MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Na starcie

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Diaz

Post #1 Ocena: 0

2006-02-06 19:14 (19 lat temu)

Diaz

Z nami od: 24-12-2005

Pod koniec lutego planuje przeprowadzic sie z Londynu do Irlandii i potrzebuje w zwiazku z tym paru informacji. Szukanie ich na necie zajeloby mi nieco czasu, a niestety nie mam lacza w domu, a korzystanie z kafeiki w takim wypadku byloby czasochlonne i pieniadzozerne. Bardzo prosze wiec, aby w miare mozliwosci Ktos udzielil mi odpowiedzi na kilka pytan.
Nadal nie zdecydowalem czy polece do Dublina czy do Cork (chyba ze dostane prace w innym miescie na terenie Irlandii, to tam sie wlasnie wybiore).
I tu moje pytania:

- jak wyglada sytuacja z praca w poszczegolnych rejonach Irlandii? Z tego co wiem, jest to dosyc zroznicowane. W Dublinie ponoc jest coraz ciezej o jakas robote, chociaz z drugiej strony jest to duze miasto i jest wieksze prawdopodobienstwo jej znalezienia. Sa tez przeciez agencje pracy. Natomiast w inne miasta sa mniej oblegane i tam jest jakby nieco wieksza szansa. Jak to wyglada tam na miejscu? Moj angielski nie pozwala mi na bezposredni kontakt z klientem, dlatego na poczatek interesowala by mnie praca, w ktorej nie musze biegle sie nim poslugiwac (na produkcji, jako kierowca, na budowach, jako ogrodnik, robotnik ogolny itp.)

- jak ksztaltuja sie koszty wynajecia pokoju/mieszkania w obu tych miastach, oraz czy istnieje mozliwosc zalatwienia sobie jakiegos lokum przez internet? Zalatwienie tego w ten sposob byloby mi bardzo na reke, bo wiedzialbym, ze zaraz po przylocie mialbym juz gdzie sie zatrzymac.

- wiem, ze aby uzyskac prace w Irlandii, nalezy sie zarejestrowac w urzedzie, aby otrzymac swoj numer. Czy w zwiazku z tym trzeba przedstawic jakies specjalne dokumenty i czy jest to sprawa platna?

- i analogiczne pytanie dotyczace konta bankowego.

- oraz na zakonczenie: jak wyglada sprawa z telefonami komorkowymi na terenie Irlandii? Interesuja mnie koszty jakiegos pakietu startowego, ale nie na abonament. Cos jak polski pop, tak-tak, czy uzywany obecnie przeze mnie angielski O2.

A moze jest jeszcze cos, o czym powinienym rowniez wiedziec juz teraz, a nie w ramach "niespodzianki" na miejscu?

Wielkie dzieki za kazda przydatna informacje.

diaz@o2.pl

K.S.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Anonim

Post #2 Ocena: 0

2006-02-23 08:16 (19 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

1. Bez angielskiego nie radze przyjezdzac. Nie jestem zlosliwa. Obecnie Polacy w Irlandii stanowia 5% spoleczenstwa! Pracodawcy maja w czym wybierac. A zawsze predzej wybiora kogos z angielskim niz bez. Chyba, ze masz tu znajomosci. Tu wiele mozna zalatwic poprzez rekomendacje.

2. Koszt wynajmu domu to srednio 800e miesiecznie + 800 depozytu. Jak landlord jest w porzadku, to zejdzie nieco z ceny z depozytu, ale nie wiele. Zawsze mozna sie doczepic do kogos. Wynajmowanie domu w 3-4 osoby wychodzi taniej. Oferty znajdziesz na tablicy ogloszen w kazdym supermarkecie albo prasie lokalnej.

3. Paszport wystarczy do zalatwienia PPS NO. Nie placi sie za to, a od kilku miesiecy maja w urzedach druki w j. polskim.

4. Banki - tylko paszport, PPS i nazwa pracodawcy.

5. Vodafone, O2 i Metheor to najpopularniejsze sieci. Znajdziesz info na ich stronach.

Powodzenia

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,