| Autor |
(Odpowiedzi: 5) |
| jollanta |
Post #1 2007-08-12 14:51 (11 miesiêcy temu) |
Z nami od: 12-08-2007 |
Witam!
Pisze artykul o Fawley Court - posiadlosi niedaleko Henley. Nalezy ona do ksiezy marianow, kiedys byla tam polska szkola i muzeum. Teraz organizuje sie spotkania Polonii, rekolekcje, szkolenia. Ladny teren, Tamiza blisko, park.Ale to miejsce ma zostac sprzedane, bo z trudem zarabia na siebie i nie ma na nie pomyslu. Wielu ludziom z wojennej emigracji to sie nie podoba, maja sentyment do miejsca.
A Wy, z najnowszej emigracji? Slyszeliscie w ogole o Fawley?
Obchodzi Was, co sie z nim stanie?
Bede wdzieczna za opinie.
Pozdrawiam
Jolanta Brozda
Gazeta Wyborcza
Poznan
[ Ostatnio edytowany przez: jollanta 12-08-2007 14:51 ]
|
|

|
 |
|
| ParaDox |
Post #2 2007-08-12 15:08 (11 miesiêcy temu) |
Z nami od: 18-03-2004 Sk±d: Londyn |
Wielu pewnie obchodzi, ale to ma sie nijak do kasy. Jezeli cos jest nie oplacalne to po co do tego dokladac. Kupujacy napewno ma plan co z tym zrobic a sam budynek i teren jest zabytkowy wiec nie ucierpi na zmianach a raczej zyska.
Jolu, pewnie czytalas art. i jakies zdanie juz masz, jezeli nie to zapraszam:
Dla elity czy dla getta
Fawley Court bêdzie na sprzeda¿
Osobiscie to mam w nosie to co sie tam dzieje.  Only two things are infinite, the universe and human stupidity...
|
|

|
 |
|
| jollanta |
Post #3 2007-08-12 15:35 (11 miesiêcy temu) |
Z nami od: 12-08-2007 |
Dziêki dziêki wielkie za link.
Masz w nosie to, co siê dzieje w Fawley Court. Rozumiem. A dlaczego? Jak d³ugo jeste¶ na Wyspach? Co robisz? Mo¿esz napisaæ na priva.
Pozdrawiam [ Ostatnio edytowany przez: jollanta 12-08-2007 15:36 ]
|
|

|
 |
|
| Webmaster |
Post #4 2007-08-12 15:46 (11 miesiêcy temu) |

Z nami od: 18-04-2003 Sk±d: Londyn |
Z do¶wiadczenia wiem, ¿e je¿eli co¶ na siebie nie zarabia, to prêdzej czy pó¼niej albo popadnie w ruinê, albo zostanie sprzedane komu¶, kto bêdzie mia³ z tego jaki¶ po¿ytek. Same sentymenty niestety nie wystarcz±, ¿eby op³aciæ rachunki.
Je¿eli Fawley Court zostanie sprzedane, a bêdzie potrzeba urz±dzania polskich spotkañ i imprez - wierzê, ¿e znajdziemy inne odpowiednie miejsce, w koñcu wszystko to kwestia zorganizowania siê. Moja praca jest bardzo odpowiedzialna, gorzej ze mn±...
|
|

|

|
|
| ParaDox |
Post #5 2007-08-12 18:09 (11 miesiêcy temu) |
Z nami od: 18-03-2004 Sk±d: Londyn |
Jola, jestem w Londynie od 100 lat  i nie unikam Polakow, ale mam cala mase innych spraw niz zajmowaniem sie Fawley i tym co sie tam dzieje oraz miliony lepszych miejsc gdzie moge sie wybrac.
Poczytac, poczytam ale robic cos w ta strone, nie! Po co? Co ja moge? "Landlord" chce kase i juz, czyli sprawa prosta. A cala ta otoczka do okola Fawley i to jak odnosi sie "stara" emigracja do "mlodej" to zupelnie inna sprawa. Only two things are infinite, the universe and human stupidity...
|
|

|
 |
|
| Sierp1961 |
Post #6 2008-05-10 14:28:04 (2 miesi±ce temu) |
Z nami od: 10-05-2008 |
Jestem w Anglii urodzonym polakiem. Mam szczê¶cie zamieszkiwania w Henley nad Tamiza i zaszczyt wykszta³cenia we Fawley Court, Divine Mercy College.
Z przykro¶ci± odebra³em wiadomo¶æ o zamkniêciu 'mojej' szko³y, tym bardziej ze, nied³ugo potem urodzi³ siê mój syn i wiedzia³em ze, w krótkim czasie bêdê szuka³ dla niego szko³y która by wyposa¿y³a go we wiedzê i umiejêtno¶ci potrzebne w ¿yciu.
Szko³a we Fawley Court ka¿dego ucznia, nie zale¿ycie od w³asnych zdolno¶ci, wyposa¿y³a doskonale we wiedzê, standardy moralne i socjalne, i wysoki standard wykszta³cenia.
Przyja¼nie zawarte w tym okresie trwaj± do tych czas mimo czasu i odleg³o¶ci.
Nie jestem ubo¿ony chêci± sprzeda¿y posiad³o¶ci. Z ekonomicznego punktu widzenia jest to logiczne posuniecie przez osoby bez wizji lub chêci dla polepszenia warunków Polaków we Wielkiej Brytanii.
Fawley Court i Marianie NIE og³aszali swojej obecno¶ci w sposób który by korzysta³ ich i Polskiego spo³eczeñstwa no ogól. Istnieli jakby w strachu dzia³alno¶ci. Ukrywali siê przed wszystkimi. To nie jest wedle starañ i pamiêci Ks.Jarzembowskiego.
Ostatnie Dwa lata stanowi± zmarnowan± szanse wzbudzenia Polskich i narodowych marzeñ na emigracji.
Obecnie w okolicy s± Polacy którzy p³ac± za wynajêcie szko³y w High Wycome aby prowadziæ sobotni± Polsk± Szko³ê. Marianie powinni siê wstydziæ ¿e, tyle polskich rodzin nie mo¿e w jakim¶ stopniu korzystaæ z Fawley Court w sposób edukacyjny. Gdzie jest ta owa chêæ duch pasterstwa?
Obud¼cie siê! Jest tyle Polaków w Anglii, tyle rodzin ze, Polska szko³a teraz siê bardziej op³aca ni¿ za czasów Ks. Jarzembowskiego!
A mo¿e nie oto chodzi, co? Mo¿e teraz, zamiast do Maryi Matki Bo¿ej modlicie siê do milionów funtów który przyniesie wam czyj¶ inny ciê¿ki wysi³ek i niechybna wiara dla stworzenia czego¶ warto¶ciowego dla Polaków na emigracji?
W obecnym klimacie ekonomicznym by³o by korzystniej dla ca³ego spo³eczeñstwa polskiego i ogólnego, NIE sprzedawaæ Fawley Court za mniej ni¿ jest wart, ale staraæ siê ponownie otworzyæ o¶rodek szkoleniowy dla nowej polskiej m³odzie¿y, o¶rodek informacyjny i wspieraj±cy dla polaków w kraju, pomoc typu legalnego, t³umaczenia, porady z wyplenianiem form. Wiele jest mo¿liwo¶ci które Marianie w ramach duch pasterstwa mog± rozpocz±æ.
Jako zakon maja wszelkie ulgi podatkowe. S± pog³oski w rz±dzie o u³atwieniu stworzenia niezale¿nych szkól, wszytko wskazuje na pozytywny wynik dla stworzenia nowego o¶rodka szkoleniowego.
Trzeba tylko chêci i wiary.
A przecie¿ czy nie po to istnieje Zakon? Je¶li za ciê¿ko jest stworzycie nowego, ¿ywego, trwa³ego, o¶rodka dla Polaków/rodaków to proszê bardzo, sprzedajcie wszytko, likwidujcie zakon i wracajcie do Polski, bo takich chytrych, leniwych, zdrajców nikt tu nie chce.
S± Polacy których zajêcia, od d³u¿szego czasu, bardziej interesuj± ni¿ spo³eczeñstwo/naród z którego pochodz±. Niestety s± te¿ Polacy którzy potrzebuj± pomocy, informacji i wsparcia. Je¶li jeste¶ teraz samolubnym Anglikiem to proszê bardzo, po twojemu to - I'm alright Jack - nie prawda?
|
|

|
 |
|