Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Formalności, Finanse... » Korzyści z posiadania statusu rezydent...

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Formalności, Finanse..." opiekują się: Redakcja, AGALON

Strona główna » Formalności, Finanse... » Korzyści z posiadania statusu rezydenta

Nowy tematNowy post

Autor (Odpowiedzi: 6)
winni77

Post #1

2008-05-29 08:39:37 (3 miesiące temu)

winni77

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2005

No właśnie, jakie one są? 2 lata temu jak dostałem rezydenta przegrzebałem sieć i prawdę mówiąc nie wiele znalazłem. Proszę o wypowiedź lepiej zorientowane osoby.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kumari

Post #2

2008-05-29 08:47:58 (3 miesiące temu)

kumari

Kobieta

Z nami od: 11-05-2008

mowia ze ulatwia otrzymanie mortgage, poza tym chyba bez rezydenta nie mozna aplikowac o citizenship jesli dobrze rozumiem stronke HO.

Do góry stronyOffline

Cosmique

Post #3

2008-05-29 10:25:09 (3 miesiące temu)

Cosmique

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2007

chcac wziac udzial w konkursach na terenie UK czesto jest napisane ze warunkiem jest bycie rezydentem. czy to znaczy miec status rezydenta UK, jak tutaj mowa, czy po prostu mieszkac w UK?

bo tak, jakbym wygral w lotto i nie dostal kasy z powodu braku papiera rezydenta to chyba bym sobie cos brzydkiego zrobil ;-)
w w w . m y s p a c e . c o m / c o s m i q u e d j

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

roztocz

Post #4

2008-05-29 13:21:55 (3 miesiące temu)

roztocz

Mężczyzna

Z nami od: 23-05-2007

Cytat:

2008-05-29 10:25:09, Cosmique napisał(a):
bo tak, jakbym wygral w lotto i nie dostal kasy z powodu braku papiera rezydenta to chyba bym sobie cos brzydkiego zrobil ;-)

i to jest bardzo dobry powod zeby ten papierek sobie zrobic :-) wszystkie pozostale wydaja sie byc dosc watpliwe
„W dyplomacji można czasem robić świństwa, ale nigdy głupstw. W kawalerii jest odwrotnie”.

Do góry stronyOffline

monikaspodymek

Post #5

2008-05-29 14:05:40 (3 miesiące temu)

monikaspodymek

Kobieta

Z nami od: 11-10-2006

Tak naprawde nie ma zadnych wymiernych kozysci z posiadania tego papierka... Zreszta nie ma obowiazku ubiegania sie o to jak juz sie "zaliczylo" rok na WRS, nawet jesli w przyszlosci chce sie wystapic o obywatelstwo.

Ja mam rezydenture (EE1) od jakichs dobrych 3 lat i tylko RAZ urzylam go bo upierdliwa pani z Human Resource na sile chciala mnie rejestrowac w WRS i musialam jej udowodnic ze ja juz nie musze...

Przy mortgage tez nikt sie nie pytal... jedynie chcieli potwierdzenia ze mieszkam tu ponad 2 lata (albo 3 , nie pamietam...) - no ale to to akurat sami moga sobie sprawdzic.
...XXX...

Do góry stronyOffline

monikaspodymek

Post #6

2008-05-29 14:11:58 (3 miesiące temu)

monikaspodymek

Kobieta

Z nami od: 11-10-2006

Cytat:

2008-05-29 10:25:09, Cosmique napisał(a):
chcac wziac udzial w konkursach na terenie UK czesto jest napisane ze warunkiem jest bycie rezydentem. czy to znaczy miec status rezydenta UK, jak tutaj mowa, czy po prostu mieszkac w UK?

Wystarczy mieszkac przez wieksza czesc roku, za granica mozna przebywac tylko okreslona czesc roku (przepisy mowia dokladnie ile). To oczywiscie zalezy od tego z jakiego kraju sie przybylo - to akurat dotyczy obywateli unii. Ci spoza unii musza sie starac o potwierdzenie rezydentury (no i vize).
A dla ciekawskich:http://www.bia.homeoffice.gov.uk/ukresidency/

[ Ostatnio edytowany przez: monikaspodymek 29-05-2008 14:12 ]

...XXX...

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7

2008-05-29 15:34:17 (3 miesiące temu)

Richmond

Kobieta

Moderator

Z nami od: 06-02-2007

Korzysci nie ma zadnych. W Lotto mozna wygrac bez problemu, dom tez mozna kupic, a po 5 latach pobytu wystapic o potwierdzenie stalej rezydencji jak ktos chce starac sie o paszport.
Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.

Do góry stronyOffline