tam pracodawca musi spisać umowę o pracę tylko jeżeli zatrudnia więcej niż (?) osób.
Jednakże ichniejsze przepisy pozwalają na wypowiedzenie z dnia na dzień.
Jeżeli pracownik , to traci premię lub inne benefity.
Jeżeli pracodawca powie ---> OD JUTRA PROSZĘ WIĘCEJ NIE PRZYCHODZIĆ . <--- To równa się koniec pracy i już jedynie możesz iść do biura dla bezrobotnych, gdzie dostaniesz zasiłek (jeżeli było przepracowanych min. 56(?) tygodni ).

Czy w UK też panują podobne obyczaje ???

.

[ Wiadomość edytowana przez : Larry on 22-06-2005 16:49 ]
Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-)

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #5 Ocena: 0

2005-07-10 18:41 (20 lat temu)

Anonim

formalnie rzecz biorac, to pracodawca ma obowiazek przedstawic umowe w ciagu pierwszego miesiac od dnia zatrudnienie. Prosze sie upomniec o ten "contract of employment..." dla wlasnego dobra .

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #6 Ocena: 0

2005-07-11 14:47 (20 lat temu)

Anonim

pracodawca wcale nie musi przedstawic pisemnej umowy o prace... nie ma takiego obowiazku.

umowa ustna tez sie liczy. jak np na interview przedstawia Ci Twoje obowiazki i czego beda wymagac - to wystarczy.

natomiast o co powinnas sie upomniec to - lista obowiazkow, na pismie - zeby nie bylo niejasnosci, jak Ci kaza robic cos czego na tej liscie nie ma... jak masz liste to w takim przypadku mozesz poprosic o podwyzke - w zwiazku z dodatkowymi obowiazkami. albo odmowic ich wykonania...

r.

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #7 Ocena: 0

2005-07-14 11:47 (20 lat temu)

Anonim

Cytat:

umowa ustna tez sie liczy. jak np na interview przedstawia Ci Twoje obowiazki i czego beda wymagac - to wystarczy.
:-D To zależy na jakiego "oszusta" się trafi.

Czasami jest przydatny "MICHNIK" w kieszeni ;-)

RW

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #8 Ocena: 0

2005-07-23 23:20 (20 lat temu)

Anonim

Kilka miesiecy temu sama musialam sobie skonstruowac umowe o prace, liste obowiazkow, procedura discyplinarna itp. dla dobra naszej firmy, ale szef nie mial jeszcze czasu ich przejrzec.

Rzeczywiscie, ustna umowa o prace jest tyle wazna co pisemna, a zakres obowiazkow jest OBOWIAZKOWY przez prawo, powinno sie go otzrymac do miesiaca czasu od rozpoczecia pracy. W przypadku, kiedy pracodawca nie dostarczyl go, mozna sie sie skarzyc w trybunale pracy, a jak to zrobic - mozna znalezc na stronie ACAS lub DWP. Na pewno pracodawca bedzie w duzym klopocie, wlacznie z kara za wykroczenie.

Ci na czesc etatu maja takie same prawa co na caly etat! (prawie wszystkie, nawet urlopy)

jesli chodzi o okres wypowiedzenia o prace, w przypadku kiedy pracodawca nie gwarantuje lepszych warunkow niz te okreslone przez ustawe (statutory rights), nalezy sie:
Pracownik daje 1 tydzien wypowiedzenia juz po przepracowaniu 1 miesiaca wzwyz
Pracodawca daje 1 tydzien za 1 rok przepracowany, az do max 12 tygodni. Jesli przepracowales 3 lata, a pracodawca oznajmi ci ze z jakichs powodow (np. przymusowe zwolnienia, brak potrzeby na twoje stanowisko pracy, relokalizacja itp.) musisz odejsc za tydzien, to jest zobowiazany zaplacic ci za te pozostale 2 tygodnie wypowiedzenia po normalnej stawce tygodniowej. W kazdym przypadku, nawet jesli pracodawca mial prawo cie zwolnic, nalezy ci sie P45.

Inna sprawa, jesli zwalnia cie bezprawnie, np kiedy uwazasz ze jest to wynik dyskryminacji, kobieta w ciazy) lub sam sie zwalniasz w wyniku nie przestrzegania przez pracodawce warunkow umowy o prace (nawet bezpieczenstwo pracy, poszanowania praw czlowieka, zwolniony bez zadnych powodow itp).

Po prostu kontaktujesz ACAS, mozesz tez zapytac o porade Citizen Advice Bureau, ktorzy ci tez pomoga. Pracodawca moze drogo za to zaplacic.

W sprawie urlopu, kazdemu przysluguje 4 tygodnie na rok wliczajc swieta i bank holidays, chyba ze pracodawca w umowie da wiecej. jesli nie wezmiesz tych 4 tygodni w ciagu 12 miesiecy, to ci przepada. Jesli natomiast sie zwalniasz, nalezy ci sie zalegly urlop prop rata do dnia zwolnienia.

Prawo pracownicze jest najbardziej skomplikowane ze wszystkich praw i niestety nawet pracodawcy nie maja pojecia o ciaglych zmianach, niektorzy sa przekonani ze nie zmienilo sie od 30 lat (znam takich).

W razie problemow z pracodawca, PAMIETAJCIE ze sa pewne kroki do podjecia zanim zdecydujesz sie na jakis niemadry krok! sa one objete w GRIEVANCE PROCEDURE, DISCIPLINARY PROCEDURES, ktore tez mozna znalezc na internecie. Jesli czujesz sie skrzywdzony, masz zamiar walczyc o swoje prawa, i chcialbys odejsc jak zwyciezca, z honorem, a nie upokorzony i pokonany, zapoznaj sie najpierw z prawem.

osobiscie nigdy nie mialam zadnych problemow z moim ostatnim szefem (juz ponad 4 lata), ale moja praca zmusza mnie do tego zeby mniej wiecej znac zarys prawa pracowniczego.

Beata

;-)

Do góry stronyOffline

Amisun

Post #9 Ocena: 0

2005-07-24 14:37 (20 lat temu)

Amisun

Z nami od: 15-05-2005

Czyżby mała pomyłka...czy ja mam inaczej...4 tygodnie urlopu nie wliczając bank holidays i świąt...czyli 4 tygodnie plus bh i św. ;-)

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #10 Ocena: 0

2005-09-06 13:36 (20 lat temu)

Anonim

"W sprawie urlopu, kazdemu przysluguje 4 tygodnie na rok wliczajc swieta i bank holidays, chyba ze pracodawca w umowie da wiecej. jesli nie wezmiesz tych 4 tygodni w ciagu 12 miesiecy, to ci przepada. Jesli natomiast sie zwalniasz, nalezy ci sie zalegly urlop prop rata do dnia zwolnienia. "

Pozwole sobie zakwestionować to stwierdzenie. Ja po roku bez umowy płacąc wszelkie podatki i ubepieczenia nie straciłam urlopu. Wykorzystałam 2 tygodnie płatnego a reszta (czyli tydzien) została mi wyplacona na koniec roku pracowniczego.

Ale fakt faktem zwrocili mi tylko jedna tygodniówke, czy to bylo niezgodne z prawem? powinnam sie upomniec w tym roku o 4 tygodnie? Czy to moze kwestia tej umowy...

Suzee

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,