MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rodi1981

Post #1 Ocena: 0

2007-12-30 23:42 (17 lat temu)

rodi1981

Kobieta

Z nami od: 10-06-2007

Witam przebywam na terenie angli jakies 7lat mam rezydenta od 2,5roku i zastanawiam sie kiedy i co musze zrobic zeby dostac obywatelstwo i co zatym idzie paszport angielski
Czy moze ktos mi dac jakies linki albo opisac co i jak

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer Skype

Rrrr

Post #2 Ocena: 0

2007-12-31 00:13 (17 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

po 7 latach pobytu nalezaloby sie nieco lepiej orientowac w tutejszej biurokracji :-D

http://www.ind.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/

taka przyjemnosc kosztuje £655 funtow w tej chwili, na decyzje czeka sie 7-8 miesiecy.

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #3 Ocena: 0

2007-12-31 11:00 (17 lat temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

Poczytaj, moze cos Ci to pomoze.
Obywatelstwo brytyjskie
Obywatelstwo brytyjskie 2
Obywatelstwo brytyjskie 3
Polecam rowniez skorzystanie z wyszukiwarki. Ja znalazla to:

Przyjecie obywatelstwa brytyjskiego
Obywatelstwo
:-)

Do góry stronyOffline

marcinnika

Post #4 Ocena: 0

2008-01-01 10:52 (17 lat temu)

marcinnika

Mężczyzna

Z nami od: 23-08-2007

not

[ Ostatnio edytowany przez: marcinnika 09-02-2008 01:18 ]

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #5 Ocena: 0

2008-01-05 00:20 (17 lat temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

Cytat:

2007-12-30 23:42, rodi1981 napisał(a):
... mam rezydenta od 2,5roku i zastanawiam sie kiedy i co musze zrobic zeby dostac obywatelstwo i co zatym idzie paszport angielski
Czy moze ktos mi dac jakies linki albo opisac co i jak

Mozesz wyjasnic co Masz na mysli jak mówisz "mam rezydenta"??
Czy chodzi Ci o to, ze masz niebieska ksiazeczke??
Czy moze masz juz Indefinite Leave to Remain??

Dla uzupelnienia:
EEA1 is for an EEA national to apply for a residence permit.
gdy staramy sie o potwierdzenie rezydentury.
EEA2 is for a non-EEA national family member to apply for a residence document.
dotyczy tylko panstw nie nalezacych do EU oraz ich rodzin.
EEA3 is for an EEA national to apply for a permanent residence.
gdy staramy sie o Indefinite Leave to Remain - stala rezydenture.
EEA4 is for a non-EEA national family member to apply for a permanent residence.
dotyczy panstw nie nalezacych do EU.

Natomiast jesli chcesz aplikowac o brytyjski paszport, musisz po kolei:
1.zdobyc potwierdzenie rezydentury - EEA1

2.zdobyc stala rezydenture - EEA3 - ale UWAGA Since 30 April 2006 EEA citizens are automatically considered free of a time limit under immigration rules after exercising Treaty rights for any continuous five-year period. After five years you will automatically receive permanent residence status. There is no longer a need to apply for indefinite leave to remain. - zródlo

3.zdobyc naturalizacje - Formularz AN

4.postarac sie o brytyjski paszport - aplikacje

Pozdrawiam
:-)

Do góry stronyOffline

EdytaM

Post #6 Ocena: 0

2009-06-01 00:41:10 (16 lat temu)

EdytaM

Kobieta

Z nami od: 01-06-2009

Wiem na pewno, ze my jako Polacy jestesmy traktowani nieco inaczej niz obywatele Unii sprzed 1.05.2004. Stad musimy sie ubiegac o dokument ILR jesli rowniez potem chcemy otrzymac obywatelstwo UK. 5 lat kwalifikujacych jest liczone od daty wejscia Polski do Unii, czyli od 1.05.2009 mozemy sie ubiegac o ILR za darmo, gdy przed ta data kosztowaloby to jakies 700 funtow (to dla tych, ktorzy byli w Anglii przed wejsciem Polski do Unii i wczesniej mogli nabyc prawo do ubiegania sie o ILR).

Moje pytanie dotyczy kobiet, ktore urodzily w tym czasie dziecko i z wiadomych wzgledow nie pracowaly - jak jest to traktowane? Czy ten czas sie liczy do tych 5 lat kwalifikujacych? Oraz czy bycie self-sufficient moze byc udokumentowane np byciem na utrzymaniu meza, ktory nie jest obywatelem EU? CZyli innymi slowy - czy mozna sie posluzyc dokumentami z pracy meza (non-EU) do wykazania, ze w czasie 5 lat kwalifikujacych mialo sie zrodlo utrzymania, nie korzystalo sie z innych benefitowpoza np Maternity Allowance... Czy ktos zetknal sie juz z tym tematem w praktyce? Albo ma pomysl gdzie szukac informacji - no, zawsze zostaje CAB...

Pozdrawiam,

Edyta

Do góry stronyOffline

vajouk

Post #7 Ocena: 0

2009-06-01 12:52:20 (16 lat temu)

vajouk

Kobieta

Z nami od: 18-10-2007

Mam pytanko. Posiadam niebieska ksiazeczke i nie mam okreslonego terminu waznosci. Jak mam traktowac ta rezydenture jako stala czy tymczasowa? Jesli tymczasowa to po jakim czasie moge aplikowac o stala?
Dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam i zycze pieknych slonecznych dni.:-P
"Zycie jest piekne trzeba tylko umiec z niego korzystac

Do góry stronyOffline

EdytaM

Post #8 Ocena: 0

2009-06-01 16:07:28 (16 lat temu)

EdytaM

Kobieta

No, niestety, niebieska ksiazeczka (Registration Certificate) to nie jest rezydentura stala, tzw. Indefinite Leave to Remain. Tez bylam rozczarowana dzwoniac do HO w tej sprawie.
Zamierzam ubiegac sie teraz o ILR, wysylajac druk EEA3, wprawdzie na forum czytalam rozne wypowiedzi, z ktorych wynikalo, ze automatycznie po 1 maja 2009 posiadamy ILR jako obywatele Polscy, tyle ze nie bylabym taka pewna, po co nadal na stronach rzadowych istnialyby informacje jak sie ubiegac o potwierdzenie ILR bedac obywatelem EU, a dokladniej data 1.05.2009 tyczy sie Polakow (miedzy innymi). Trzeba bowiem dodatkowo spelnic warunek ze w czasie ostatnich 5 lat od wejscia Polski do Unii mieszkalismy, pracowalismy czy w inny sposob bylismy finansowo samowystarczalni w UK.

Podsumowujac - mysle, ze taka jest droga, jako ze nie placi sie obecnie za wystawienie ILR, wiec lepiej go miec, zwlaszcza jesli sie wiaze z Anglia jakiekolwiek plany, a dziecko osoby posiadajacej ILR i urodzone w Anglii ma automatycznie przyznawane obywatelstwo brytyjskie. Zapewne to kwestia formalnosci jedynie - no i ma prawo do brytyjskiego paszportu. Tym samym mozna z nim jezdzic wszedzie za granice, bez wizyt w polskim konsulacie i strasznej jak dla mnie drogi papierkowej aby dziecko ten paszport polski moglo otrzymac.

Ciekawa jestem tylko jak dlugo teraz trzeba czekac na ten dokument ILR, bo z tego co wiem to maja STRASZNE opoznienia w Border and Immigration Agency...

Edyta

[ Ostatnio edytowany przez: EdytaM 01-06-2009 16:11 ]

Do góry stronyOffline

Krystian79

Post #9 Ocena: 0

2009-06-01 16:36:51 (16 lat temu)

Krystian79

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 28-04-2009

Minelo juz 5 lat odkad Polska jest w unii i zdaje sie wystarczy tylko udokumentowac ze zylo sie tutaj piec lat. Bez jakichs wiekszych przerw typu bylo sie dwa lata, potem rok w Polsce, potem znowu trzy lata... wtedy sie nie liczy.

Do góry stronyOffline

EdytaM

Post #10 Ocena: 0

2009-06-01 18:57:14 (16 lat temu)

EdytaM

Kobieta

Cytat:

2009-06-01 16:36:51, Krystian79 napisał(a):
Minelo juz 5 lat odkad Polska jest w unii i zdaje sie wystarczy tylko udokumentowac ze zylo sie tutaj piec lat. Bez jakichs wiekszych przerw typu bylo sie dwa lata, potem rok w Polsce, potem znowu trzy lata... wtedy sie nie liczy.

Krystian, mam w reku formularz EEA3, przeznaczony tylko dla obywateli EU i Szwajcarii, ktorzy chca sie ubiegac o certyfikat potwierdzajacy ILR. W sekcji 3 trzeba sie wykazac dokumentami, ze nieprzerwanie w ciagu ostatnich 5 lat bylo sie zatrudnionym, samozatrudnionym, studentem, ekonomicznie samowystarczalnym itd, nazywaja to "excercising Treaty rights", i dotyczy to kazdego obywatela EU czy Szwajcarii, wiec nikogo nie oszczedzaja. Nie ma natomiast takiej sekcji, gdzie zapytuja o to ile sie bylo poza granicami UK i kiedy, no ale pracujac nieustannie tak sie nie wyjezdza na za dugo... Czyli to, ze mieszkalismy tu 5 lat moze nie wystarczyc do uzyskania potwierdzenia stalej rezydentury.

Nasuwa mi sie pare pytan - pomozcie!!!
Zastanawiam sie co jesli sie ma jakas przerwe w pracy, chocby i miesieczna, ale nie pobieralo sie zadnych zasilkow w tym czasie, czyli bylo sie samowystarczalnym ekonomicznie(?) Pewnie trzeba wyslac wydruki z konta z oszczednosciami czy co? Pisza, ze moga uznac bycie na utrzymaniu przez czlonka rodziny, moga ale nie musza...? I zastanawiam sie tez czy jesli w danym momencie zlozenia wniosku jestem na utrzymaniu meza - sama pobierajac Maternity Allowance ze wzgledu na dziecko - to czy nadal uznaja moje prawo do ILR, no i jak dlugo trzeba bedzie na to czekac przy obecnych opoznieniach w calym Home Office (skutkiem wewnetrznych strajkow jakis czas temu)...

Czy ktos z Was moze juz wypelnil i wyslal ten wniosek, dowiadywal sie czegos poza tym co mozna znalezc w papierach? Jakas wymiana doswiadczen?

Dziekuje z gory
Edyta

[ Ostatnio edytowany przez: EdytaM 01-06-2009 19:11 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,