Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Formalności, Finanse... » MACIERZYNSKIE - A CO PO ???

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Formalności, Finanse..." opiekują się: Redakcja, AGALON

Strona główna » Formalności, Finanse... » MACIERZYNSKIE - A CO PO ???

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 28)
JUSTYNA170979

Post #1

2008-01-17 14:41 (6 miesięcy temu)

JUSTYNA170979

Kobieta

Z nami od: 01-06-2007

Skonczyl sie moj urlop macierzynski (niestety juz ;)) i platny i dodtkowy bezplatny, do pracy nie wracam bo
1. moja firma zbankrutowala
2. wole siedziec z moim smykiem w domciu i patrzec jak rosnie
Gdzie mam sie teraz zwrocic. Mam sie starac o jobseekers allowance mimo ze nie mam zamiaru szukac teraz pracy, doardzcie bo nie mam pojecia co teraz.
Dzieki bardzo z gory !!! za pomoc.
JUSTYNA I ALEX

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

monikaspodymek

Post #2

2008-01-17 14:56 (6 miesięcy temu)

monikaspodymek

Kobieta

Z nami od: 11-10-2006

nie chce byc zlosliwa - ale trzeba bylo to przemyslec zanim sie zdecydowalas na dziecko... to troche lekkomyslne liczyc tylko na pomoc finansowa panstwa... chyba zanim zaszlas w ciaze przedyskutowalas z mezem co sie stanie po maciezynskim - czy bedzie was stac na wszystko co potrzeba nawet jak ty bys wrocila do pracy (zlobki sa dosc drogie...)

w kazdym razie job seek allowance to nie wiem czy ci dadza - bo to zasilek dla szukajacych pracy, a ty do nich nie nalezysz. choc z drugiej strony znam takich co go biara od lat...
oczywiscie sa tax benefity, child benefit, a jak jestes samotna matka to i inne... wskoch na wyszukiwarke mojej wyspy - te tematy byly szeroko dyskutowane.
...XXX...

Do góry stronyOffline

JUSTYNA170979

Post #3

2008-01-17 15:19 (6 miesięcy temu)

JUSTYNA170979

Kobieta

hmmm nie jestes zlosliwa tylko szczera a to mnie nie rani.
Nie chodzi mo o pieniadze, bo mam CTC, WTC, CB, no i jeszcze pare innych, ale o ciaglosc. Nie wiem np. co z Insurance Number, wczesniej skladki lecialy z macierzynskiego a teraz... wlasnie tego nie wiem.
JUSTYNA I ALEX

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #4

2008-01-17 17:05 (6 miesięcy temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

A teraz Ci nie beda lecialy. Ja nie pracuje juz od 4 lat ... jestem w domu z corka, nie pobieramy zadnych benefitow ani taksow ... finansowo utrzymuje nas moj maz, ale na NI nic nie place.
Job seekers allowance nie otrzymasz, bo nie jestes w stanie/nie chcesz podjac pracy.
Innym wyjsciem jest poszukanie pracy na pol etatu i staranie sie o dofinansowanie do opieki na dziecko (przedszkole lub zarejestrowana childminder). Wtedy pracodawca bedzie odciagal z Twojej wyplaty na NI.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

monikaspodymek

Post #5

2008-01-17 17:11 (6 miesięcy temu)

monikaspodymek

Kobieta

Cytat:

2008-01-17 15:19, JUSTYNA170979 napisał(a):
hmmm nie jestes zlosliwa tylko szczera a to mnie nie rani.
Nie chodzi mo o pieniadze, bo mam CTC, WTC, CB, no i jeszcze pare innych, ale o ciaglosc. Nie wiem np. co z Insurance Number, wczesniej skladki lecialy z macierzynskiego a teraz... wlasnie tego nie wiem.

acha... to rzuca inne swiatlo na twe pierwsze pytanie. Niestety nie pomoge ci w tyn, ale napewno sa inni - tak jak przedmowczyni.
pozdrowionka!
...XXX...

Do góry stronyOffline

JUSTYNA170979

Post #6

2008-01-17 22:33 (6 miesięcy temu)

JUSTYNA170979

Kobieta

hmmm to niefajnie, moze ktos jeszcze cos wie na ten temat,poczekamy zobaczymy :))
Dzieki za info i takze pozdrawiam.
JUSTYNA I ALEX

Do góry stronyOffline

squirrel

Post #7

2008-01-17 23:29 (6 miesięcy temu)

squirrel

Z nami od: 20-09-2007

Sliczny bobas....

Do góry stronyOffline

vitek

Post #8

2008-01-18 00:10 (6 miesięcy temu)

vitek

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2008-01-17 17:05, ania_caterham napisał(a):
A teraz Ci nie beda lecialy

Owszem będą. Składka NI jest automatycznie opłacana za osobę która pobiera child benefit. Dzięki temu lata spędzone w domu z maluchem liczą się do stażu na państwową emeryturę.
Warunki:
chb musi być pobierany przez cały rok podatkowy (6.4-5.4)
i musi być pobierany przez zainteresowaną osobę a nie np. przez partnera (jeżeli jest pobierany przez partnera należy przepisać na siebie)

Btw. monika czy mogłabyś utemperować swoją niczym nieuzasadnioną złośliwość a ty ania czy mogłabyś przestać podkreślać co chwila że nie pobierasz child benefitu i że mąż cię utrzymuje (czy to naprawdę powód do chwały?). Thank you girls :)

[ Ostatnio edytowany przez: vitek 18-01-2008 00:40 ]

'Some call me selfish, some call me strange, but everyone knows that I will never change'

Do góry stronyOffline

Strona WWW

monikaspodymek

Post #9

2008-01-18 09:33 (6 miesięcy temu)

monikaspodymek

Kobieta

swietobliwy i niezlosliwy sie odezwal...:-]
a ja akurat podziwiam anie - swietnie sobie wszystko zaplanowala, zorganizowala i ulozyla skoro nie musi sie martwic o byt swej rodziny i liczyc na zasilki i benefity... widac tak tez mozna i jest to bardziej godne nasladowania niz postawa typu: biore bo sie nalezy i ani mysle zaradzic sobie samemu... bede nadal gniotl te pizze za 5,53 na godzine - reszte da mi panstwo!

ps sorki za odejscie od tematu.
...XXX...

Do góry stronyOffline

aga_julia_oliver

Post #10

2008-01-18 09:50 (6 miesięcy temu)

aga_julia_oliver

Z nami od: 23-08-2007

Vitek ma racje jesli chodzi o Child Benefit. Przypominam sobie, ze bylo to napisane w notatkach, ktore dostalismy w szpitalu po porodzie mojej Julii razem z aplikacja o CB. Child Benefit zapisalismy na mnie na wypadek, gdybym nie wrocila do pracy (co sie nie stalo).
Ania, CB dostaje kazdy, kto ma pod opieka dziecko do 16 lat i nie ma tu znaczenia czy twoj maz zarabia 25 czy 65k. A wydaje mi sie (moge sie mylic), ze kiedys napisalas, ze wplacasz te pieniadze na konto swojej corki, wiec chyba jednak je dostajesz. Moze jakies przeoczenie z twojej strony.
Pozdrawiam wszystkich wlaczajac Vitka, ktory jak widze zmienia sie powoli w straznika przyzwoitosci na tym forum. ;-)

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony