|
|
---|---|
Netta6 | Post #1 Ocena: 0 2009-09-09 23:14:01 (16 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Skąd: Bridgwater |
Witam! Proszę was o pomoc bo moje dzieci tak długo czekały na tę grę a tu lipa. Nie da się w nią grać. Kupiłam im ją w dniu premiery w Polsce ale dopiero teraz mogłam im przywieźć nasz komputer z Polski. Zainstalowałam grę, wszystko pięknie, ładnie. Podczas tworzenia postaci bardzo ładna grafika, nic się nie tnie do momentu kiedy wchodzą do miasta. W mieście gdy korzystają z funkcji przybliżenia (lupy) albo gdy poruszają się po domku ni stąd ni zowąd wyłącza się monitor. Ta sytuacja powtarza się tylko kiedy są w mieście. Jeśli coś pisze nie zrozumiale to sorry ale nie znam tej gry i piszę co mi dzieci mówią.
Sprawdziłam już monitor i wiem, że to nie jest jego wina. Nie mam pomysłu co to może być. A może ktoś z was miał taką sytuację bo wiem że jest tu paru zapaleńców gier. Nie wiem czy akurat tej gry. Żeby było wszystko jasne podam wymagania gry i konfigurację komputera. Wymagania gry dla Windows XP: Procesor: P4 2,0 GHz lub odpowiednik, RAM: 1 GB Karta graficzna: ze 128 MB pamięci VideoRAM i obsługą funkcji Pixel Shader 2.0 ( nie wiem co to za funkcja) Najnowsza wersja DirectX 9.0c, Microsoft Windows XP Service Pack 2 Przynajmniej 6,1 GB wolnego miejsca na dysku twardym oraz przynajmniej 1 GB dodatkowego miejsca na zawartość modyfikowaną i zapisane gry. Konfiguracja komputera System: Microsoft Windows XP Service Pack 2 Płyta główna ASUS P5B Premium Motherboard RAM: 1 GB Procesor:Celeron CPU 3.20 GHz Karta graficzna: 512 MB GDDR3 ATI Radeon 4670 DirectX 9.0c Miejsca na dysku wystarczająca ilość. Moje podejrzenia padają najprędzej na procesor. Może to być przyczyną? Dziwi mnie jednak fakt iż monitor nie wyłącza się od razu tylko jak się wejdzie do miasta. Będę wdzięczna za wskazówki. |
Post #2 Ocena: 0 2009-09-10 14:16:49 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
littleflower | Post #3 Ocena: 0 2009-09-10 14:22:26 (16 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
procesor jest za slaby prawdopodnie, a i pamieci ram tez chyba za malo, sprobujcie zainstolowac te gre na innym komp , np u kolezanki i wtedy zobaczyc rezultat
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
Netta6 | Post #4 Ocena: 0 2009-09-10 16:50:54 (16 lat temu) |
Chyba muszę się zmobilizować i zmienić ten procesor. Dopiero co zmieniłam płytkę i grafikę. Te gry mnie wykończą. Jak dla mnie starczyłby ten procesor co jest i zintegrowana grafika na płycie ale dzieciaki mi żyć nie dają. Nie chcą grać w simsy na PlayStation, bo podobno się różni i wolą na komputerze. Wam dziękuję za odpowiedzi i lecę na inny dział zapytać co mi kto poleci za procek bo nie mam pojęcia.
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2009-09-11 19:21:55 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
czasami lepiej przesiąść się w całości na nową technologię niż upgard
Wszytko zależy od tego co zamieżasz osiągnąć i co osiągniesz modernizując to co masz i na ile jest to oplacalne. Kiedyś najbardziej wredne pytanie sprzedawców z których się nieźle bawili było. Czy potrzebuje pan mocny komputer czy do zabawy? większość ludzi odpowiadała, że oni nic specjalne go nie potrzebują jakiś taki byle jaki do gier ![]() teraz każdy zdaje sobie sprawę że do pracy biurowej wystarczy stary niemal byle jaki, do gier wypasiony, a potem to dopiero Autocady grafiki komputerowe i kosmos. zasadniczo kupuje się komuter w jakieś tam konfiguracji do czegoś przeznaczony, potem jedyny sens modernizacji to ew wymiana karty graficznej, i kupuje się procesor na max dostępny dla danej płyty głównej. W marketingu masowego klientra jest pewna pułapka, sprzedaje się klientowi wszytko co zawiera hasła GIGA, MEGA TERA, słowa z kosmosu, słowa klucze które oszałamiają wielkoscią bo są w potocznym użyciu nie używane, natomiast ukrywa sie to co brzmi mało interesująco, a właściwie jest kluczowym podzespołem całego systemu Płyta glówna To jeden z najważniejszych, a ja zawsze śmiem z całą stanowczością twierdzić choć nie jeden mnie zmieszła za to z błotem, jest to Najważniejszy podzespół komputera Dlaczego? odpowiedź jest bardzo prosta, płyta główna to autostrada łącząca wszystkie inne podzespoły, od sprawności, jakości tego kawałka zależy jak szybko i bezbłędnie komputer będzie komunikował się z pozostałymi cześciami. Płyta główna determinuje również to na ile nowoczesne i przyszłościowe technologie możemy do niej podpiąć, czyli jaki procesor, a nawet jakie napedy HDD i zasilacze! Wcale nie rzadko by wymienić procesor trzeba wymienić nie tylko płytę ale również zasilacz a nawet całą obudowę. jedno jest pewne, tam gdzie obrabiamy grafikę lub tam gdzie są gry, a więc tez grafika, im więcej wydamy na początku tym dłużej nam posłuży komputer. ja zawsze najwięcej wydaje na: -Płytę główną -kartę graficzną -karta dźwiękowa (od lat SB LIVE) następnie dokładam procesor w zasięgu budżetu, jakiś "tani dysk" tak by dało się to odpalić i w miarę możliwości ile się tam da pamięci RAM Dlaczego? Dlatego że są to podzespoły które dość szybko tanieją, a pojemności rosną, dość łatwo jest podmienić te części a jednocześnie moralnie szybko się "starzeją" Dla przykładu, jakieś 4 lata temu kupiłem płytę asus A8 SLI delux owszem była dość droga wtedy kosztowała wraz z 1 GB pamięci Kingston + karta graficzna gforce 6800GT (wiem teraz to nic ciekawego, ale nie gram w najnowsze gry zatrzymałem się kilka lat temu) i procek AMD 3500+ coś około 1700 zl do tego tutaj juz dokupiłem obudowę dyski zasilacz i monitor. W sumie zaledwie kilka miesięcy temu upgradowałem go do 4GB RAM śmieszna cena, wymieniłem za niewielką kwotę procesor z ebay na Dual core 64 bit 4800+ ponieważ obrabiam filmy to kilka dysków tera bajtowych chodzą w trybie RAID. Efekt taki że obecnie zainstalowałem ponownie Viste 64 bit, w końcu dojrzała na tyle że wszytko chodzi szybko i przyjemnie i pomyśleć że gdy kupowałem ten sprzęt nawet nie śmiałem marzyć o takiej konfiguracji, a upgrade poszedł dość sprawnie, jest wystarczający i posłuży jeszcze kilka lat, komputer na 10 lat? Też mi się nigdy wierzyć nie chciało zwłaszcza jak wymieniałem co 6 miesięcy ![]() ![]() Da się ale trzeba dobrze zaplanować i obserwować która z technologi wróży długi żywot i kupować sprawdzonych producentów, ja preferuje ASUSA Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
Netta6 | Post #6 Ocena: 0 2009-09-12 00:53:44 (16 lat temu) |
Na płytkę raczej narzekać nie mogę. Poprzednią (również ASUSA) miałam ze zintegrowaną grafiką. Na komputerze nie miałam ani jednej gry. Komputer służył mi tylko i wyłącznie do pracy. Kiedy w kwietniu tego roku padła mi płytka to starałam się kupić taką aby móc modernizować komputer. Oczywiście grafika jest już oddzielnie, właśnie ze względu na simsy. Ale szlak mnie trafia bo co poniektórzy mają tak zasyfiony komuter i im wszystko działa a ja mam z nim problem, mimo iż płytka ma 5 miesięcy a grafika chodzi parę dni dopiero.
Mojej znajomej syn dostał na komunie komputer 6 lat temu. Kupiony w Media Markt. W czerwcu poprosiła mnie o pomoc bo kupiła synowi Fifę i nie chciała się uruchomić. W ciemno jej powiedziałam, że będzie go musiała zmodernizować ale uparła się żeby do niej przyjść i go przeczyścić bo podobno zaczął jej wolno chodzić. Wywaliłam oczy jak się dowiedziałam że od nowości ani razu obudowa nie była otwierana. Jak zajrzałam do środka to się przeżegnałam taki był syf. Jak się jej zapytałam czy kiedykolwiek dysk formatowała to się mnie zapytała co to jest to formatowanie. O defragmentacji, czyszczeniu rejestru, sprawdzaniu temperatur, aktualizacji BIOSU już nie wspomnę. Jej syn do tej pory gra oczywiście na mniej wymagających grach a ja nawet jednej nie mogę uruchomić. Szlak mnie trafi. Była niepocieszona jak jej powiedziałam, że nie ma mowy aby ta gra jej ruszyła. Niestety kupując cokolwiek do niego i tak musiałaby wymienić płytkę, czyli praktycznie złożyć nowy komputer. Wspominasz swój komputer z przed czterech lat. Mnie się właśnie przypomniała mój pierwszy z przed 13 czy 14 lat. ![]() |
krakn | Post #7 Ocena: 0 2009-09-12 08:02:52 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
ja nie wspominam, on nadal działa i aktualnie chodzi na nim szybko Vista 64bit i obróbka filmów szybciej niż na XP
![]() wypominać mogę komputer Amigę i stawianie pierwszych serwerów na nim ![]() Faktycznie płyte masz bardzo dobrą, zacznij od strony simów i poszukaj tam aktualizacji co prawda nie widzę zeby była jakas, ale pogrzeb np w tym portalu: potral Simów http://eapo-new.custhelp.com/cgi-bin/eapo_new.cfg/php/enduser/std_alp.php?p_sid=zmg1aKHj&p_accessibility=0&p_redirect=&p_lva=18328&p_page=1&p_pv=1.7&p_prods=7&prod_lvl1=7 Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|