Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Anglia » kupno mieszkania |
| Autor | (Odpowiedzi: 8) |
|---|---|
| ewa666 | Post #1 2007-07-08 19:53 (rok temu) |
Z nami od: 01-02-2007 Skąd: manchester |
przyklad
kupie dom za ...np.39 tys funtow.oczywiscie wezme na to kredyt... pomieszkam w nim rok a potem chce wracac do pl.co mam zrobic z mieszkaniem? czy to prawda ze oddajac je do agencji odzyskuje 70 procent wartosci? teraz wynajmuje mieszkanie czyli... splacam za kogos;/ bez sensu czy ktos cos wie na ten temat? |
| _Steve_ | Post #2 2007-07-08 20:19 (rok temu) |
Z nami od: 17-05-2007 Skąd: |_ [] |\| |] [] |\| |
To znaczy jak bez sensu? Tak samo masz w PL i wszędzie na świecie. Albo masz swoje na kredyt i spłacasz sobie, albo wynajmujesz od kogoś i spłacasz komuś - tyle sensu.
A nie lepiej kupić na kredyt, spłacać sobie ten rok, a później wynająć "komuś" tak, żeby spłacał resztę kredytu? Za pare latek będziesz miała swoje mieszkanie i zacznie ono zarabiać - a tak póki będzie kredyt po prostu nie będzie Cię kosztowało I wtedy ktoś będzie się zastanawiał, czy to ma sens nie próbuj zrozumieć decyzji moderatora
|
| Richmond | Post #3 2007-07-08 20:23 (rok temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Richmond |
Nie istnieje cos takiego jak oddanie mieszkania do agenta. Mozesz co najwyzej sprzedac po roku, ale musisz dokladnie policzyc ile bedzie Cie kosztowalo kupno i po jakims czasie oplaca sie je sprzedac, zeby nie wyjsc na minus.
Musisz wziac pod uwage koszt wziecia kredytu, koszt kredytu, koszt kupna (prawnicy, wyceny, stamp duty), kare za wczesniejsza splate kredytu, generalnie wszystkie poniesione koszty. Jesli ceny nieruchomosci w Twojej okolicy nie rosna szybko, to raczej nie bedzie sie oplacalo kupic domu/mieszkania i sprzedac po roku. Koszty wstepne beda wieksze niz profit ze sprzedazy. Chyba, ze kupisz dom do remontu, wlozysz odpowiednio duzo pieniedzy, wyremontujesz i wystawisz na sprzedaz po wyzszej cenie. Ale tez nie musisz wcale wyjsc na plus. Jesli nie jest sie dobrym w te klocki (finanse i nieruchomosci) to raczej nie polecam takiej zabawy. Wygodniej i taniej bedzie wynajmowac przez ten rok. Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.
|
| Richmond | Post #4 2007-07-08 20:26 (rok temu) |
W przypadku buy-to-let dochodza kwestie podatku, kosztow utrzymania, kosztow agencji, jesli nie zajmuje sie samemu nieruchomoscia. Takze to nie jest do konca taki zloty biznes i w przypadku wysokiego kredytu bedzie trzeba doplacac do nieruchomosci. Zwlaszcza teraz, gdy rosna stopy procentowe.
Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.
|
| bamus | Post #5 2007-07-09 06:42 (rok temu) |
Z nami od: 03-04-2007 Skąd: WESTCLIFF ON SEA |
39 tys? za to domu nie kupisz, moze flat na dalekiej polnocy szkocji. poza tym po roku nie zrobisz duzego zysku bo koszty kupna i sprzedazy beda wyzsze od wzrostu cen mieszkan. nikt poza tym nie da ci kredytu zaraz po przyjezdzie. przynajmniej rok musisz mieszkac
|
| ewa666 | Post #6 2007-07-09 12:37 (rok temu) |
Z nami od: 01-02-2007 Skąd: manchester |
mieszkam w angli dluzej niz rok.nie wiem czy zauwazyles ale te ...39 tys to tylko przyklad
pozdrawiam a nawiazujac do tematu o podatkach ktory wczesniej zalozylam: nie postaralam sie o rezydenta poniewaz w angli nie wiedzieli o co mi chodzi...nie wiem czemu ,ale nie wazne.poszlam do doradcy podatkowego i rozliczyl mnie...wypelnil pit itp i wyszlo mi do oddania pl ...6 tys zl!!!!! szok!! oczywiscie sie nie rozliczylam ale to zrobie paniE w urzedzie skarB POWIEDZIALY ZE 6 tys zl to juz jakies wykroczenie czy cos takiego i nie obedzie sie bez grzywny hehe a ktos mowil ze jak sie samemu zglosi to sa tylko odsetki prawda? rezydent podatkowy itp by mi pomogl gdybym zostala w angli na stale,ale jesli mam zamiar wracac to i tak mnie dorwa trudno |
| Richmond | Post #7 2007-07-09 14:47 (rok temu) |
Nie wiem do jakiego wczesniejszego postu o podatkach nawiazujesz, ale za nie zlozenie rozliczenia w terminie jest grzywna.
Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.
|
| marzena23 | Post #8 2007-08-14 12:49 (rok temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: bristol |
witam wszystkich mam pytanie dotyczace kupna domu w uk!mieszkam w Bristolu razem z moja corka i mezem i czekamy na kolejne dziecko.W chwili obecnej wynajmujemy mieszkanie ale nie ma warunkow aby mieszkac tu z malenstwem dlatego planujemy kupno domu.CZy ktos moglby mi powiedziec jakie dokumenty sa potrzrbne i mnie wiecej jakie trzeba miec zarobki zeby wogole starac sie o kredyt mieszkaniowy??Z gory dziekuje
|
| Richmond | Post #9 2007-08-14 12:52 (rok temu) |
Temat bardzo dokladnie omowiony w tym watku
Powodzenia w czytaniu tego tasiemcowego watku. Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.
|