Pod koniec lutego planuje przeprowadzic sie z Londynu do Irlandii i potrzebuje w zwiazku z tym paru informacji. Szukanie ich na necie zajeloby mi nieco czasu, a niestety nie mam lacza w domu, a korzystanie z kafeiki w takim wypadku byloby czasochlonne i pieniadzozerne. Bardzo prosze wiec, aby w miare mozliwosci Ktos udzielil mi odpowiedzi na kilka pytan.
Nadal nie zdecydowalem czy polece do Dublina czy do Cork (chyba ze dostane prace w innym miescie na terenie Irlandii, to tam sie wlasnie wybiore).
I tu moje pytania:
- jak wyglada sytuacja z praca w poszczegolnych rejonach Irlandii? Z tego co wiem, jest to dosyc zroznicowane. W Dublinie ponoc jest coraz ciezej o jakas robote, chociaz z drugiej strony jest to duze miasto i jest wieksze prawdopodobienstwo jej znalezienia. Sa tez przeciez agencje pracy. Natomiast w inne miasta sa mniej oblegane i tam jest jakby nieco wieksza szansa. Jak to wyglada tam na miejscu? Moj angielski nie pozwala mi na bezposredni kontakt z klientem, dlatego na poczatek interesowala by mnie praca, w ktorej nie musze biegle sie nim poslugiwac (na produkcji, jako kierowca, na budowach, jako ogrodnik, robotnik ogolny itp.)
- jak ksztaltuja sie koszty wynajecia pokoju/mieszkania w obu tych miastach, oraz czy istnieje mozliwosc zalatwienia sobie jakiegos lokum przez internet? Zalatwienie tego w ten sposob byloby mi bardzo na reke, bo wiedzialbym, ze zaraz po przylocie mialbym juz gdzie sie zatrzymac.
- wiem, ze aby uzyskac prace w Irlandii, nalezy sie zarejestrowac w urzedzie, aby otrzymac swoj numer. Czy w zwiazku z tym trzeba przedstawic jakies specjalne dokumenty i czy jest to sprawa platna?
- i analogiczne pytanie dotyczace konta bankowego.
- oraz na zakonczenie: jak wyglada sprawa z telefonami komorkowymi na terenie Irlandii? Interesuja mnie koszty jakiegos pakietu startowego, ale nie na abonament. Cos jak polski pop, tak-tak, czy uzywany obecnie przeze mnie angielski O2.
A moze jest jeszcze cos, o czym powinienym rowniez wiedziec juz teraz, a nie w ramach "niespodzianki" na miejscu?
Wielkie dzieki za kazda przydatna informacje.
diaz@o2.pl
K.S.