The Nokia N95 Black 8GB mobile

Forum dyskusyjne

Formalności, Finanse... » WRS -Work Registration Scheme

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Formalności, Finanse..." opiekują się: Redakcja, AGALON

Strona główna » Formalności, Finanse... » WRS -Work Registration Scheme

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 12)

Post #1

2005-06-09 09:29 (3 lata temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Wniosek o rejestrację w ramach Programu Rejestracji Pracowników należy złożyć natychmiast po podjęciu nowej pracy. Jeżeli dana osoba nie złoży wniosku w ciągu miesiąca od podjęcia zatrudnienia, zatrudnienie stanie się nielegalne po upłynięciu tego terminu. Zatrudnienie będzie nielegalne do momentu wydania zaświadczenia o rejestracji oraz konieczne może się okazać przerwanie zatrudnienia.

Rejestracja polega na wypełnieniu formularzaWRS (MOZNA GO WYDRUKOWAC NA TEJ STRONIE
Po wypełnieniu formularza należy go wysłać pocztą -formularze wysyłane są przed rozpoczęciem pracy albo po rozpoczęciu-na adres

Worker Registration Team
Home Office
Walsall Road
Cannock
WS110WS

Do formularza należy dołączyć:
· paszport lub dowód osobisty -musi być jeden dokument oryginalny
· dwa zdjęcia paszportowe
· kopie zaświadczenia od pracodawcy potwierdzającego, że cię zatrudni
· potwierdzenie wpłaty 50 funtów lub czek na taka sume
Ta oplate ponosi kazdy kto dokonuje po raz pierwszy rejstracje w HO.

Oplate mozna dokonac w sposob:
Czekiem wystawionym na "Home Office", Work Permits (UK) z dopiskiem "only"
· Kartą debetową (Delta lub Switch) lub kredytową (Visa lub MasterCard)
· Przekazem pocztowym , musi być wytawiony na Home Office, Work Permits (UK)
Przekaz pocztowy lub czek nalezy przyczepić do pierwszej strony formularza.

UWAGA !!!!

Zdarzaja sie przypadki ze trofiaja osoby ,ktore sprzedaja WRS za 50 funtow ich ofiarami są naiwni i nieznający języka angielskiego.
Sam formularz WRS jest bezplatny 50 funtow to oplata dla HO !!!!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Larry

Post #2

2005-06-09 12:36 (3 lata temu)

Larry

Z nami od: 09-06-2005

Cytat:

Worker Registration Team
Home Office
Walsall Road
Cannock
WS110WS

Do formularza należy dołączyć:
· paszport lub dowód osobisty -musi być jeden dokument oryginalny
· dwa zdjęcia paszportowe
· kopie zaświadczenia od pracodawcy potwierdzającego, że cię zatrudni
· potwierdzenie wpłaty 50 funtów lub czek na taka sume
Ta oplate ponosi kazdy kto dokonuje po raz pierwszy rejstracje w HO.

Pytanko.
Jak to wygląda w praktyce ?
Ja muszę TO wysłać w kopercie, czy pracodawca ???
Czy Paszport w kopercie jest "bezpieczny" ?
Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-) [ e-mail usunięty ]

Do góry stronyOffline

Post #3

2005-06-09 13:04 (3 lata temu)

Mozesz to wyslac sam -pracodawca wypelnia tylko odpowiednie rubryki-moze wyslac to rowniez pracodawca- nie ma roznicy

W UK przewaznie wysyla sie dokumety poczta najlepiej poprosic w okienku o potwierdzenie nadania przesylki POST OFFICE TU ZNAJDZIESZ WSZYSTKO NA TEN TEMAT

Do góry stronyOffline

Post #4

2005-06-09 13:22 (3 lata temu)

Jezeli wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie, wnioskodawca otrzyma poczta nastepujace dokumenty:
· Karta rejestracji
Zawiera nazwisko wnioskodawcy, date urodzenia, obywatelstwo, zdjecie oraz numer identyfikacyjny. Karta rejestracji zachowuje waznosc przez caly okres rejestracji w tym programie.
· Zaswiadczenie o rejestracji
Zaswiadczenie ma forme listu. Jest to zezwolenie na prace dla pracodawcy wymienionego we wniosku. Kopia zaswiadczenia zostanie przeslana pracodawcy. Waznosc zaswiadczenie wygasa w dniu zakonczenia pracy dla danego pracodawcy. Jezeli dana osoba nie pracuje juz dla danego pracodawcy w chwili wydania zaswiadczenia, zaswiadczenie jest niewazne.
· Paszport lub dowód osobisty
Karte rejestracji i zaswiadczenie nalezy przechowywac w bezpiecznym miejscu. Jezeli decyzja w sprawie wniosku bedzie odmowna (np. jezeli dana osoba nie musi sie rejestrowac w tym programie), wnioskodawca otrzyma pismo odmowne oraz paszport lub dowód osobisty. Oplata zostanie zwrócona w calosci. Kopia pisma odmownego zostanie przeslana pracodawcy. Jezeli przesylka zaginela i nie dotarla do adresata nalezy skontaktowac sie (najlepiej osobiscie z HO i wyjasnic sprawe-moze sie okazac ze otrzymal pozwolenie na prace )

W przypadku zmiany miejsca pracy, nalezy zlozyc wniosek o zaswiadczenie o rejestracji w ramach Programu Rejestracji Pracowników stanowiace pozwolenie na prace dla nowego pracodawcy. Nalezy skorzystac z formularza wniosku WRS.
Nalezy podac numer identyfikacyjny znajdujacy sie na karcie rejestracji oraz przedstawic dane dotyczace nowego pracodawcy. Wtedy zostanie wydane nowe zaswiadczenie wskazujace nowego pracodawce. Kopia zaswiadczenia zostanie przeslana do nowego pracodawcy. Nalezy zachowac nowe zaswiadczenie wraz z pierwszym zaswiadczeniem i karta rejestracji ze zdjeciem.
Oplata pobierana jes t jedynie przy pierwszym wniosku skladanym w ramach Programu Rejestracji Pracowników i wydaniu karty rejestracji.
Jezeli nie wystepuje przerwa w zatrudnieniu, dana osoba posiada stale zezwolenie na prace w ramach tej samej agencji posrednictwa pracy, bez wzgledu na miejsce zatrudnienia. Jezeli nastapi przerwa w zatrudnieniu trwajaca dluzej niz jeden miesiac, dana osoba bedzie musiala zlozyc wniosek o zaswiadczenie o rejestracji w momencie podjecia pracy.
Jezeli zagubisz karte rejstracyjna nalezy sie skontaktowac z Zespolem Rejestracji Pracowników.
Po okresie 12 miesiecy nieprzerwanego legalnego zatrudnienia w Wielkiej Brytanii, dana osoba bedzie miala pelne prawo do swobodnego przemieszczania sie i nie bedzie juz musiala sie rejestrowac w Programie Rejestracji Pracowników. Osoba ta bedzie mogla uzyskac zezwolenie na pobyt w EOG potwierdzajacy prawo do zamieszkiwania w Wielkiej Brytanii na mocy prawa Wspólnoty Europejskiej

Do góry stronyOffline

Post #5

2005-06-09 13:30 (3 lata temu)

„Nieprzerwane zatrudnienie” oznacza, ze dana osoba nie moze pozostawac bez pracy przez okres dluzszy niz suma 30 dni w ciagu 12 miesiecy. W celu wykazania 12 miesiecy nieprzerwanego zatrudnienia konieczne beda zaswiadczenia o rejestracji lub inne dowody swiadczace o zatrudnieniu
Mozesz wziasc urlop ale musi to byc platny urlop a nie przerwa w zatrudnieniu

Do góry stronyOffline

Larry

Post #6

2005-06-09 13:37 (3 lata temu)

Larry

Z nami od: 09-06-2005

Cytat:

Po okresie 12 miesiecy nieprzerwanego legalnego zatrudnienia w Wielkiej Brytanii, dana osoba bedzie miala pelne prawo do swobodnego przemieszczania sie

??? Czytałem tą formułkę w kilku różnych miejscach.....
Mam odczucie jakbym rozmmawiał o kolonii karnej, gdzie muszę mieć przepustkę na wyjazd z miasta .

Czy pod zwrotem "swobodne przemieszczanie" chodzi o turystykę czy tylko o miejsce pracy ??????

.
Świat stoi otworem, tylko ciężko znaleść odpowiednie drzwi :-) [ e-mail usunięty ]

Do góry stronyOffline

Post #7

2005-06-09 13:53 (3 lata temu)

o miejsce pracy !!! :-D ;-)

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #8

2005-06-10 12:57 (3 lata temu)

wcale nie o miejsce pracy... :-]

chodzi o to ze mozesz wyjezdzac i przyjezdzac kiedy chcesz i podejmowac prace tez kiedy chcesz i nie musi ona trwac 12 lub wiecej miesiecy - bez ponownego rejestrowania sie...

Do góry stronyOffline

Post #9

2005-06-10 13:20 (3 lata temu)

wyjezdzac i przyjezdzac kiedy sie chce mozna caly czs :-]

Chodzi o to ze mozna zmieniac miejsce pracy bez ponownej rejstraci.

Wiec chodzi o miejsce pracy a nie turystyke ;-)

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #10

2005-08-09 19:37 (3 lata temu)

witam serdecznie. Jestem juz w Anglii 2 miesiące i pracuje dla dwóch agencji, ale nie wysłałem jeszcze tego formularza, mam zamiar to zrobić w tym tygodniu, czy po takim czasie nie poniosę zadnych konsekwencji? Drugie moje pytanie dotyczy platności czekiem za HO, mam konto w Lloyd TSB, dostałem ksiązeczke czekową, ale z czekow jeszcze nie korzystałem, czy mam napisac na nim Home Office, adres i dopisac "only" i kwote oczywiscie 50 funtow? czy coś jeszcze? prosze o info i z gory dziekuje. Krzysiek

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony