The Nokia N95 Black 8GB mobile

Forum dyskusyjne

Anglia » Jak z pracą w Angli , jadąc w ciemno ...

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Anglia" opiekują się: Redakcja, Richmond

Strona główna » Anglia » Jak z pracą w Angli , jadąc w ciemno ??

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 12)
tmaciejs

Post #1

2007-03-28 21:59 (rok temu)

tmaciejs

Z nami od: 19-03-2007

Witam wszystkich na tym forum, mam takie plany wylecieć z polski za pracą do Anglii, niestety w ciemno, wiem że podstawą jest język, trochę znam ,sam nie wiem na ile, dogadać dał bym rade:) - Pytanie kieruje do tych którzy już są w Anglii i wiedzą gdzie jest wiecej pracy np. na wóżki widłowe (obecnie robie te uprawnienia + homologacje na gaz ).
- Może zacznę tak mój temat: co obecnie Ty byś zrobił na moim miejscu będąc w angli w Ciemno i szukał pracy. (masz juz obeznanie, co nieco już wiesz)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

vicealigator

Post #2

2007-03-28 22:44 (rok temu)

vicealigator

Z nami od: 28-03-2007

To najlepiej najpierw zweryfikuj poziom jezyka. Naprawde Anglicy juz tak chetnie nie zatrudniaja, jak sie go nie zna dobrze.
Jak znasz jezyk to znajdziesz robote. U mnie w Bristolu rzadko ktory znajomy nie znalazl w ciagu tygodnia co najwyzej

Do góry stronyOffline

daroxxl

Post #3

2007-03-28 23:21 (rok temu)

daroxxl

Z nami od: 22-03-2007

Polski kurs na wózki (nawet przetłumaczony) nie wiele Ci da. Tu w 95% respektują angielskie licencje, jak masz polski papier to i tak będziesz musiał zrobić tzw. refreshing, chodzi nie tylko o jazdę ale o Health & Safty Rules (BHP) Sam jeżdżę tu na wózku. Jak przyjedziesz w ciemno to przez pierwszy miesiąc jeśli znajdziesz pracę to na czarno, większość firm wymaga na starcie konta bank.(musisz mieć pracę i potw.adresu żeby otworzyć), NIN = polski NIP (czekasz na to ok.1-m-c,jeśli się dodzwonisz)wszyscy wiedzą o czym mowa;-), rejestracje w Home Office WRS (czekasz ok.3tyg.płacisz 70GBP),jak to wszystko załatwisz możesz szukać legalnie pracy w UK. Powodzenia.
PS. Cieszę się że ja mam to już wszystko za sobą, początki są najcięższe, jeśli nie przyjeżdżasz tu do rodziny/przyjaciół tylko jesteś zdany sam na siebie, znam to z autopsji.

Do góry stronyOffline

Webmaster

Post #4

2007-03-28 23:57 (rok temu)

Webmaster

Mężczyzna

Administrator

Z nami od: 18-04-2003

Warto dodać, że WRS wypełniasz dopiero gdy znajdziesz legalną pracę, a nie wcześniej, ponieważ należy w nim podać informacje o miejscu zatrudnienia i pracodawcy (stąd nazwa - Worker Registration Scheme).
Nie jest też koniecznością posiadanie NIN, początkowo pracuje się na tzw. temporary IN, wówczas Ty (albo Twój pracodawca) załatwiacie właściwy NIN. Raz przyznany NIN zostaje już na zawsze, po zmianie pracy nie trzeba wyrabiać nowego.
Moja praca jest bardzo odpowiedzialna, gorzej ze mną...

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

tmaciejs

Post #5

2007-03-29 00:17 (rok temu)

tmaciejs

O te najgorsze początki mi chodzi, o czas załatwiania konta, NIN, podrukowałem sobie jakie konta, adresy najważniejszych agencji w załatwianiu tych w/w spraw i dzieki za to całe wprowadzenie.

((Mam tu w Polsce rodzine, wiec dlatego wole najpierw sie przekonac na innych bratnich duszach co zaryzykowali w podobny sposób jak ja chce, tak aby to nie odbiło sie na moich bliskich wszczególności na rodzinie. ))
Co do Języka to doszkalam sie , bynajmniej staram, - ( a najlepiej to bedzie chyba sprawdzić lecąc tam ).
zastanawiam się gdzie polecieć czy do Gatwick czy do Stansted.
Normalnie zatyka mnie brakuje mi tematu, bo nie wiem czego moge sie tam spodziewac :(

daroxxl a Ty gdzie robiłeś uprawnienia na wózki w Polsce czy juz w Anglii ??, mi tu w Bydgoszczy powiedzieli ze 500 zł same uprawnienia a dodatkowo za 40 zł na gaz i z homologacją do krajów UE. - zapytam się dokładniej co z tym certyfikatem.

A co do pracy na czarno to wiadomo lecąc tam złapał bym sie pierwszej lepszej pracy tak aby za coś przeżyć, a w wolnym czasie szukać znajomości u kogoś kto by mnie pokierował co dalej, wprawdzie łatwo sie o tym pisze, a będac tam wszystko sie potoczy inaczej ?? (doła chyba zalapuje myśląc o tym ??)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

daroxxl

Post #6

2007-03-29 07:25 (rok temu)

daroxxl

Z nami od: 22-03-2007

Ja robiłem tutaj papiery na wózek typu Reach Truck (o zasięgu ok.12m) do pracy w magazynach gdzie palety składowane są na półach. Ale mój znajomy miał polskie i to opisane wszystko po angielsku(z polskiego urzędu pracy go skierowali i mówili że to europejskie) a pracy nigdzie nie znalazł i musiał robić i tak tutaj licencję to nie jedyny przypadek. Zazwyczaj pytanie od pracodawcy pada takie: "czy posiadasz angielską licencję ?" Tak jak pisałem to 95% przypadków, dopiero 1szy raz się spotkałem (tu na www.moja wyspa) z ogłoszeniem że gdzieś do huty alu.przyjmą z polską licencją przetłumaczoną (widocznie bardzo potrzebują pracownika i robi tam dużo Polaków)Aha jeśli nastawiasz się na pracę na wózki to nie wybieraj się do Londynu tylko w przemysłowe rejony Anglii.
PS.Tak to prawda że można znaleźć legalną pracę i dopiero zacząć wyrabiać wszystkie papiery, chodziło mi o to że w 80% agencjach/firmach,ogłoszeniach wymagają tego na starcie (szukają kogoś kto jest tu już jakiś czas,mają mniej problemów przez to) dlatego ja przynajmniej na początku łapałem się czegokolwiek żeby z czegoś żyć. Chodzi o to żeby trafić w te 20% (Ja pierwszą legalną pracę znalazłem po 3m-cach)Bez tego nikt by tu legalnie nie robił bo do konta trzeba list od pracodawcy,do WRS-ki i NINu - pracę, a do większości prac: adres,konto,WRS,NIN i kolo się zamyka<p>[ Wiadomość edytowana przez : daroxxl on 29-03-2007 07:44 ]</p><p>[ Wiadomość edytowana przez : daroxxl on 29-03-2007 07:45 ]</p>

[ Wiadomość edytowana przez : daroxxl on 31-03-2007 11:06 ]

Do góry stronyOffline

tmaciejs

Post #7

2007-03-29 08:25 (rok temu)

tmaciejs

Cały czas czytam co mi piszecie, dzięki, notuje to sobie, ma to duży wpływ na to czy lecieć w ciemno ,czy czekaż, i czekać aż ktoś ze znajomych o ile nie zapomnieli to sie odezwą.

- Piszcie piszcie dzielcie sie ze mną swoimi doświadczeniami, być moze coś przez to Ja nowego zrozumie , naucze się :-)

[ Wiadomość edytowana przez : tmaciejs on 29-03-2007 08:26 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Leo1

Post #8

2007-03-30 22:39 (rok temu)

Leo1

Z nami od: 17-08-2006

witaj tmaciejs ...... dużo by pisać na ten temat .... oj dużo. Też mam już początki za sobą .... a bywało różnie. Na pewno przyda się tutaj dużo optymizmu i szczęscia .... tak szczęścia. Może się zdarzyć tak że przyjedziesz pójdziesz do pierwszej agnecji i akurat będą coś mieli dla Ciebie, ale może być również tak że będziesz chodzić przez 3 tygodnie i nic :-(. Musisz wiedzieć że oprócz tych wszystkich rzeczy co wymienili moi poprzednicy potrzeba również trochę kasy na start. Z reguły wynajmując jakieś lokum płacisz za miesiąc z góry plus kaucja tyle samo a to może dać 200 - 400 funtów no i oczywiście trzeba coś też do garnka włożyć. Napisz gdzie zamierzasz "uderzyć" to może ja albo ktoś inny coś podpowie odnośnie miejsca. Jakby co wal śmiało na GG 3764830 a jak masz stacjonarny telefon mogę przedzwonić i na parę pytań odpowiedzieć.
Piszesz że masz rodzinę w Polsce, ja też miałem na początku ale teraz po prawie półtora roku rozłąki jesteśmy już razem .... coś kosztem czegoś ....... niestety takie życie. Acha .. i też jestem z Bydgoszczy ;-).
Życze powodzenia .... i szlifowania anglika bo się przyda i to bardzo.
Pozdrawiam
Leszek

[ Wiadomość edytowana przez : Leo1 on 30-03-2007 22:44 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

tmaciejs

Post #9

2007-03-31 09:42 (rok temu)

tmaciejs

Dzieki Leszekże chcesz mi pomóc, bardzo to doceniam, zapisałem sobie Twój nr gg: odezwę się, moje gg to 1464111, co do mojego wylotu to będzie albo Gatwick (wylot z Wrocławia) lub Stansted (wylot z Bydgoszczy) - (po patrze gdzie taniej)

Co do kasy to dużo jej nie będzie w mojej sakiewce,(tyle co na wylot i przetrwać jakiś czas szukając pracy)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

aga1aga

Post #10

2008-04-23 14:26:47 (2 miesiące temu)

aga1aga

Z nami od: 15-09-2007

Cytat:

2007-03-29 07:25, daroxxl napisał(a):
Ja robiłem tutaj papiery na wózek typu Reach Truck (o zasięgu ok.12m) do pracy w magazynach gdzie palety składowane są na półach. Ale mój znajomy miał polskie i to opisane wszystko po angielsku(z polskiego urzędu pracy go skierowali i mówili że to europejskie) a pracy nigdzie nie znalazł i musiał robić i tak tutaj licencję to nie jedyny przypadek. Zazwyczaj pytanie od pracodawcy pada takie: "czy posiadasz angielską licencję ?" Tak jak pisałem to 95% przypadków, dopiero 1szy raz się spotkałem (tu na www.moja wyspa) z ogłoszeniem że gdzieś do huty alu.przyjmą z polską licencją przetłumaczoną (widocznie bardzo potrzebują pracownika i robi tam dużo Polaków)Aha jeśli nastawiasz się na pracę na wózki to nie wybieraj się do Londynu tylko w przemysłowe rejony Anglii.
PS.Tak to prawda że można znaleźć legalną pracę i dopiero zacząć wyrabiać wszystkie papiery, chodziło mi o to że w 80% agencjach/firmach,ogłoszeniach wymagają tego na starcie (szukają kogoś kto jest tu już jakiś czas,mają mniej problemów przez to) dlatego ja przynajmniej na początku łapałem się czegokolwiek żeby z czegoś żyć. Chodzi o to żeby trafić w te 20% (Ja pierwszą legalną pracę znalazłem po 3m-cach)Bez tego nikt by tu legalnie nie robił bo do konta trzeba list od pracodawcy,do WRS-ki i NINu - pracę, a do większości prac: adres,konto,WRS,NIN i kolo się zamyka<p>[ Wiadomość edytowana przez : daroxxl on 29-03-2007 07:44 ]</p><p>[ Wiadomość edytowana przez : daroxxl on 29-03-2007 07:45 ]</p><p>[ Wiadomość edytowana przez : daroxxl on 31-03-2007 11:06 ]</p>

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony