Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Czarna lista » tenant loans

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Czarna lista" opiekują się: Redakcja, stokesay

Strona główna » Czarna lista » tenant loans

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 11)
anaemm

Post #1

2008-03-14 21:21:57 (4 miesiące temu)

anaemm

Kobieta

Z nami od: 22-10-2006

stwierdzilam, ze moge udzwignac jakas mala pozyczka, potrzebowalam pieniedzy na wczoraj. ta firma jest zarejestrowana, itd, powinno byc normalnie, szukaja lendera dla konkretnego clienta. pomyslalam dwa razy, przeliczylam, i stwierdzilam, ze w zadne zadluzenie nie musze isc. skasowali mnie bez pozwolenia, przed podpisaniem czegokolwiek 50£, i nie chca oddac, z typowo biurokratycznego belkotu widac, ze to standard. No, coz, porzesza sie moja wiedza o rozne konsumenckie insytucje:-D, ile ja listow po ang napisze? bez tych zlodzei nie musialabym...
ana

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #2

2008-03-14 23:54:15 (4 miesiące temu)

Richmond

Kobieta

Moderator

Z nami od: 06-02-2007

Podobnie robi firma Yes Loans i wiele innych. Dokumenty sa tak formulowane, ze wydaje sie, ze pozyczka jest juz przyznana, a tak naprawde to jest tylko oferta i pieniadze nie pochodza od nich tylko z innej instytucji. Prosza o podanie danych konta, ze niby do splaty pozyczki, nie ma mowy, ze to oplata administracyjna za skorzystanie z ich oferty.
Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.

Do góry stronyOnline

vitek

Post #3

2008-03-15 00:24:56 (4 miesiące temu)

vitek

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2007

Żadna firma pożyczkowa ani jakakolwiek nie może 'skasować' cię nawet na pensa jeżeli sam nie dasz im pieniedzy. To że znają twój numer konta nie ma znaczenia, nikt nie może podjąć z twojego konta żadnych pieniędzy oprócz posiadacza albo osoby upoważnionej (mogę podać na forum numer mojego konta i co kto z niego weźmie to jego :-))
'Some call me selfish, some call me strange, but everyone knows that I will never change'

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #4

2008-03-15 09:34:06 (4 miesiące temu)

Richmond

Kobieta

Moderator

Vitek, poczytaj sobie to forum http://forums.moneysavingexpert.com/forumdisplay.html?s=908951088fed0db1ec97fbc013e9bf1d&f=12
Srednio pare razy w tygodniu pojawia sie watek o tym. Jak widac jest to nagminna praktyka i nie wiem czy ktos odzyskal swoje pieniadze. Nie watpie, ze jest to przekret i wykorzystuje naiwnosci klientow, ale niestety tak sie dzieje.

Tak samo jak z wieloma innymi przekretami, gdy konsultant mowi przez telefon, ze biora numer karty, zeby potwierdzic dane, ktore juz maja, a potem obciazaja konta i mowia, ze przeciez sprzedali Ci ubezpieczenie, a Ty sie zgodziles.

Co do numeru konta to juz byl taki jeden, ktory twierdzil, ze jak poda sam numer konta, to nikt mu pieniedzy nie skosi. Zdaje sie, ze utarli mu nosa.

Do góry stronyOnline

vitek

Post #5

2008-03-15 11:07:54 (4 miesiące temu)

vitek

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2007

Jeżeli to tak powszechna praktyka to ja jakimś cudem się z nią nie spotkałem :-D

Przykład: Sprzedałem dość drogą rzecz na ebayu. Opłatę podliczyli na 15 funtów. Od dłuższego czasu przysyłają mi monity do zapłaty a ostatnio zablokowali mi konto na ebayu bo nie zapłaciłem. A przecież znają numer mojego konta, karty kredytowej, nawet direct debit dla paypala mam. Więc dlaczego 'sami' nie wezmą swoich pieniędzy i już? Czy dlatego że nie mogą tknąć ani pensa z mojego konta ani z karty jeżeli sam im nie dam? Ale oczywiście na tym forum będzie się ludziom wciskać że praktycznie każdy kiedy zechce może zabrać im dowolną kwotę. Ci którzy w to wierzą niech może tzymają pieniądze w materacu i po problemie :-)
'Some call me selfish, some call me strange, but everyone knows that I will never change'

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #6

2008-03-15 11:38:43 (4 miesiące temu)

Richmond

Kobieta

Moderator

Cytat:

2008-03-15 11:07:54, vitek napisał(a):
Ale oczywiście na tym forum będzie się ludziom wciskać że praktycznie każdy kiedy zechce może zabrać im dowolną kwotę. Ci którzy w to wierzą niech może tzymają pieniądze w materacu i po problemie :-)

Nikt nigdzie tego nie twierdzil. Raczej przestrzegal przed nielegalnymi praktykami niektorych firm, ktore wykorzystuja w niewlasciwy sposob dane klienta.
Watek o czyms takim i rady jak odzyskac te 50 funtow oplaty administracyjnej (oni to tak nazywaja).
http://forums.moneysavingexpert.com/showthread.html?t=789397

Do góry stronyOnline

mak4701

Post #7

2008-03-15 12:52:38 (4 miesiące temu)

mak4701

Kobieta

Z nami od: 12-04-2007

ja tez juz sie nauczyłam ze gdzie chca pobrac jakakolwiek oplate administracyjna to raczej na 99% to oszustwo. Kiedys tak samo bylam w potrzebie i potrzebowlaam niewielkiej pozyczki na wczoraj. Owszem wypelnilam na necie aplikacje o pozyczke, po paru dniach przyslali mi dokumenty z info ze pozyczka zostala mi przyznana ale musze im zaplacic tzw. oplaty administracyjnej Ł50. Ja zaplacilam a po jakims czasie przychodzi list ze oni jednak przeanalizowali moje dane jeszcze raz i nie moga mi udzielic takiej pozyczki.

Inny przyklad: w tym samym czasie złozylam aplikacje w innej firmie na dosc duza kwote bo ok 20.000Ł zdziwilo mnie to bardzo bo przyznali mi bez zadnegoproblemu taka kwote. Ale tez byla tam tzw. ta oplata administracyjna w wysokosci cos ok Ł50. Długo sie zastanawialam czy zaplacic im czy to moze koljne oszustwo i Stwierdzilam ze dam sobie z tym na spokoj. Za jakis czas sms na moj telefon ze mam jeszcze iles czasu do zlozenia tej aplikacji. Korcilo strasznie zlozyc... Ale pomyslalam sobie ze wypisze aplikacje na ten sam adres ale dane osoby zmyslone. I tak zrobilam. Oczywiscie kredyt pzryznali ale chcieli oplate administracyjna. Wiec juz sie upewnilam ze to wielki jeden KIT - a sms ze juz czas sie konczy do zrealizowania tej pozyczki do dzis mi przychodza. Dzieki Bogu ze stracilam tylko jedne 50Ł
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

anaemm

Post #8

2008-03-15 21:50:12 (4 miesiące temu)

anaemm

Kobieta

niewiem jeszcze napewno, czy ta 50 stracilam, popisze troche tych listow, poucze sie angielskiego... jakies bledy trzeba popelnic;-)
ana

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

anaemm

Post #9

2008-05-02 20:40:14 (2 miesiące temu)

anaemm

Kobieta

po trzech listach przeszedl dzis czek z refund, z potraconymi 5£. co i tak nie zmienia faktu, ze jak znajde czas, to pociagne te moje complains dalej w ramach odreagowywania stresu dnia codziennego.
ana

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

tom8104

Post #10

2008-05-02 22:41:54 (2 miesiące temu)

tom8104

Z nami od: 08-10-2007

Jedna z wielu firm ktore luba pobrac oplate ale nie zalatwic kredytu chociaz zdarzaja sie pojedyncze wypadki ze ktos kredyt dostanie.
Proponuje czytac dokladnie listy z tych firm bo jest tam wyraznie napisane i podkreslone ze .. we can give a loan..... co oznacza ze mozemy ci dac pozyczke ale wcale nie musimy ci jej przyznac.
Pozdrawiam8-)

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony