MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Superlover

Post #1 Ocena: 0

2009-06-01 19:23:26 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

"European Economic Area nationals and Swiss nationals
If you are a European Economic Area (EEA) national or a Swiss national or the family member of such a person, you will automatically have permanent residence status if you have exercised EEA free-movement rights in the United Kingdom for a continuous five-year period ending on or after 30 April 2006. You do not have to apply for leave to remain."

[ Ostatnio edytowany przez: Superlover 01-06-2009 22:26 ]

Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

EdytaM

Post #2 Ocena: 0

2009-06-01 21:46:49 (16 lat temu)

EdytaM

Kobieta

Z nami od: 01-06-2009

Moze komus sie to co tu pisze przyda? Niezainteresowanych odsylam na inne watki. Zainteresowanych zapraszam do wymiany informacji i doswiadczen na odpowiednim poziomie ;-)

Co odkrylam w kwestii ubiegania sie o ILR to ze jesli chce sie ubiegac o ten dokument na podstawie bycia self-sufficient przez jakis okres czasu to wymagane jest takze ubezpieczenie zdrowotne na ten czas (comprehensive sickness insurance cover), ktorego nie ma sie automatycznie z NHS jesli sie nie pracuje lub nie jest sie self-employed. Takze jesli jest sie w sytuacji utraty pracy i sie o tym wie wczesniej to lepiej sie szybko ubezpieczyc, jesli sie ma w planach ubieganie sie o ILR. Z tego co widze na roznych stronach to ludzie mieli z tym problemy...
Bedac self-sufficient nie powinno sie tez przez ten czas korzystac z benefitow i dostepne fundusze powinny przewyzszac poziom, ktory kwalifikowalby do pobierania benefitow...

Edyta

Do góry stronyOffline

EdytaM

Post #3 Ocena: 0

2009-06-03 00:58:07 (16 lat temu)

EdytaM

Kobieta

Z nami od: 01-06-2009

Cytat:

2009-06-01 19:23:26, Superlover napisał(a):
"European Economic Area nationals (...), you will automatically have permanent residence status if you have exercised EEA free-movement rights in the United Kingdom for a continuous five-year period ending on or after 30 April 2006. You do not have to apply for leave to remain."

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Superlover</i> 01-06-2009 22:26 ]

Jeszcze kolejny cytat z info jak wypelniac formularz o obywatelstwo brytyjskie:
"If you are from a country that joined the EC on 1 May 2004 you will not acquire permanent residence in the UK on the basis of 5 years’ exercise of EEA free movement or establishment rights until 1 May 2009 at the earliest."

Co to sa te tajemnicze 'free movement or establishment rights'? Czy to samo co 'excerising Treaty rights'?
Jakkolwiek nabedziemy prawo do stalej rezydentury - czy ktos moze potwierdzic, ze ubiegajac sie o brytyjski paszport - minimum 12 miesiecy po nabyciu praw do stalej rezydentury - nie trzeba skladac certyfikatu ILR jako jednego z dokumentow i dopiero wtedy ktos w urzedzie bedzie sie zastanawial czy spelnilismy wymogi stalej rezydentury czy nie? Jak dla mnie to za duze ryzyko, mozna stracic te ok. 700 funtow tylko za brak doinformowania... Moze ktos sie dowiadywal na ten temat? Bo wnioski mozna sobie wyciagac rozne, a potem odbic sie od urzedniczych biurek, bo nie ma sie jakiegos papierka.

Stad myslalam o zdobyciu najpierw potwierdzenia ILR.

Dzis w CAB zadano mi pytanie - po co mi ILR? Przeciez jestem Polka, mam wszelkie prawa tutaj. Ha, a ja akurat spotkalam sie w swoim zyciu tutaj z sytuacjami, gdzie np pewien rodzaj interesujacej mnie pracy byl skierowany tylko do obywateli brytyjskich... Wiec jak to z tymi naszymi pelnymi prawami jest? Jesli ma sie w planach zostanie w UK to moim zdaniem warto postarac sie o tutejszy paszport. Nie mowiac o duzych ulatwieniach dla dzieci aby od razu mialy obywatelstwo brytyjskie (co nie znaczy, ze potem nie mozna sie rowniez starac o poswiadczenie ich obywatelstwa polskiego i zarejestrowac je w Polsce).

Edyta

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #4 Ocena: 0

2009-06-03 12:22:51 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Pani w CAB miała całkowitą rację. A ty nie masz, zaś opowieść o "pracy tylko dla Brytyjczyka" sobie wymyśliłaś. Moim zdaniem jeżeli tak koniecznie chcesz zostać Brytyjką wypadałoby rozumieć język angielski z czym, jak widać z postu powyżej, masz jeszcze spore problemy. Powodzenia

Do góry stronyOffline

Strona WWW

efka

Post #5 Ocena: 0

2009-06-03 13:08:33 (16 lat temu)

efka

Kobieta

Z nami od: 27-02-2007

A ja sie akurat zgodze z Edyta w kwestii ze posiadanie obywatelstwa brytyjskiego znacznie ulatwia zycie. Ja mam paszport brytyjski, i jak urodzilam dziecko to mialo paszport jak skonczylo niecaly miesiac (wyslalam aplikacje poczta i tak tez otrzymalam paszport, bez zadnych kolejek i upokorzen), to samo z child benefit, chcieli ode mnie tylko akt urodzenia i przyznali mi w ciagu tygodnia chyba, na child tax credits decyzje tez czekalam moze z dwa tygodnie, nie wiecej. Do Stanow nie musialam miec wizy, tylko wycieczke wykupilismy.
Wiem ze dla niektorych to nie sa wazne drobiazgi, ale jak by nie bylo jest o wiele latwiej. A tak poza tym nie wiadomo co oni jeszcze moga wymyslec w przyszlosci. Jak by tak Konserwatysci doszli do wladzy to niektore prawa moga nam odebrac...

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #6 Ocena: 0

2009-06-03 14:18:14 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2009-06-03 13:08:33, efka napisał(a):
Jak by tak Konserwatysci doszli do wladzy to niektore prawa moga nam odebrac...

Nam? Tobie nie bo jesteś Brytyjką. A ja też się nie boję. Z bajeczki o złych konserwatystach którzy rzekomo wyrzucą Polaków śmieją się nawet moje dzieci :-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Awa

Post #7 Ocena: 0

2009-06-03 15:03:39 (16 lat temu)

Awa

Z nami od: 02-08-2006

Cytat:

2009-06-03 00:58:07, EdytaM napisał(a):
Cytat:

[b]2009- Ha, a ja akurat spotkalam sie w swoim zyciu tutaj z sytuacjami, gdzie np pewien rodzaj interesujacej mnie pracy byl skierowany tylko do obywateli brytyjskich...

Edyta

To staralas sie o przyjecie do MI5???

Awa

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2009-06-03 15:04:53 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Albo MOD-u ;-)
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Krystian79

Post #9 Ocena: 0

2009-06-03 15:47:24 (16 lat temu)

Krystian79

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 28-04-2009

Pani z CAB nie miala racji. Jako Polka, nie masz takich samych praw.
Rzad Brytyjski przedluzyl o dwa lata ograniczenia rynku pracy dla panstw, ktore w 2004 weszly do Unii.
Mam tutaj na mysli obowiazek rejestracji w WRS.

Zrodlo np tutaj:

http://www.braescotland.com/news_view.php?news_id=13

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #10 Ocena: 0

2009-06-03 19:09:34 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Obowiazek rejestracji jest jak sama nazwa wskazuje dodatkowym obowiazkiem, a nie jest ograniczeniem zadnych praw

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,