Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Czarna lista » Handel danymi osobowymi - wie ktoś jak się bronić? |
| Autor | (Odpowiedzi: 8) |
|---|---|
| peonia | Post #1 2007-07-04 19:38 (rok temu) |
Z nami od: 15-05-2007 |
Zdarza się, że dostajemy listy od firm, z którymi nie mieliśmy wcześniej kontaktu. Np. dostajesz propozycje nowej karty kredytowej (Capital Bank One), jesteś proszony tylko o wypełnienie rubryczek z twoją data urodzenia itp. Albo np. firma oznajmi ci (Littlewoods), że masz do wydania 1500 funtów na zakupy, wystarczy tylko podac datę urodzenia. Wyglada na to, ze zostawiliśmy gdzies nasz adres, a ktoś próbuje wyciągnąc od nas reszte danych osobowych, by np. podrobic dokumenty, zalozyc konto na nasze dane a potem brac pożyczki pienięzne w banku na nasze nazwisko! Jest instytucja, która zajmuje się wpisywaniem na liste ludzi zadłużonych i niewypłacalnych i gdy nasz nazwisko tam trafi, mozemy miec poważne problemy. Czy ktoś wie, jak się przed tym bronić?
|
| ParaDox | Post #2 2007-07-04 19:59 (rok temu) |
Z nami od: 18-03-2004 Skąd: Londyn |
To normalne. korporacje, partnerzy itp., tz. "small prints". karty w Tesco i inne. Nic na to nie poradzisz.
Who controls the past control the future, and who controls the present controls the past?
|
| Maya64 | Post #3 2007-07-04 20:03 (rok temu) |
Z nami od: 04-02-2007 Skąd: Polandia |
Standartowa metoda reklam w UK.Najlepiej uwazaj jak nastepnym razem bedziesz robic zakupy (nawet bilety lotnicze).Zawsze odfajkuj okienko na dole ktorym upowazniasz lub zabraniasz dzielenia sie twoimi danymi z masowym markietingiem.Jest to cwanie napisane czasami trzeba zaznaczyc ze sie zgadzasz a czasami nie.Czytaj uaznie.
Moj dom jest czysty od tych reklam choc byl okres ze udostepnilam bliskiej osobie moj adres na korespondencje sluzbowa ale ta osoba rozpedzila sie i zaczela masowo zakupy robic w sklepach typu kontrakty na komurki,kamery cyfrowe i bez namyslu rozdawala moj adres.Bylam zbombardowana telefonami i poczta.Zablokowalam sie i teraz mam swiety spokoj a owa osoba nie korzysta juz z mojego adresu. https://secure.dma.org.uk:443/tps/confirm/6727979 To jest blokada telefonu ale dziala na poczte tez. No i ignoruj te listy prosto do kosza na makulature. |
| Tlumacz_Ania | Post #4 2007-07-04 20:49 (rok temu) |
Z nami od: 17-04-2007 Skąd: Na granicy Leics, Derbys i Staffs! |
Ja bym raczej wszystkie pisma, listy itp z Twoim adresem czy innymi osobistymi danymi spalila (jak masz gdzie) lub pociela na bardzo dobre czesci, tak zeby te osobiste dane byly nieczytelne. Handel danymi osobistymi w UK to kwitnacy biznes - uwazaj zeby nie pasc ofiara. Wszystkie stare rachunki (i nowe) albo chowaj albo drzyj na drobne. Nie wrzucaj nic do kosza co ma Twoje dane osobiste.
|
| Richmond | Post #5 2007-07-04 21:22 (rok temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Richmond |
Shredder mozna kupic za kilkanascie funtow np w WH Smith i przepuszczac przez niego wszystkie dokumenty z danymi osobowymi. Reszta do kosza, a wlasciwie na makulature ;)
Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.
|
| michald | Post #6 2007-07-22 16:10 (rok temu) |
Z nami od: 22-07-2007 |
Cytat: 2007-07-04 21:22, Richmond napisał(a): Shredder mozna kupic za kilkanascie funtow np w WH Smith i przepuszczac przez niego wszystkie dokumenty z danymi osobowymi. Reszta do kosza, a wlasciwie na makulature ;) BT mozna poprosic zeby twojego numeru nie udostepnial firmom reklamowym. Szczegoly na stronie BT, lub telefonicznie, nie chce nic poprzekrecac. Osobiscie mam dosc paranoiczne podejscie do tematu i nie podaje nigdy swojego adresu itd.. chyba, ze naprawde musze. A jesli jakis telemarketer jakims cudem dodzwoni sie do mojego domu, daje sluchawke mojej 3-letniej corce. |
| tetraktis | Post #7 2007-09-09 22:47 (rok temu) |
Z nami od: 09-09-2007 |
to co zaobserwowaliśmy przez te lata w UK:
1. jezeli podajesz dane a nie jest to związane z biletem na samolot, gazem, prądem czy taxem, można pomylić sie o literkę :) i wiesz co gdzie chodziło. 2. niszczarka adersów albo na drobne i do spłuczki. 3. zadnych makulatur czy do worków z odpadkami. 4. telefon zastrzeżony i/+ niepodawanie komukolwiek dla reklam itp. 5. kupujesz telefon unikaj wybierania "ładnego" numeru, to znak dla oszustów,że taki numer z katalogu jest w obiegu i dziubia po kilka razy przez kilka miesięcy Twoje dane.. kupiłem tak telefon w telefonicznym magazynie i było śmiesznie, jak na różnych etapach rozmowy wymiękali ci z psełdo ofertami. 6. jak już ktoś do Ciebie dzwoni z ukrytego numeru proś o kontakt z widocznym numerem. Kilka dni temu dzwonili z Policji natychmiast kobitka oddzwoniła z radością, że ktoś ją bierze poważnie. 7. ucz się języka, to i wiedza przyjdzie. |
| daevar | Post #8 2007-09-09 22:56 (rok temu) |
Z nami od: 18-01-2006 Skąd: wziąć kupę kasy |
Cytat: 2007-07-22 16:10, michald napisał(a): A jesli jakis telemarketer jakims cudem dodzwoni sie do mojego domu, daje sluchawke mojej 3-letniej corce. Nie mogę przestać się śmiać Jak się nie ma co się lubi, to się kradnie co popadnie.
|
| pawelglo | Post #9 2007-09-09 23:10 (rok temu) |
Z nami od: 04-08-2006 |
Cytat: 2007-09-09 22:56, daevar napisał(a): Cytat: 2007-07-22 16:10, michald napisał(a): A jesli jakis telemarketer jakims cudem dodzwoni sie do mojego domu, daje sluchawke mojej 3-letniej corce. Nie mogę przestać się śmiać Po Prostu Polak Potrafi... Pawel...
|