MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prawo jazdy-wymiana

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

_Steve_

Post #1 Ocena: 0

2007-06-11 12:19 (18 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

No właśnie ciekawe, może ktoś się na tym zna.
Pytam, bo ostatnio był jakiś artykuł, że jak się miało wyrok w PL to w UK nie było o tym informacji.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2007-06-11 14:15 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zrobilam wielkie przeszukiwaniu internetu i znalazlam co nastepuje (nie, zebym miala zamiar pozbawiac sie prawa jazdy ;-) ):

1. Osoba, ktorej zostalo cofniete prawo do prowadzenia pojazdow UK (posiadacz brytyjskiego prawa jazdy) straci rowniez te kwalifikacje w Polnocnej Irlandii i na Isle of Man. Jesli zostanie pozbawiona prawa jazdy w tych dwoch "krajach" to informacje zostana przekazane do UK.
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/EndorsementsAndDisqualifications/DG_4022550

2. Niestety jesli w Polsce zostanie nalozona kara zakazu prowadzenia pojazdow mechanicznych, mozna dalej jezdzic w UK i innych krajach i prawdopodobnie wymienic prawo jazdy zgodnie z ta informacja:

"Your driving licence is withdrawn in a state other than the state of residence.

In this case, the decision of the Member State applies only with effect for its own territory. When the citizen leaves the country which imposed the sanction the authorities are bound to return the document to him. The Convention on Driving Disqualifications of 17 June 1998 aims at avoiding this effect but still remains to be ratified by the Member States"
http://ec.europa.eu/transport/home/drivinglicence/faq/007_en.htm

3. Wspomniana konwencja Treaty on European Union on Driving Disqualifications - "konwencja UE z 1998 r. o zakazie prowadzenia pojazdów mechanicznych (...) daje wdrażającemu państwu członkowskiemu możliwość przeniesienia zagranicznego orzeczenia na grunt krajowego porządku prawnego lub administracyjnego. Dotychczas konwencję ratyfikowało bardzo niewiele państw członkowskich."
Tekst konwencji - http://www.doc.ukie.gov.pl/dt/41998A0710(01).doc
Konwencja ta ciagle nie weszla w zycie, mimo, ze zostala podpisana w 1998r.

Takze jak ktos napisal wyzej, mozna uniknac kary opuszczajac teren danego kraju i jezdzic w innych krajach bez problemu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

_Steve_

Post #3 Ocena: 0

2007-06-11 14:31 (18 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

Myślałem, że jednak takie numery nie przejdą.
Pewnie to kwestia czasu i wezmą się za to. Tylko znając życie znowu będziemy czytali artykuły, że Polak coś zrobił w UK na drogach, podczas gdy w Polsce już dawno miał cofnięte prawko...

Richmond, dobra robota ;-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

smertin2007

Post #4 Ocena: 0

2007-06-11 23:20 (18 lat temu)

smertin2007

Z nami od: 11-06-2007

jak sie wypelnia wniosek o provisional drving license (to na torym mozesz sie uczyc), to trzeba potwierdzic, ze nie bylo sie karanym i zbanowanym na terenie unii w ostanich 5 latach. Jednakze z doswiadczenia wiem, ze tego nie sparwdzaja. Mialem zabrane prawko w polsce a w Uk robie od poczatku (jest trudniej z teoria). Najpierw trzeba aplikowac na provisional driving license, a potem zdac teorie, ktora sie sklada z 2 testow (pytania ok 35-50 i video z uwagi na drodze), a potem praktyke i masz angielskie prawko. Nie musisz miec wyjedzonych godzin. mozesz miec test tlumaczony na polski w sluchawkach no i swojego tlumacza na praktyce (tylko nie instruktora). teoria kosztuje 21,5£ a praktyka ok 60£. Mozna zdawac na wlasnym aucie. To byl moj sposob na to. Powodzenia.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Post #5 Ocena: 0

2010-07-23 02:53:22 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2010-07-23 07:45:59 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

da rade bez problemu, pobierz aplikacje i ja wypełnij, tam znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

cebuleczka

Post #7 Ocena: 0

2010-12-01 18:37:32 (15 lat temu)

cebuleczka

Kobieta

Z nami od: 14-04-2009

A ja sie podłącze pod temat, mam takie pytanie :

Jeśli brat mial zatrzymane polskie prawko w PL na okres 1,5 roku (musi zdawać raz jeszcze egzamin) a tu wyrobił sobie - zdał prawko to czy ono jest ważne w PL? bo w gruncie rzeczy wychodzi na to że ma 2 prawka w PL (zabrane) i tu- i które jest ważne w PL. Co bedzie jeśli policja zatrzyma w PL i w systemie sprawdza że ma zatrzymane?
Czy On musi zgłaszać w PL że tutaj zdał i czy musi wymienić wymienić, czy lepiej nic nie robić w tym kierunku?

Prosze o rade, z góry dziękuje

[ Ostatnio edytowany przez: cebuleczka 01-12-2010 18:39 ]

Do góry stronyOffline

dasiekk80

Post #8 Ocena: 0

2010-12-01 20:14:44 (15 lat temu)

dasiekk80

Mężczyzna

Z nami od: 23-02-2010

Mam podobna sprawe. Prawo jazdy w Polsce mam zabrane za przekroczenie punktow( jedna dobra jazda na 20 a 12 juz bylo).I jakos tak strasznie pod gorke mialem z czasem zeby w Polsce zdac egzamin.Koniec koncow zrobile PJ tutaj.I pytanie - co jesli policja zatrzyma mnie w Polsce??
Wydaje mi sie ze powino byc ok - bo nie mialem bana na zaden okreslony czas, nie byl to alkohol - po prostu teraz mam PJ innego kaju...
twórz historię - nie raporty..........

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2010-12-01 20:21:57 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

możesz robić ale do puki nie minie ci czas w polsce to nie radze jechać bo masz bana w polsce jak termin minie to wszytko Ok i pilnuj się :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

nomercy

Post #10 Ocena: 0

2010-12-01 20:23:54 (15 lat temu)

nomercy

Mężczyzna

Z nami od: 24-10-2010

Skąd: z Warmii, bo temu jeb..mu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje. K..wa mac, nie cierpie drobiu

Dasiek i Cebulka, w zasadzie takie same przypadki.

Jesli macie PJ zdane w UK, a zabrane POLSKIE PJ zatrzymane w Polsce, Polska Policja moze Was cmoknac
Tera to nie, ale sie dowiaduj...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,