odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
polock |
Post #1 Ocena: 0 2008-11-15 18:49:15 (17 lat temu) |
Z nami od: 21-04-2008 Skąd: midland |
dokupilem dodatkowy hdd 300Gb segate wejscie Sata... ale kiedy wchodze w moj komputer nie ma go na pulpicie obok pierwszego HDD tej samej firmy...itd.
... na plycie glownej mam 4 gniazda SATA
kiedy otwieram menagera sprzetu pokazuje ze 2HDD jest i dziala poprawnie ?! wiec gdzie on sie ukrywa probowalem pogrzebac w dosie ale bez zmian, co jeszcze moge zrobic zeby moj komputer widzial drugi HDD? prosze o rade  السلام عليكم
|

|
 |
|
|
gillian |
Post #2 Ocena: 0 2008-11-15 18:57:14 (17 lat temu) |
Z nami od: 14-11-2008 |
Post powinien powędrować do "Informatyka i komputery", ale pewnie później ktoś o dobrym serduszku przesunie...
Postaram Ci się pomóc, ale na wstępie jedno pytanko - z jakiego systemu operacyjnego korzystasz? Domyślam się że pewnie jakiś Windows, ale muszę wiedzieć który... Pozdrawiam.  I had me a vision, there wasn’t any television! From looking into the sun, I’m looking into the sun !
|

|
 |
|
polock |
Post #3 Ocena: 0 2008-11-15 19:07:32 (17 lat temu) |
dzieki, XP Profesional x64 (ENG) pozyczony...rozumiesz السلام عليكم
|

|
 |
|
gillian |
Post #4 Ocena: 0 2008-11-15 19:17:08 (17 lat temu) |
Tia, rozumiesz - z tym że "pożyczenie" tutaj nie gra żadnej roli, zapewniam.
Spróbuj ręcznie przypisać literę drugiemu HDD, jeśli pojawią się w menedżerze urządzeń, a nie jest wyświetlany po kliknięciu na "Mój komputer", to taki zabieg powinien pomóc.
http://support.microsoft.com/kb/307844
Powodzenia i daj znać jak poszło, jeśli nie zadziała - będziemy kombinować dalej. [ Ostatnio edytowany przez: gillian 15-11-2008 19:28 ] I had me a vision, there wasn’t any television! From looking into the sun, I’m looking into the sun !
|

|
 |
|
stokesay |
Post #5 Ocena: 0 2008-11-15 19:32:05 (17 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Pewnie trzeba mu najpierw ustawic partycje i sformatowac zeby byl widoczny w Moim Komputerze (nowe dyski nie maja zadnych)... Sprobuj opcji w Zarzadzanie dyskami w Panelu Sterowania/Narzedzia administracyjne (podpieralem sie XP Pro PL ale nie powinno byc roznicy w interfejsie). Ewentualnie zapusc jakiegos Partition Magic... Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|

|

|
|
|
polock |
Post #6 Ocena: 0 2008-11-16 17:26:13 (17 lat temu) |
kombinowalem ale nic to nie zmienilo...
tak wiec odpalilem od nowa instalacje windowsa i podczas konfiguracji komp sam zapytal na ktorym HDD chce umiescic system i juz po zakonczeniu instalacji w nowym Moj komputer byly dwa oddzielne HDD . wiec to chyba jest najprostszy sposob usunac stary system i wszystko od nowa...
dzieki السلام عليكم
|

|
 |
|
gillian |
Post #7 Ocena: 0 2008-11-16 17:29:05 (17 lat temu) |
Aj, trzeba było napisać - pewnie ktoś by coś wykombinował, a tak stawiać system od nowa...
No wiem, że niby czasami trzeba - ale powiem szczerze, że nie wiem czy by mi się teraz chciało. Instalować wszystkie aplikacje z których korzystam na codzień całkiem od nowa, potem konfigurować, przerzucać archiwalne dane itd. itp.
Szacunek!
Przynajmniej dobrze, że już wszystko działa.  I had me a vision, there wasn’t any television! From looking into the sun, I’m looking into the sun !
|

|
 |
|
Korba102 |
Post #8 Ocena: 0 2008-11-16 18:35:51 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 16-02-2008 Skąd: London |
Otwórz – mój komputer, następnie z lewej strony znajdziesz - – zadania systemowe a w nich wyświetl inf. o systemie.
Otworzy się okno „Właściwości systemu” w nim kliknij na sprzęt a następnie menadżer urz.
W menadżerze urz. kliknij na powiązania „+”stacje dysków po rozwinięciu powinno zawierać info.
Ile jest dysków HDD
jeżeli wyświetla tylko informację o urz. dysku C
kliknij na belkę a konkretnie ikonę z lupą
System zostanie przeskanowany i jeżeli syt. Znajdzie to urz. to poinformuje że znal itd.
SATA HDD posiadają zworkę aktywną na 1.5 G/s przełóż ją na 3G/s ta zworka jest dostępna w przypadku SATAII w jedynce nie ma takiej potrzeby, gdyż max prędkość jest 1.5 G/s a w przypadku starszych modelów płyt głównych, potrzebą jest przekładanie tej zworki.
Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz
|

|

|
|
witek28w |
Post #9 Ocena: 0 2008-11-16 19:46:07 (17 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2006 Skąd: Lethbridge,AB |
Cytat:
2008-11-16 18:35:51, Korba102 napisał(a):
Otwórz – mój komputer, następnie z lewej strony znajdziesz - – zadania systemowe a w nich wyświetl inf. o systemie.
Otworzy się okno „Właściwości systemu” w nim kliknij na sprzęt a następnie menadżer urz.
W menadżerze urz. kliknij na powiązania „+”stacje dysków po rozwinięciu powinno zawierać info.
Ile jest dysków HDD
jeżeli wyświetla tylko informację o urz. dysku C
kliknij na belkę a konkretnie ikonę z lupą
System zostanie przeskanowany i jeżeli syt. Znajdzie to urz. to poinformuje że znal itd.
SATA HDD posiadają zworkę aktywną na 1.5 G/s przełóż ją na 3G/s ta zworka jest dostępna w przypadku SATAII w jedynce nie ma takiej potrzeby, gdyż max prędkość jest 1.5 G/s a w przypadku starszych modelów płyt głównych, potrzebą jest przekładanie tej zworki.
Dokładnie jak kolega wyjaśnił,nie wiem jak teraz,ale kiedyś było jeszcze coś jak dysk primary i secondary,a zworki przeważnie ustawione są na primary,wystarczyło przełożyć w dokładanym na secondary i było po problemie.Ale to właśnie o to samo chyba chodzi. [ Ostatnio edytowany przez: witek28w 16-11-2008 19:47 ] I zszedł Bóg na ziemię i zobaczył pracę moją i był zadowolony , a usłyszawszy ile zarabiam usiadł i się rozpłakał.....Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop.
|

|
 |
|