MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Najmilsze miejsca do zamieszkania w Anglii

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Mr_November

Post #1 Ocena: 0

2007-07-13 17:00 (18 lat temu)

Mr_November

Z nami od: 13-07-2007

Mieszkam w Londynie od 4 lat i zwiedzilem pol swiata ale w Anglii znam tylko Londyn... Poza Londynem bylem tylko raz w Coventry, gdzie zreszta podobalo mi sie bardzo.

Planujemy z zona przeniesc sie z Londynu na okolo dwa lata (zanim wylatujemy na stale do Oz), gdyz mamy juz bardzo dosyc tego miasta, tloku, powietrza pachnacego frytkami, korkow, halasu, cen...

Chcielibysmy sie osiedlic gdzies, gdzie jest duzo zieleni, spokoj, ale jest tez dostep do tego, co maja do zaoferowania tylko miasta - centra handlowe, restauracje i gdzie byloby nas stac na kupno / wynajem malego domu z ogrodkiem, lub ewentualnie nowoczesnego mieszkania (max. £150k / 150pw), oraz najwazniejsze, abysmy z latwoscia mogli oboje znalezc prace w zawodzie - moj zawod to Marketing Manager, zona jest Business Developement Managerem.

Jak jest tam, gdzie mieszkanie? Gdzie najbardziej sie wam podoba? I dlaczego? Jakie sa "za" w waszym miescie a jakie "przeciw"? Na jakie zarobki mozemy tam liczyc w naszych zawodach?

Dzieki z gory za odpowiedzi!
No one dies a virgin, life screws us all.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

PomocUK

Post #2 Ocena: 0

2007-07-14 23:50 (18 lat temu)

PomocUK

Z nami od: 18-04-2007

Witam!

Musisz sie liczyc z mniejsza iloscia ofert pracy poza londynem.

Ja bym wybral Surrey, Hampshire, lub Oxforshire napewno znajdziecie cos dla siebie w tych hrabstwach.

Jezeli moge sie zapytac w jakiej dziedzinie pracujecie(chrakter biznesu) to moze cos do glowy mi przyjdzie.

Pytanko, na jakich warunkach chcecie wyjechac do OZ?

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Mr_November

Post #3 Ocena: 0

2007-07-15 00:12 (18 lat temu)

Mr_November

Z nami od: 13-07-2007

Dzieki za odpowiedz. Dlaczego polecalasz te hrabstwa? I mowisz o prowincji, czy raczej glownych miastach?

Co do branzy, to moja to IT, zony to events...

Do OZ lecimy na skilled migrant visa. Wlasciwie kazdy ponizej trzydziestki, z ukonczona uczelnia i kilkoma latami pracy w zawodzie sie kwalifikuje. Mimo, ze mamy wystarczajaca ilosci punktow juz w tej chwili, chcemy jeszcze pobyc w UK przez dwa lata.
No one dies a virgin, life screws us all.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

PomocUK

Post #4 Ocena: 0

2007-07-15 17:02 (18 lat temu)

PomocUK

Z nami od: 18-04-2007

Nie musisz wcale pracowac tam gdzie mieszkasz, te chrabstwa maja najlepiej rozwiniete polaczenia kolejowe tylko 30-40 minut do londynu(patrz Virgin Train) lub (South West trains). Ja mieszkam w Londynie ale firme mam w Southampton, tylko 1godz 20min i jestem na miejscu.

Jak pracujesz w IT to moze brdziej sprecyzujesz dziedzine poniewaz to jest bardzo szerokie pojecie. Duzo Firm IT Ma oddzialy w mniejszych miastach ktore obsuguja aglomeracje, np AVAYA( telekomunikacja i VOIP) jest w Guilford ale obluguje wszyskto wokol M25 i wiele wiele innych takich od programowiania po sieci itp.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

michald

Post #5 Ocena: 0

2007-07-22 09:11 (18 lat temu)

michald

Z nami od: 22-07-2007

Cytat:

2007-07-14 23:50, PomocUK napisał(a):
Witam!

Musisz sie liczyc z mniejsza iloscia ofert pracy poza londynem.

lub Oxforshire napewno znajdziecie cos dla siebie w tych hrabstwach.

Thames Valley, powierdzam, super miejsca, male miasteczka, w ktorych 90% ludzi pracuje w Londynie, totalny spokoj, piekna okolica, troche nudno nawet z tego spokoju :). Bardzo dobre polaczenia do Londynu koleja, lub M40 (30 minut jak nie ma korka rano ;) ).
Niestety drogo. Mniej wiecej o 10% taniej niz w Londynie, jesli chodzi o ceny wynajmu/kupna domu (zalezy w ktorym miejscu, Thames Valley to dosc duzy obszar). Mieszkan nie ma na wynajem.

Do góry stronyOffline

Wyspiarski

Post #6 Ocena: 0

2007-08-06 13:29 (18 lat temu)

Wyspiarski

Z nami od: 06-08-2007

Cytat:

2007-07-13 17:00, Mr_November napisał(a):
Mieszkam w Londynie od 4 lat i zwiedzilem pol swiata ale w Anglii znam tylko Londyn... Poza Londynem bylem tylko raz w Coventry,

a ja napisze że nie wierzę.Kiedy większość pracowników wyjeżdża na weekendy poza Londyn , do rodziny albo do swoich drugich domów.Przecież godzinę jazdy masz do takich historycznych miast jakOxford ,Cambridge, Bath ? i inne trochę dalsze?
Pojechałbyś do rejonów Anglii gdzie angielki nie są tak szczupłe jak w Londynie,gdzie na słuch twojego akcentu powiększaja się anglikom oczy i pytają czy przyjechałeś do UK na stałe,a do siebie mówią "lets them go back to Russia, they are taking our jobs".Gdzie nikt nie biega po chodnikach ani do sal treningowych tylko czeka aby w weekend napić się alkoholu najeść tłustych potraw a z centrum miasta zrobić coś podobnego jak za czasów Nerona ,bo ludzie są tam bardziej wyleni rozmowni i hałaśliwi.Gdzie nie ma tak ulubionych przez ciebie lasów, bo wszystko po horyzont zostało wycięte a zwierzyna wybita i teraz widać na tych trawiastych pagórkach tylko miliony owiec.
Twoje życie jest uboższe bez takich doświadczeń:-]:-]
A nową pracę powinny ci zaoferować agencje pracy, bo mają przecież za to prowizję.A zarobki w poszczególnych rejonach UK - nawet z podziałem na branże są w danych statystycznych.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,