The Nokia N95 Black 8GB mobile

Forum dyskusyjne

Formalności, Finanse... » List motywacyjny - jak go napisać

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Formalności, Finanse..." opiekują się: Redakcja, AGALON

Strona główna » Formalności, Finanse... » List motywacyjny - jak go napisać

Nowy tematNowy post

Autor (Brak odpowiedzi)

Post #1

2005-05-23 16:56 (3 lata temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Uczestnik nie jest zarejestrowany

1. List motywacyjny musi mieć swojego konkretnego adresata
Sprawa jest prosta, jeżeli w ogłoszeniu pojawia się nazwisko osoby, do której masz przesłać swoją aplikację. Jeżeli jednak nie znasz nazwiska, powinieneś zadzwonić do firmy i dowiedzieć się jak nazywa się i jaką pełni funkcję osoba, która kieruje działem, w którym chcesz pracować. Z uzyskaniem takich informacji nie powinno być problemu.

Uwaga! Najlepiej wysłać list na nazwisko osoby, która może podjąć decyzję o Twoim zatrudnieniu.

2. Wykorzystaj informacje, które zdobyłeś na temat firmy
W pierwszym akapicie powinny znaleźć się informacje o tym, z jakiego źródła dowiedziałeś się o stanowisku, o które się ubiegamy.

W drugim akapicie powinno znaleźć się coś, co jest niepowtarzalnie związane z działem lub organizacją, w której chcesz pracować. Możesz również zasygnalizować, że poświęciłeś swój czas i energię na poznanie firmy.

3. Zainteresuj pracodawcę swoją osobą
W tym miejscu przekonaj pracodawcę, że Twoje zdolności i umiejętności będą dla niego wartościowe. Nie myś o tym, czego Ty chcesz od pracodawcy, ale czego pracodawca może oczekiwać od Ciebie. I tu masz pole do popisu - opisujesz, co możesz dla niego zrobić.

Uwaga! Pracodawca zanim Cię zatrudni, zbada Twoją motywację do pracy

4. Użyj języka firmy
Każda branża ma swój żargon. Przygotowując list motywacyjny spróbuj używać właściwych terminów, ale tylko takich, co do których znaczenia nie masz obiekcji. I pamiętaj o tym, że pracodawca zwraca uwagę na sposób myślenia i zakres słownictwa.

Uwaga! W przygotowaniu takiego listu może nam pomóc prasa branżowa

5. Dla każdego pracodawcy, w którego firmie staramy się o pracę, musimy napisać oddzielny list motywacyjny.

6. List motywacyjny powinien być zwięzły i na temat
List motywacyjny wraz z podpisem i nagłówkiem nie powinien zająć więcej niż jednej strony formatu A4.

7. List motywacyjny powinien być napisany starannie i opatrzony odręcznym podpisem
Najlepiej jeżeli napiszemy list na komputerze lub maszynie do pisania, na dobrej jakości papierze

Cele listu motywacyjnego:

a) przedstawienie Twojej kandydatury na konkretne stanowisko i pokazanie, w jaki sposób doświadczenie i umiejętności, jakie posiadasz mogą być przydatne w pracy na danym stanowisku

b) zachęcenie pracodawcy do zapoznania się z Twoim życiorysem (UWAGA! Pracodawca najpierw czyta list motywacyjny, a dopiero później nasze CV)

c) uzyskanie zaproszenia do bezpośredniego spotkania z pracodawcą

Mam nadzieje ze przydadza sie wam te rady

;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz