MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dowod osobisty

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 2 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ewamik

Post #1 Ocena: 0

2014-08-30 22:45:46 (11 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Ja wymieniałam dowód osobisty jakieś 8mies przed końcem ważności. Tak samo wymieniam paszport. Czasem nie ma czasu podczas pobytu,dlatego wyrabiam dokumenty,nim minie okres ważności

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Capricorn

Post #2 Ocena: 0

2014-08-31 00:00:44 (11 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Z nami od: 05-02-2012

Dziekuje za rady. Dowod i paszport traca waznosc w przyszlym roku (lipiec i listopad) i po prostu chce sie zabezpieczyc i miec choc jeden dokument wazny. A nie jestem w stanie przewidziec kiedy bede w Polsce nastepnym razem. Mam tez daleko do konsulatu, wiec chce to zalatwic w Polsce. Przejde sie do UM i popytam.

Do góry stronyOffline

kika84

Post #3 Ocena: 0

2014-09-01 20:31:33 (11 lat temu)

kika84

Kobieta

Z nami od: 28-08-2014

Ja dzwonilam do USC przedstawilam jej sytuacje ze mieszkamy za granica dowody stracily waznosc i czy moga bys paszporty ale jakas niemila jedza powiedziala ze niemoga i trzeba wyrobic sobie nowe dowody*DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #4 Ocena: 0

2015-01-29 17:07:49 (10 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Mi też swego czasu w USC i to nie w jednym ale w dwóch powiedzieli ze paszportem to mogę się za granicą posługiwać a w Polsce jedynym pełnoprawnym dokumentem tożsamości jest dowód osobisty. .. na moje pytanie dlaczego tak jest w pierwszym odpowiedzieli "bo w bankach tylko dowód uznają" a w drugim "bo tu jest pesel, kolor oczu i imiona rodziców"

Do góry stronyOffline

ynop79

Post #5 Ocena: 0

2015-01-29 18:18:17 (10 lat temu)

ynop79

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

ta słabo opłacana i wykształcona pani z okienka ma w nosie wszystko i wszystkich
jej sie wydaje że w tym miejscu to ona jest najważniejsza
przeszedlem swoje w PL z urzędasami - nienawidze nacji

Do góry stronyOffline

Marcelo87

Post #6 Ocena: 0

2015-04-16 22:42:54 (10 lat temu)

Marcelo87

Mężczyzna

Z nami od: 04-11-2011

Pamiętam że też musiałem wyrobić sobie dowód więc zrobiłem to już kilka miesięcy wcześniej przy okazji pobytu w PL zaoszczędziłem dodatkowej drogi a przy okazji mam dowód na kolejne 10 lat i spokój.

Do góry stronyOffline

minicab

Post #7 Ocena: 0

2016-03-04 10:56:31 (9 lat temu)

minicab

Mężczyzna

Z nami od: 08-05-2009

Takie pytanko. Skonczyla mi sie waznosc dowodu osobistego. Paszport mam wciaz wazny. Czy bedac w Polsce przez tydzien bede w stanie wyrobic nowy dowod osobisty? Nie za bardzo orientuje sie jak taka procedura wyglada i czy musze tez go osobiscie odebrac
"One day you'll leave this world behind So live a life you will remember."

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2016-03-04 11:12:27 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

AlmostFamous

Post #9 Ocena: 0

2016-03-04 11:28:00 (9 lat temu)

AlmostFamous

Konto usunięte

Cytat:

2016-03-04 10:56:31, minicab napisał(a):
Takie pytanko. Skonczyla mi sie waznosc dowodu osobistego. Paszport mam wciaz wazny. Czy bedac w Polsce przez tydzien bede w stanie wyrobic nowy dowod osobisty? Nie za bardzo orientuje sie jak taka procedura wyglada i czy musze tez go osobiscie odebrac

1. Sprawdzanie danych (zależnie od urzędu, do 1 tygodnia)
Sprawdziliśmy, dlaczego wyprodukowanie kawałka plastiku trwa tak długo. Jak się okazuje, to nie takie proste, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Dowód osobisty to podstawowy dokument tożsamości, więc urzędnicy muszą mieć pewność, że wystawiają go temu Janowi Kowalskiemu, który jest wpisany w podaniu. Dlatego pierwszym, co robią urzędnicy po dostaniu od nas wniosku, jest sprawdzenie, czy w nim nie nakłamaliśmy.

2. Wysyłka do drukarni
Kiedy już urzędnik sprawdzi w bazie PESEL, że wszystkie nasze dane są poprawne, wprowadza je do systemu elektronicznego. To samo dzieje się ze zdjęciem oraz z kopią naszego podpisu, które są skanowane. Cały pakiet jest wysyłany do Centrum Personalizacji Dokumentów w Warszawie. To tam powstają najważniejsze dokumenty (prawa jazdy drukuje Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych). Jednak trzeba pamiętać, że zanim wszystkie powyższe czynności zostaną wykonane, nasze dokumenty często leżą kilka dni na półce. Niektóre urzędy są bardziej obciążone pracą, więc praca nie przebiega płynnie i robią się zatory.

3. Drukowanie (średnio 6 dni)
W języku urzędniczym ten proces nazywa się "personalizacją". W CPD nasze dane są jeszcze raz sprawdzane. Jeśli wszystko się zgadza, następuje końcowy akt, czyli "personalizacja blankietu dowodu osobistego" i kontrola jakości. Od chwili, kiedy urzędnik naszego urzędu miejskiego wyśle dokumenty do CDP, do momentu odesłania gotowego dowodu mija średnio 6 dni. Znowu winne są kolejki, bo w ciągu miesiąca powstaje 350 tys. dowodów osobistych.

4. Przesyłka i odbiór
Gotowe dowody osobiste są wysyłane do urzędu, w którym złożyliśmy wniosek o wydanie dokumentu. Ale nie rozwozi ich kurier czy listonosz. Dlatego też transport trwa nawet tydzień – zależnie od odległości od Warszawy. Urzędnik musi odebrać pakiet gotowych dowodów z komendy powiatowej policji, najczęściej odbywa się to raz w tygodniu. Dodając czas trwania poszczególnych etapów, dostajemy więc prawie miesiąc.
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #10 Ocena: 0

2016-03-04 11:28:09 (9 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Słyszałem już ponad rok temu że wnioski o dowód osobisty będzie można składać online ale czy weszło to w życie musisz poszukać na necie lub zadzwonić do urzędu miasta które Cię interesuje. Jeśli nie to zostaje Ci podczas tej wizyty w Polsce złożyć wniosek a kiedyś przy następnej go odebrać. Dowód może leżeć w urzędzie długi czas.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,