Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:
Przeglądaj forum |
Działem "Formalności, Finanse..." opiekują się: stokesay, AGALON |
|
Strona główna » Formalności, Finanse... » National Insurance Number - interview |
| Autor | (Odpowiedzi: 5) |
|---|---|
| Anonim | Post #1 2005-06-01 17:47 (3 lata temu) |
|
Uczestnik nie jest zarejestrowany |
Przyjechalam do Anglii pare miesiecy przed wstapieniem Polski do Unii i przez ten czas pracowalam tu nielegalnie. Dopiero teraz chce zalatwic sobie National Insurance Number. Czy ktos sie orientuje czy bede miala z tego powodu jakies problemy podczas rozmowy z urzednikiem? Z gory dziekuje za informacje.
Anka |
| Anonim | Post #2 2005-06-01 18:27 (3 lata temu) |
|
w Unii jestesmy od ponad roku a Ty dalej na czarno???!
tylko podziwiac |
| Anonim | Post #3 2005-06-02 10:35 (3 lata temu) |
|
Liczylam na konkretna odpowiedz kogos, kto ma jakas wiedze na ten temat, a nie chce sie po prostu popisac sarkazmem (latwo ci widac zaimponowac, skoro tak mnie podziwiasz...)
A dla twojej informacji: pracowalam przez ostatni rok jako au-pair, wiec NIN-u nie potrzebowalam. Anka |
| Anonim | Post #4 2005-06-02 11:19 (3 lata temu) |
|
Z tego co sie orientuje - NIN jest Ci potrzebny bez wzgledu na charakter pracy, jaka wykonujesz. I wydaje mi sie, ze nie bedziesz miala jakichkolwiek problemow w trakcie rozmowy ani po.
|
Post #5 2005-06-02 12:00 (3 lata temu) |
|
|
O co pyta urzędnik?
O paszport, list polecający od pracodawcy, odcinki wypłat, czasem o prawo jazdy Potem prosi o wypełnienie kwestionariusza składającego się z kilku podstawowych danych. Sam także spisuje informacje z paszportu i listu od pracodawcy. Pyta kiedy dokładnie przyjechałeś do UK. Interesuje się, czy było to przed czy po 1 maja 2004. Jakim środkiem transportu przybyłeś do Anglii. Kto i w jaki sposób odebrał cię z lotniska czy z dworca. W jakim charakterze pracujesz i u kogo. Gdzie mieszkasz i na jak długo zostajesz w Wielkiej Brytanii. Czy zamierzasz podróżować i dokąd? Itd., itp. . To naprawdę nie jest trudne. W ostateczności można jednak poprosić o tłumacza. Po wypełnieniu wszystkich rubryk urzędnik poprosi cię o złożenie podpisu w dwóch miejscach i z czarującym uśmiechem życzy ci udanego pobytu w Anglii. [ Wiadomość edytowana przez : elza on 02-06-2005 12:37 ] [ Wiadomość edytowana przez : elza on 02-06-2005 20:39 ] |
| sasj | Post #6 2005-06-06 13:40 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2005 |
niebedziesz miala problemow z urzednikiem,niema znaczenia czyprzyjechalas do uk przed wejsciem do ue czy po.
ja przyzalatwiani NIN mowilam prawde i niezrobilo to na urzedniku zadnego wrazenia. zycze powodzenia praska aga.
|