Cytat:
2007-03-29 07:25, daroxxl napisał(a):
Ja robiłem tutaj papiery na wózek typu Reach Truck (o zasięgu ok.12m) do pracy w magazynach gdzie palety składowane są na półach. Ale mój znajomy miał polskie i to opisane wszystko po angielsku(z polskiego urzędu pracy go skierowali i mówili że to europejskie) a pracy nigdzie nie znalazł i musiał robić i tak tutaj licencję to nie jedyny przypadek. Zazwyczaj pytanie od pracodawcy pada takie: "czy posiadasz angielską licencję ?" Tak jak pisałem to 95% przypadków, dopiero 1szy raz się spotkałem (tu na www.moja wyspa) z ogłoszeniem że gdzieś do huty alu.przyjmą z polską licencją przetłumaczoną (widocznie bardzo potrzebują pracownika i robi tam dużo Polaków)Aha jeśli nastawiasz się na pracę na wózki to nie wybieraj się do Londynu tylko w przemysłowe rejony Anglii.
PS.Tak to prawda że można znaleźć legalną pracę i dopiero zacząć wyrabiać wszystkie papiery, chodziło mi o to że w 80% agencjach/firmach,ogłoszeniach wymagają tego na starcie (szukają kogoś kto jest tu już jakiś czas,mają mniej problemów przez to) dlatego ja przynajmniej na początku łapałem się czegokolwiek żeby z czegoś żyć. Chodzi o to żeby trafić w te 20% (Ja pierwszą legalną pracę znalazłem po 3m-cach)Bez tego nikt by tu legalnie nie robił bo do konta trzeba list od pracodawcy,do WRS-ki i NINu - pracę, a do większości prac: adres,konto,WRS,NIN i kolo się zamyka<p>[ Wiadomość edytowana przez : daroxxl on 29-03-2007 07:44 ]</p><p>[ Wiadomość edytowana przez : daroxxl on 29-03-2007 07:45 ]</p><p>[ Wiadomość edytowana przez : daroxxl on 31-03-2007 11:06 ]</p>