MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polska renta!

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

makss69

Post #1 Ocena: 0

2007-10-05 19:26 (18 lat temu)

makss69

Z nami od: 05-10-2007

Witam. Mam pytanie.. Czy może ktoś jest w podobnej sytuacji, mianowicie: jestem rencistą , pobieram rentę w Polsce, 3 miesiące temu przyjechałem do Anglii i zarejestrowałem się u GP, wypisał mi receptę... Jak wyglądą kontynuacja leczenia tutaj, bo przecież muszę zbierać papiery na następną komisję w Polsce i jak ewentualnie załatwić Disability Living Allowance no i czy faktycznie potrzebny jest okres 6 miesięcy przebywania tutaj? Chętnie porozmawiam telefonicznie lub przez e-meila z osoba która jest w podobnej sytuacji, lub wie cos na ten temat.
Bardzo prosze o pomoc, z góry serdecznie dziękuje.

Pozdrowienia :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

terri007

Post #2 Ocena: 0

2007-10-05 20:20 (18 lat temu)

terri007

Z nami od: 19-07-2007

azeby dostac Disability Living Allowance musisz spelnic wymogi, takie same jak rodowity Anglik.
Niestety, zeby dostac jakiekolwiek allowances musisz tutaj nie tylko mieszkac, ale chyba tez przepracowac chwileczke.
Wiem, ze to b. fajnie tak wyglada, przyjezdza ktos z Polski, zacznie pobierac DL allowance i wraca do Polski, a DLA idzie sobie miesiac za miesiacem na jego konto bankowew UK. Wtedy sobie przyjezdza na pare dni, pobiera z konta i wszystko cacko. Niestety, realia sa troche inne.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2007-10-05 20:53 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

grambros

Post #4 Ocena: 0

2007-10-05 21:14 (18 lat temu)

grambros

Kobieta

Z nami od: 15-06-2007

W przypadku dziecka musi przebywać 6 m-cy w Wielkiej Brytanii . Ja złożyłam wniosek wcześniej i jest rozpatrywany , bo wysyłaja cały czas pytania , na które trzeba odpowiedzieć . Jednak nie wiem jaka będzie decyzja czy będziemy musiały odczekac te 6 m-cy zanim ja dostaniemy .

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #5 Ocena: 0

2007-10-06 08:41 (18 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

grambros

Post #6 Ocena: 0

2007-10-06 10:11 (18 lat temu)

grambros

Kobieta

Z nami od: 15-06-2007

Wypisywałam to sama więc liczę się z tym że mogą jej nie uznać za niepełnosprawną . Ona jest zupełnie głucha więc moze się uda zobaczymy , mam świadomość tego że będą wszystko sprawdzać więc piszę samą prawdę . Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

vitek

Post #7 Ocena: 0

2007-10-06 10:38 (18 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Fałszywym rencistom przyjeżdżającym do pracy na budowach i jednocześnie starającym się o rentę z powodu niepełnosprawności mówimy zdecydowane nie!
Takie numery to tylko w Polsce przechodzą.
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

makss69

Post #8 Ocena: 0

2007-10-06 11:24 (18 lat temu)

makss69

Z nami od: 05-10-2007

dziekuje za dotychczasowe informacje, ale chcę dodać że jestem rencistą od 17 lat w Polsce tak jak pisałem popbieram rentę tam a tu w Anglii chciałbym sie starać jedynie o dodatki (np.ulga na przejazdy, tansze leki itp) jeżeli w ogóle takie istnieją.
Komisje bede mial za 3 lata w Polsce dlatego potrzebna jest mi dokumentacja potwierdzajaca leczenie w UK. Moze to przyblizy temat i prosze nadal o informacje :)

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2007-10-06 12:44 (18 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

anetafw

Post #10 Ocena: 0

2010-06-08 09:42:46 (15 lat temu)

anetafw

Kobieta

Z nami od: 11-11-2009

Witam, jestem glucha od urodzenia, mieszkam w UK ponad 3lata, pobieram DLA (decyzja o przyznaniu byla podejmowana osobiscie - byla 1os komisja, ogladala papiery, wywiad, etc).

Jednak ze wzgledu na sprawy osobiste rozwazam powrot do Polski, i jestem ciekawa czy mi przedluza te DLA - transfer swiadczenia. Dodam, ze poza DLA nic nie pobieram dodatkowego. Pracuje, dobrze zarabiam. Mam rezydenta.

W necie nie ma ludzi cos, ktorzy mieli podobne doswiadczenia, znam tylko oficjalne info ze stron gov.uk.

Ze przedluzaja pod pewnymi warunkami, tylko Care Component. Nie wiem, czy to sie tyczy rodowitych Brytyczyjkow czy rowniez emigrantow/rezydentow.

Napisalam do nich maila, moze odpowiedza, ale pewnie w sposob, ze musza rozpatrzyc wniosek indywidualnie.

Dlatego szukam kogos, kto mial z tym doswiadczenia.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,