Tylko pamietajcie prawo nie dziala wstecz.Kogo juz scigaja to beda scigac(chyba)
I jak go złapią to co, wcielą do wojska które będzie już w pełni zawodowe?

Str 5 z 6 |
|
---|---|
vitek | Post #1 Ocena: 0 2008-02-19 11:25:52 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Cytat: Tylko pamietajcie prawo nie dziala wstecz.Kogo juz scigaja to beda scigac(chyba) I jak go złapią to co, wcielą do wojska które będzie już w pełni zawodowe? ![]() The Mythbuster
|
korbi86 | Post #2 Ocena: 0 2009-11-22 16:58:14 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-11-2009 Skąd: londyn |
witam
mam pytanie. jestem w londynie, zgubiłem dowód osobisty, posiadam tylko książeczkę wojskową oraz homeoffice, czy na tych dokumentach wijadę z WB? proszę o odpowiedź to ważne bo nie mam pracy i mam tylko 80f na bilet busem do pl i 30f na jedzenie na 6dni bo wyjazd jest w sobotę. proszę o pomoc ![]() |
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2009-11-22 17:27:48 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
przy wyjezdzie z UK rzadko kiedy sprawdzaja dokumenty. Jezeli to tylko na lotnisku.
edit: jezeli nie jestes rezerwista 30 lat tak jak ja i na zdjeciu w ksiazeczce wygladasz w miare podobnie do oryginalu to nie powinno byc problemu. Jezeli sprzedales ![]() ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 22-11-2009 17:30 ] |
Post #4 Ocena: 0 2009-11-22 17:40:34 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
robertos209 | Post #5 Ocena: 0 2010-02-07 15:42:53 (15 lat temu) |
Z nami od: 22-06-2009 Skąd: Buxton |
witam mam pytanko od 2 lat mieszkam w uk i czy jest prawdopodobne aby prokurator wyslał mi zawiadomienie odnosnie uchylania sie od sluzby wojskowej mam 29lat i jestem wymeldowany z polski od 2 lat wczesniej zanim sie wymeldowalem dostałem jeden lub dwa listy z wku ktore odebrał moj tata i poinformowal wku ze przebywam poza granicami kraju i nikt go tam nie poinformowal ze musze sie wymeldowac aby nie miec problemow powiedzial mi to dopiero znajomy i od razu sie wymeldowałem w tej chwili jestem wymeldowany w polsce do 2012 roku czy wiecie czy to sprawa w ktorej moze mnie wzywac prokurato dodam ze nie mam innego powodu aby wzywano mnie do prokuratury i jezeli to sprawa z wojskiem co moze mi za to grozic i czy bede mial jakis problem na lotnisku prosze pomozcie
Po co oszukiwać przeznaczenie? Przecież inna wersja życia może być jeszcze gorsza...
|
|
|
robertos209 | Post #6 Ocena: 0 2010-02-07 15:53:01 (15 lat temu) |
Podbijam...
![]() Po co oszukiwać przeznaczenie? Przecież inna wersja życia może być jeszcze gorsza...
|
krakn | Post #7 Ocena: 0 2010-02-07 16:16:07 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
chyba ci nikt nie odpowie, w sumie dziwne bo przecież chyba od roku nie ma poboru, jest tylko wojsko zawodowe tak?
z drugiej strony absurd polskiego prawa, w sumie powinno być odłożone, bo przecież już nie mogą cie wcielić jako poborowego. Ale oni zajmują się sprawa gdy takie prawo było i złamanie prawa miało miejsce. inaczej ujmując do wojska nie pójdziesz ale ukarać cie mogą. Nie mam pojęcia jak wygląda sprawa z przedawnieniem w tym wypadku, bo ostatnie przepisy mówiły że można było brać nawet 50latków, a wcześniej, za komuny było że jak cie nie wzięli do 28-30 roku życia to z automatu cie odstawiali do rezerwy. Wg ustawy o obronie nie miało znaczenia czy jesteś zameldowany czy nie BA! zapis był taki ze to ty powinieneś się wstawić do służby, nawet bez wezwania bo był to obowiązek. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
STANFOT | Post #8 Ocena: 0 2010-02-07 16:37:02 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2009 Skąd: > |
Ja czytałem artykuł że tych co sie uchylali (kombinowali) dalej bedą ścigać. Oczywiście do woja ich nie wezmą ale pisalo ze moga pociągnąć do odpowiedzialności karnej. Tutaj i tutaj masz trochę na ten temat. Nie mogę znaleźć głównego artykułu, myślę że te linki coś pomogą. Optymistycznie to nie wygląda.
[ Ostatnio edytowany przez: STANFOT 07-02-2010 16:37 ] |
andyopole | Post #9 Ocena: 0 2010-02-07 16:39:52 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Moj kolega ze Szczecina w stanie wojennym uciekl z wojska, ukrywal sie, w maszcie statku przedostal sie do Hamburga, ostatecznie wyladowal i zyje w Australii. Gdy na poczatku lat 90-tych przylecial do Polski normalnie zawineli go z domu, przewiezli do Bydgoszczy (tam byla jego jednostka z ktorej uciekl). Zostal przesluchany przez prokuratora wojskowego, ktory zadecydowal o umorzeniu sledztwa. A wiec dezercja czy nie wykonanie obowiazku zgloszenia sie do sluzby zawsze pozostaje przestepstwem wg przepisow obowiazujacych w czasie jego dokonania. Wsio, nie ma co cykorowac przed kamaszami, wielu odsluzylo i zyje.
|
robertos209 | Post #10 Ocena: 0 2010-02-07 16:50:15 (15 lat temu) |
czyli istnieje mozliwosc ze moga mnie z lotniska doprowadzic do prokuratury w kwietniu wybuieram sie do polski i nie wiem czy nie bedzie jakiejs niespodzianki na lotnisku wedle tego co przeczytałem w załaczniku od STANFOT grozi mi kara grzywny lub jakies prace społeczne jezeli byłaby to grzywna to jakos przecierpie mam nadzieje ze nie grozi mi pozbawienie wolnosci bo w uk mam zamiar zostac na stałe w tej chwili nie planuje powrotu do polski mam nadzieje ze jezeli to sprawa z wojskiem to skonczy sie na grzywnie bo chyba jeszcze nikogo nie wsadzili za kratki
Po co oszukiwać przeznaczenie? Przecież inna wersja życia może być jeszcze gorsza...
|