MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kupowal ktos dom w Anglii?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 2 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bl

Post #1 Ocena: 0

2005-05-11 09:29 (20 lat temu)

bl

Z nami od: 03-03-2005

hm, my wlasnie kupujemy mieszkanko, tez oczywiscie mamy te wszystkie obiekcje ...
ale po podsumowaniu ewentualnych zyskow i strat postanowilismy jednak zaryzykowac i placic za swoje,
chociaz i tak nie do konca swoje
jak kupujesz mieszkanie to zwroc uwage na to czy jest to leasehold czy freehold, sa to rozne formy wlasnosci, freehold oznacza ze jestes wlascicielem nie tylko nieruchomosci ale i gruntu pod nia, leasehold to cos jak dzierzawa/prawo do mieszkania/czlonkostwo w spoldzielni, ciezko to opisac bo nie ma czegos takiego chyba nigdzie w europie i szczerze mowiac to prawo mieszkaniowe bardzo kulawe i jakies nielogiczne jest tutaj
niestety wiekszosc mieszkan dostepnych na rynku angielskim, zwlaszcza nowe apartamenty to leasehold
kupujac takie mieszkanie musisz placic miesieczny czynsz /ale to tak jak w Polsce i wszedzie na swiecie i dzierzawe gruntu /zazwyczaj roczna oplata/
ale najwieksza roznica jest taka ze ten lease jest na okreslona ilosc czasu, jezeli jest na 99 lat lub wiecej, to mozesz czuc sie u siebie, tzn nie bedziesz mial po kilku/kilkunastu latach problemu ze sprzedaniem takiego mieszkania, gorzej jezeli kupujesz mieszkanie ktorego lease wygasa za np 40lat...
jak chcesz podesle ci potem troche linkow na temat lease
bardzo wazne: zanim kupisz lease przeczytaj bardzo dokladnie warunki lease i zastanow sie czy bedziesz mogl sie do nich dostosowac
w moim lease sa np obostrzenia co do zwierzat trzymanych w bloku, z jednej strony fajnie, nie grozi mi sasiedztwo bulteriera, ale z drugiej, mam kota i wlasnie czekam na zgode na jego zamieszknie, moze to u kogos wywolac atak smniechu ale od tej zgody uzalezniam kupno mieszkania
jak chcesz podesle ci potem troche linkow na temat lease
bl

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Anonim

Post #2 Ocena: 0

2005-05-11 18:11 (20 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Dlugo tu jestem i z pelna swiadomoscia pisze,ze jest tu po stokroc lepiej niz w Polsce,chocbym miala cale zycie spedzic w wynajmowanym mieszkaniu,to tam nie wroce kupic sobie willi.

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #3 Ocena: 0

2005-05-11 18:46 (20 lat temu)

Anonim

To poprosze o te linki .

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #4 Ocena: 0

2005-05-11 20:46 (20 lat temu)

Anonim

jest lepiej ale moze nie az 100 razy ;-) juz pomijajac pogode, tragiczny stan sluzby zdrowia i szpitali (a mimo to blair juz trzeci raz na stolku zasiadl, o naiwnosci!), oraz kilka innych mniejszych nedociagniec to np wg mnie kultura angielska polskiej nawet do kostek nie dorasta. oczywiscie mowie to zupelnie i jak najbardziej subiektywnie bo na obiektywizm, z racji mojego polskiego pochodzenia, mnie nie stac :-]

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #5 Ocena: 0

2005-05-12 06:34 (20 lat temu)

Anonim

Zgadzam sie w 100% - np. co to za teatr, w ktorym nie da sie obejrzec Slowackiego ;-) No i ten zlepek roznych kultur, z kazdego panstwa swiata mozna sobie cos wybrac - obrzydlistwo!

Ale do rzeczy - leasehold to moze i dobra rzecz, ale raczej dla bezdzietnych. Dzietni chcieliby zazwyczaj zostawic cos w spadku swojej latorosli a takie cos, co ma za kilkanascie lat zmienic wlasciciela nie stanowi najlepszego materialu do sprzedawania. Czyli dzieciaki sie nie wzbogaca zbytnio.

A... i kupujac tutaj nalezy sie zastanowic, czy chce sie podjac ryzyko, ze ceny domow (ktore wzrosly o 300% w ciagu ostatnich 9 lat) zaczna w koncu spadac. A taki wypadek przy pracy to bylaby wielka i nieodzalowana wtopa...

Do góry stronyOffline

bl

Post #6 Ocena: 0

2005-05-12 12:04 (20 lat temu)

bl

Z nami od: 03-03-2005

prosze bardzo, bardzo pozyteczny link, napisali tam chyba wszystko co nalezy na temat leasehold wiedziec
http://england.shelter.org.uk/advice/advice-186.cfm

a tak na marginesie, ja kupuje mieszkanie w leaseholdzie po to zeby je za kilka lat sprzedac i kupic dom, teraz na dom mnie nie stac, mieszkanie jednak tansze, nie potrzeba niewiadomoile pieniedzy na wklad wlasny
a jak ceny nieruchomosci spadna to wszystkich, czyli sprzedam mieszkanie taniej ale dom kupie tez taniej, takze mi paradoksalnie spadek cen moze sie nawet oplacac
najwazniejsze ze dobra historia kredytowa sie toczy /tutaj bywa to przydatne/

bl

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #7 Ocena: 0

2005-05-12 15:45 (20 lat temu)

Anonim

Dzięki bl. napisz proszę czy raty kredytu mieszkaniowego są porównywalne z kosztami wynajmu flatu(oczywiście w twoim konkretnym przypadku) i co radzisz - wynając flat za 800Ł czy od razu myślec o kupnie (w moim przypadku 2bedrom-standard angielski)

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #8 Ocena: 0

2005-05-12 16:03 (20 lat temu)

Anonim

za flat wartosci 250 tys, musisz bulic miesiecznie conajmniej 500 funtow wiecej niz placisz w tej chwili

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #9 Ocena: 0

2005-05-12 16:06 (20 lat temu)

Anonim

Nie ,no nie rozsmieszaj mnie w polandzie pogada jest lepsza?A o kulturze tym bardziej na twoim miejscu bym nie wspominala skoro czujesz sie polakiem.Bo wstyd sie przyznac...doprawdy wiecej obiektywizmu!Ale ta cecha z rzadka do polakow nalezy.

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #10 Ocena: 0

2005-05-12 16:11 (20 lat temu)

Anonim

Zeby wszystko bylo jasne i temat z mojej strony zamkniety nigdy nie czulem sie polakiem i raczej juz nie bede.Bo widzisz wszystko co najlepsze w zyciu spotkalo mnie w UK!Cale moje dorosle zycie,ze wszystkimi sukcesami i osiagnieciami przezylem tu,dzieki Bogu!Stad taki a nie inny ton mych wypowiedzi.Ale wy skoro tak ojczyzne kochacie,patriotami jestescie ,to co u licha w mojej Ojczyznie robicie ,skoro tak wam sie ona nie podoba?Z lekka mnie to dziwi.Co wy tu robicie? Po co kupujecie te nieruchomosci,a wille tam u was nie maja wziecia!doprawdy wiecej obiektywizmu!

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,