Cytat:
2009-06-01 19:23:26, Superlover napisał(a):
"European Economic Area nationals (...), you will automatically have permanent residence status if you have exercised EEA free-movement rights in the United Kingdom for a continuous five-year period ending on or after 30 April 2006. You
do not have to apply for leave to remain."
[ Ostatnio edytowany przez: <i>Superlover</i> 01-06-2009 22:26 ]
Jeszcze kolejny cytat z info jak wypelniac formularz o obywatelstwo brytyjskie:
"If you are from a country that joined the EC on 1 May 2004 you will not acquire permanent residence in the UK on the basis of 5 years’ exercise of EEA free movement or establishment rights until 1 May 2009 at the earliest."
Co to sa te tajemnicze 'free movement or establishment rights'? Czy to samo co 'excerising Treaty rights'?
Jakkolwiek nabedziemy prawo do stalej rezydentury - czy ktos moze potwierdzic, ze ubiegajac sie o brytyjski paszport - minimum 12 miesiecy po nabyciu praw do stalej rezydentury - nie trzeba skladac certyfikatu ILR jako jednego z dokumentow i dopiero wtedy ktos w urzedzie bedzie sie zastanawial czy spelnilismy wymogi stalej rezydentury czy nie? Jak dla mnie to za duze ryzyko, mozna stracic te ok. 700 funtow tylko za brak doinformowania... Moze ktos sie dowiadywal na ten temat? Bo wnioski mozna sobie wyciagac rozne, a potem odbic sie od urzedniczych biurek, bo nie ma sie jakiegos papierka.
Stad myslalam o zdobyciu najpierw potwierdzenia ILR.
Dzis w CAB zadano mi pytanie - po co mi ILR? Przeciez jestem Polka, mam wszelkie prawa tutaj. Ha, a ja akurat spotkalam sie w swoim zyciu tutaj z sytuacjami, gdzie np pewien rodzaj interesujacej mnie pracy byl skierowany tylko do obywateli brytyjskich... Wiec jak to z tymi naszymi pelnymi prawami jest? Jesli ma sie w planach zostanie w UK to moim zdaniem warto postarac sie o tutejszy paszport. Nie mowiac o duzych ulatwieniach dla dzieci aby od razu mialy obywatelstwo brytyjskie (co nie znaczy, ze potem nie mozna sie rowniez starac o poswiadczenie ich obywatelstwa polskiego i zarejestrowac je w Polsce).
Edyta