MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

piekar10

Post #1 Ocena: 0

2011-04-06 17:17:58 (14 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 08-06-2006

Zastanawiam się nad kupnem akwarium , narazie zastanawiam , zdaje sobie sprawe ,że jak sie chce mieć ładne akwarium to jednorazoeo trzeba troszkę zainwestować , ale z tym się pogodziłem natomiast interesuje mnie jaki jest koszt utrzymania tzn. czy to dużo prądu połyka , pokarm i inne rzeczy które się tam wrzuca , częstotliwość dokupowania rybek itp.
Czy z tym jest również dużo pracy , wymiana wody itp , czy ryby wytrzymają 2 tyg w razie urlopu ?
Dodam , że o rybkach wiem tylko tyle że jedzą dżdżownice i uprawiają tarło.
1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tom8104

Post #2 Ocena: 0

2011-04-06 17:23:34 (14 lat temu)

tom8104

Z nami od: 08-10-2007

Nie kupuj akwarium mniejszego niz 100 litrow - im mniejsze tym czesciej wode trzeba zmieniac.
Jezeli chodzi o naklad pracy to wszytsko zalezy jakie ryby chcesz hodowac - skoro jestes poczatkujacy polecam nieskomplikowane gatunki.
Mozesz zaczac od tych co jedza sucha pasze :)))

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #3 Ocena: 0

2011-04-06 17:30:23 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

To moze najpierw poszukaj wiedzy o rybkach, co? Nie jedza dzdzownic, chyba ze chcesz hodowac duze rybki i bedziesz im te dzdzownice drobno kroil. Generalnie masz rybki bardziej i mniej miesozerne, jednym wystarczy suche zarcie, innym dobrze jest zapodac jakis plankton albo rurecznika. Sa rybki ktore skladaja ikre (ba, nawet buduja gniaza) i sa zyworodne, choc tych drugich zdecydowanie jest mniej. Zyworodki latwiej sie mnoza i jesli w akwarium bedziesz mial odpowiednia roslinnosc, jest szansa ze dorosle egzemplarze nie zezra calego narybku, czyli bedzie przybywalo nowych rybek. Fajnie jest ustalic proporcje roslin do ilosci rybek - wtedy akwarium nie syfieje tak szybko. I oczywiscie ilosc rybek do pojemnosci zbiornika - raz ze wzgl. na (przepraszam za kolokwializm) zagownianie srodowiska, dwa ze wzgl. ze w zbyt zarybionym zbiorniku, rybki karleja. Ustal jakie gatunki ryb chcesz miec - jedne wymagaja cieplejszego srodowiska, inne wola chlodniej, jedna musza miec wode miekka, innym twarda nie przeszkadza. Akwarystyka to troche wiedzy tez... Dwa tygodnie bez papu to dla rybek jednak za dlugo.
Tom, zalezy jak ustawisz biotop - nawet maly pojemnik potrafi sie oczyszczac w cyklu ryby, rosliny.

[ Ostatnio edytowany przez: kociefraszki 06-04-2011 17:31 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

piekar10

Post #4 Ocena: 0

2011-04-06 17:31:50 (14 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

suchą pasze ? czy ona ma wisieć nad wodą ? ryby będą skakać po nią :)

Ogólnie chciałbym duże akwarium , a czy są jakieś wiszące na ścianach ?

O właśnie przeczytałem trzeciego posta i zaczyna mnie to już przerażać , może zadowole sie rybkami na pulpicie:-]

[ Ostatnio edytowany przez: piekar10 06-04-2011 17:34 ]

1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.

Do góry stronyOffline

ROTAREDOM

Post #5 Ocena: 0

2011-04-06 17:38:02 (14 lat temu)

ROTAREDOM

Mężczyzna

Z nami od: 05-02-2011

Cytat:

2011-04-06 17:31:50, piekar10 napisał(a):

Najpierw mosisz sobie zadac zajebiście ważne pytanie: czy lubisz ryby?? Napewno sa wiszace na scianach mocowane raczej na grubych kotfach.
______________________________________________________________ گاو نر اینترنتی

Do góry stronyOffline

Strona WWW

tom8104

Post #6 Ocena: 0

2011-04-06 17:50:21 (14 lat temu)

tom8104

Zacznij od wizyty w sklepie z rybkami i kup sobie ksiazke gdzie opisane sa gatunki ryb i wymagania dotyczace ich utrzymania. Zorientujesz sie troche w temacie i zdecydujesz np czy chcesz miec akwarium jedno czy wielogatunkowe - niektore gatunki nie toleruja innych.
Co do suchego pokarmu to jest on sprzedawany w sypkiej formie lub np w kulkach ktore wrzucasz do wody - rybki juz sobie z nimi poradza.
Co do ryb tych wiszacych na sciankach to glonojady niezbedne w kazdym akwarium bo skutecznie rozprawiaja sie z glonami i slimakami.

Do góry stronyOffline

tom8104

Post #7 Ocena: 0

2011-04-06 17:55:50 (14 lat temu)

tom8104

Cytat:

2011-04-06 17:31:50, piekar10 napisał(a):

O właśnie przeczytałem trzeciego posta i zaczyna mnie to już przerażać , może zadowole sie rybkami na pulpicie:-]

[ Ostatnio edytowany przez: <i>piekar10</i> 06-04-2011 17:34 ]

Nie zniechecaj sie to naprawde swietne i wciagajace hobby. Pamietam jak zaczynalem od 10 litrowego a pod koniec roku akwaria zajmowaly juz pol sciany :-]

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #8 Ocena: 0

2011-04-06 18:10:26 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Popularne glonojady to zbrojniki i zbrojowniki, ale nie od parady sa tez kiryski pracowicie sprzatajace karme ktora opadla na dno. Generalnie jednak, popisze sie pod przedmowca - siegnij po wiedze. Hobby jest swietne, wciaga jak bagno. Warto, jesli masz ochote, sprobowac. Na poczatek moze cos z zyworodek - mieczyki, gupiki, platki... Sa w miare proste w obsludze. Chyba ze masz konkretne typy...

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

krakn

Post #9 Ocena: 0

2011-04-06 20:13:31 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

każde akwarium można powiesić na ścianie, ale nie na każdej ścianie można powiesić akwarium :)

policz wage.
100 litórw to 100 kilogramów
+ akwarium tak z pamięci na oko 15Kg
+ żwir i ew ciężkie ozdoby z kamienia, bywa że i 30 a nawet 50kg.
Teraz daj nadmiarowo i okazuje się że musisz brać pod uwage około 300Kg zawiesie.
W cegle bym nie ryzykował.
chyba że jakieś murowane coś nad kominkiem zrobić.
Zawiesie musi być bardzo stabilne i rozprowadzać naprężenia, czyli trzeba zrobić jakiś blat, i na nim położyć coś np gume albo filc żeby nie było kuku.

Kto pływał po pękniętym akwarium tej lub większej wielkości to wie o czym mówię
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

piekar10

Post #10 Ocena: 0

2011-04-07 11:59:22 (14 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Krakn moje wszystkie ściany to płyty gipsowe.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,