MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 3 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Dwunasty

Post #1 Ocena: 0

2011-05-08 21:34:24 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/51/31794/Akwarystyka,30

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/51/21127/akwarium

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

albert35

Post #2 Ocena: 0

2011-05-08 22:40:36 (14 lat temu)

albert35

Mężczyzna

Z nami od: 27-10-2010

ok, przenosze sie do odpowiedniego dzialu

Do góry stronyOffline

piekar10

Post #3 Ocena: 0

2011-10-16 13:03:51 (14 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 08-06-2006

Właśnie nadszedł czas zakupu , w sumie minęło już 6 miesięcy od założenia wątku i wszystko nabrało mocy urzędowej do tego dzieciaki już wymuszają na mnie kupno tego akwarium.

Mam pytanie jakie rybki lepiej mieć , te zimno wodne (nie potrzeba grzałki co za tym idzie mniej energi) czy te tropikalne które trzeba podgrzewać? które są łatwiejsze w utrzymaniu?
1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2011-10-16 14:54:15 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

najważniejsze by rybkom nie przeszkadzać i nie paść ich tonami lekarstw.
I nie próbować głaskać, czyli nie niepokoić, wtedy w zasadzie nie wiele im potrzeba i rosną.
Ilość energii to jak nie masz akwarium rzędu kilkuset litrów (300-500 i więcej) to się nie przejmuj, więcej zużyje twój TV gdy chodzi i go nikt nie ogląda niż te grzałki co się włączają od czasu do czasu.
Z drugiej strony akwaria po 100-300 litrów działają jak kondensator, dłużej utrzymuje stabilną temperaturę i nie ma ciągłego włączania i wyłączania grzałki.
Dla roślin dobrze jest zastosować oświetlenie zwykłymi żarówkami, najbardziej naturalne kolory do tego żarówki już same z siebie pracują jako grzałki, dodatkowo ryby które dobierają powietrze z nad lustra wody mają ciepłe powietrze.
Jarzeniówki niby ciut tańsze ale :/ światło nie naturalne.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

midian25

Post #5 Ocena: 0

2011-10-16 15:53:56 (14 lat temu)

midian25

Konto usunięte

Ja wybrałabym tropikalne, ze względu na dużą różnorodność kolorystyczną, jak i że bez pewnych gatunków jak np. skalary czy kiryski, akwa sobie nie wyobrażam.
Prąd to znowu nie taki wielki wydatek, u nas się zwraca co miesiąc ze sprzedaży roslinek z akwa, bo rosną jak szalone.
My mamy 230 litrowy zbiornik i szczerze powiedziawszy dużego skoku zuzycia prądu nie zauwazyłam. Doładowujemy za jakieś 40 tygodniowo, za rośliny mamy 30-35, czasem więcej, tak więc na akwa mozna jeszcze conieco zarobić, chociazby na prąd:-).
Nakłady pracy są niewielkie, po ustabilizowaniu praktycznie nie wymaga ingerencji, poza okresowymi podmianami wody, czy oczyszczeniem podłoża z resztek pokarmu i odchodów.
Tak więc powodzenia!
"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"

Do góry stronyOffline

piekar10

Post #6 Ocena: 0

2011-10-16 16:23:09 (14 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Dzięki za odpowiedzi , myślę nad zakupem 180 l.Już troszeczkę informacji zebrałem , myślę ,że wystarczająco aby dokonać pierwszego zakupu , narazie upatrzyłem to cacko ale jeszcze chcę odwiedzić kilka pobliskich sklepów.
1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.

Do góry stronyOffline

midian25

Post #7 Ocena: 0

2011-10-16 17:27:09 (14 lat temu)

midian25

Konto usunięte

My mamy takie samo cacko, tylko Juwel 240, kolor szafki beech effect czy cos takiego...
Kupilismy na ebay za 80 funtów kompletny zestaw z pompkami, filtrami i innymi duperelkami. Bo tak w sklepie to niezły wydatek...

Do góry stronyOffline

piekar10

Post #8 Ocena: 0

2011-10-16 17:47:52 (14 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Kupiliście używany? jeśli tak to w jakim to było stanie i czy warto?

Do góry stronyOffline

midian25

Post #9 Ocena: 0

2011-10-16 18:26:17 (14 lat temu)

midian25

Konto usunięte

Długo szukaliśmy na ebay zanim okazja się trafiła. Według poprzedniego właściciela akwa miało 2 lata, przeprowadzał się i nie mógł zabrac ze sobą i dlatego sprzedał nam za bezcen.
Stan był ok, szafka w ogóle nie zniszczona, akwa ma niewielkie ryski na wewnętrznej powierzchni tylnej szyby bo prawdopodobnie poprzedni właściciel zbyt gorliwie usuwał glony jakimś ostrym skrobakiem, ale tego praktycznie nie widać. Jedynie swiatło nie działało, padł jakiś kondensatorek, po wymianie działa ok, ostatnio po 2 latach uzytkowania wymieniliśmy świetlówki.
Akwa było zdecydowanie warte zakupu, dodatkowo były jakieś zamki, zameczki, kilka świetlówek, niezły filtr zewnętrzny, zestaw do co2(dokupilismy tylko butlę), zestaw preparatów do wody(niektóre poszły prosto do kosza), spory zapas karmy dla kirysów, ogólnie dodatkowo otrzymalismy spore pudło różnego szajsu...
Zamki poszły na ebay za 40, filtr zewnętrzny fluval poszedł za 50, więc akwa było praktycznie za free. Zdecydowanie było warto.

Do góry stronyOffline

piekar10

Post #10 Ocena: 0

2011-10-17 10:17:49 (14 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Widzę ,że ty wszystko wypychasz na ebay, może wstaw jakiegoś linka to kupie od ciebie roślinki.Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,