Jestem mieszkanką Grays.
Dziękuję eladudzia@wp.pl
[ Ostatnio edytowany przez: eladudzia 04-08-2007 22:25 ]
Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Czarna lista » Oszukani przez pracodawcę. Jak to załatwić? |
| Autor | (Odpowiedzi: 9) |
|---|---|
| eladudzia | Post #1 2007-07-30 21:46 (rok temu) |
Z nami od: 09-06-2007 Skąd: Grays |
Dwa tygodnie temu przyjechali do mnie znajomi, z zamiarem znalezienia pracy w U.K. Język angielski jest u nich bardzo słabiutki aczkolwiek wszędzie, gdzie było tylko możliwe składali swoje CV i wypełniali aplikacje. Zero odzewu. Znalazłam więc na stronie Jobcentre pracę tymczasową, do której się udali. Pracę tę wykonywać mieli przez 5 dni ale los tak chciał, że odezwali się do nich pracodawcy z innych firm, z zamiarem zatrudnienia ich na dłuższy okres (Mc Donald, DHL, Argos i wszyscy dzisiejszego dnia), i pracowali tam tylko 3 dni. Dzwoniąc do pracodawcy, u którego wykonywali zlecenie, poinformowali go, iż rezygnują z pracy u niego bo znaleźli inną, stałą pracę. Zażądali wypłacenia sumy za te 3 przepracowane dni. Ten pracodawca poinformował ich, że nie wypłaci im nic. Nie wiem co mają robić dalej i jak uzyskać pieniążki za te przepracowane dni, gdyż to była ich pierwsza, podjęta praca w U.K., nie mając Home Office ani żadnych innych świadczeń. Niestety, na ich niekorzyść, nie podpisali żadnego kontraktu czy umowy zlecającej im tę pracę. Ja niestety nie jestem w stanie im pomóc, gdyż sama słabo znam język i nie pracuję bo wychowuję małe dziecko (utrzymuję się z męża pensji i benefitów)Proszę o wszelkie informacje i pomoc na maila: <a href="mailto:eladudzia@wp.pl" target="_new">eladudzia@wp.pl</a>.
Jestem mieszkanką Grays. Dziękuję eladudzia@wp.pl [ Ostatnio edytowany przez: eladudzia 04-08-2007 22:25 ] |
| pawelglo | Post #2 2007-07-30 21:52 (rok temu) |
Z nami od: 04-08-2006 |
Hej.
A moze znalesc swiadkow.i do prawnika. Pawel...
|
| eladudzia | Post #3 2007-08-04 22:27 (rok temu) |
Z nami od: 09-06-2007 Skąd: Grays |
Świadkowie są ale skąd wziąć kaskę na prawnika? Ledwo wiążą koniec z końcem. Nie ma innego sposobu?
|
| ParaDox | Post #4 2007-08-04 22:56 (rok temu) |
Z nami od: 18-03-2004 Skąd: Londyn |
Zwiazki maja prawnikow i wiedza co robic
TUC Polish Workers Project, Tel: 01179470521 (po polsku) Wiecej info Who controls the past control the future, and who controls the present controls the past?
|
| hogactwo | Post #5 2007-10-16 12:55 (11 miesięcy temu) |
Z nami od: 10-08-2005 Skąd: Ely |
Cytat: 2007-08-04 22:27, eladudzia napisał(a): Świadkowie są ale skąd wziąć kaskę na prawnika? Ledwo wiążą koniec z końcem. Nie ma innego sposobu? Idź do Citizen. Zazwyczaj są mniej poinformowani niż przeciętny czytelnik ego forum, ale przynajmniej u nas dzieła Low for all- darmowy prawnik dla osób o niskich dochodach. Mielismy podobna sytuację. Kolega ściągnął wzór papieru firmy windykacyjnej, podał się jako firma ściągająca długiPolaków, Litwinów i Rosjan. Pieniądze przyszły w ciągu kilku dni:) hogat
|
| sneeer | Post #6 2007-12-16 21:56 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 16-12-2007 Skąd: Swindon |
Mam pytanie............pracuję po ok.60-70 godz w tygodniu,niestety wszystkie te godziny są opłacane jako jedna stawka czyli ok 6F.
Nie jestem pewien ale zdaje się,że w Anglii tydzień pracy wynosi 48 godz a wszystko co jest ponadto powinno być płacone jako overtaim.............czy się mylę? Jeżeli nie to mam prośbę,proszę o jakikolwiek namiar do firm lub urzędów(które mają polskich konsultantów)gdzie można zgłosić takie nieprawidłowości. Dodam,że pracuję przez angielską agencję. P.S. Czy nr telefonu podany powyżej jest dla mnie jakimkolwiek ratunkiem? Genitalia to nie Włoskie linie lotnicze?
|
| sneeer | Post #7 2007-12-19 00:15 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 16-12-2007 Skąd: Swindon |
Czy ktoś może mi pomóc?
Nie wiem jak to uszczypnąć bo nie znam się na tutejszych przepisach ani instytucjach,które się zajmują takimi sprawami :/ Jeżeli się mylę to proszę wyprowadzcie mnie z błędu...........ale jeżeli nie to pomóżcie. Genitalia to nie Włoskie linie lotnicze?
|
| krunschwitz | Post #8 2007-12-19 12:02 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: London |
Cytat: 2007-12-16 21:56, sneeer napisał(a): Mam pytanie............pracuję po ok.60-70 godz w tygodniu,niestety wszystkie te godziny są opłacane jako jedna stawka czyli ok 6F. Nie jestem pewien ale zdaje się,że w Anglii tydzień pracy wynosi 48 godz a wszystko co jest ponadto powinno być płacone jako overtaim.............czy się mylę? Jeżeli nie to mam prośbę,proszę o jakikolwiek namiar do firm lub urzędów(które mają polskich konsultantów)gdzie można zgłosić takie nieprawidłowości. Dodam,że pracuję przez angielską agencję. P.S. Czy nr telefonu podany powyżej jest dla mnie jakimkolwiek ratunkiem? z tego co ja wiem,to tydzien pracy w GB ma 37,5 godziny.czasem 40. Tak ,numer powyzej powinien ci pomoc!!! Zwiazki zawodowe to dobre rozwiazanie. To ja Miś Pszekliniak i Włatcy Móch.
Zmeczony Londynem...Szukam innego miejsca do zycia...
|
| ironiqus | Post #9 2007-12-19 19:23 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Cytat: 2007-12-16 21:56, sneeer napisał(a): Mam pytanie............pracuję po ok.60-70 godz w tygodniu,niestety wszystkie te godziny są opłacane jako jedna stawka czyli ok 6F. [ciach]... Dodam,że pracuję przez angielską agencję. Agencje ... to szczegolny pracodawca. Pracujac dla agencji nie masz takich samych przywilejow, jak zatrudniony bezposrednio przez firme. Duzo zalezy od agencji, od kontraktu jaki podpisales i od tego, czy wypracowujesz te godziny w tym samym miejscu, czy tez 20h w jednym, 10h w drugim a 35,5h w kolejnym. W zadnym nie masz wtedy nadgodzin - masz w sumie trzy kontrakty, a nikt Cie nie zmusza do tego, zeby tyle pracowac. W przypadku, gdy wypracowujesz 70h w jednym miejscu, to rowniez zalezy od agencji i od kontraktu, moga Ci zaplacic nadgodziny, jednak nie musza - jezeli zgodziles sie pracowac za tyle i tyle, bez wzgledu na ilosc godzin, to tyle dostaniesz ile godzin pracowales (sam sie na to zgadzasz i nikt Cie nie zmusza) - brudny kapitalizm, jednak dzieki temu firmy w UK prosperuja. Pracujac dla agencji i czerpiac z tego glowne dochody, zawsze bedziesz pracownikiem drugiej kategorii. Pzdr. Anwjnżavrwfmr j żlpvh gb: qboel uhzbe v pmlfgr znwgxv - erfmgn gb pu. ;)
|
| kati-kat | Post #10 2007-12-19 21:09 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 19-09-2007 Skąd: Brixworth, northamptonshire |
Cytat: 2007-12-16 21:56, sneeer napisał(a): Mam pytanie............pracuję po ok.60-70 godz w tygodniu,niestety wszystkie te godziny są opłacane jako jedna stawka czyli ok 6F. [ciach]... Dodam,że pracuję przez angielską agencję. ja tez zazwyczaj robie ponad 40 godzin ale w kontrakcie mam (niestety ) ujete ze nie beda mi placone overki... co noc sprawiasz,ze zasypiam z usmiechem na ustach ;)
|