Str 2 z 6 |
|
---|---|
Santi | Post #1 Ocena: 0 2007-03-12 10:08 (18 lat temu) |
Z nami od: 28-07-2005 Skąd: bierze się głupota ludzka |
Dzieki
Ja znlazłem na stronie konsula taką informację Osoby przebywające w Wielkiej Brytanii, które chcą udzielić pełnomocnictwa osobie mieszkającej w Polsce do dokonania czynności prawnej w ich imieniu (np. do zakupu samochodu, wymeldowania, korzystania z konta bankowego etc.), mogą to zrobić podpisując tekst takiego pełnomocnictwa przed konsulem. W tym celu osoba udzielająca pełnomocnictwa powinna przyjść do Konsulatu zabierając ze sobą dowód tożsamości (polski paszport lub dowód osobisty, ewentualnie paszport innego kraju, którego obywatelstwo posiada). Konsul poświadczy własnoręczność podpisu na udzielanym pełnomocnictwie – opłata konsularna za tę czynność wynosi 22 GBP. Opłatę wnieść można gotówką w kasie urzędu lub czekiem bądź postal order wystawionymi na Consulate of Poland In London. no i chyba tak bedę to załatwiał- a w najbliższym czasie po prostu nie polecę! Pzodrawiam!!!! |
mariosz | Post #2 Ocena: 0 2007-03-12 17:31 (18 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2007 |
Panowie sytuacja jest taka: Pracuje w UK od czterech lat. W wojsku bylem tylko na badaniu. Otrzymale kategorie A. Nikt sie mna nie interesowal az do ostaniego roku. Otrzymalem dwa zwykle listy i jeden polecony z wojska. Zadne z nich nie zostaly odebrane. Natychmiast po otrzymaniu trzeciego listu wymeldowalem sie z kraju.
Czy jest jakas szansa, ze wojsko nadal moze starac sie uprzykrzyc mi zycie? |
criox | Post #3 Ocena: 0 2007-03-12 18:45 (18 lat temu) |
Z nami od: 22-08-2006 |
USTAWA
z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej. ... Art. 44. 1. Nie powołuje się do czynnej służby wojskowej poborowych uznanych za zdolnych do tej służby: 1) obywateli polskich, którzy stale zamieszkują za granicą, ... Gdyby Polska byla panstwem prawa... taaa :D I tylko jak udowodnić że się stale zamieszuje za granicą? Ja udowodniłem ![]() |
Santi | Post #4 Ocena: 0 2007-03-12 22:42 (18 lat temu) |
Cytat: I tylko jak udowodnić że się stale zamieszuje za granicą? Ja udowodniłem ![]() czyli jak? a co z ksiązeczką wojskową?skoro nie mam jej tutaj to jak moge si ewymeldowac przez konsul? pisałem maila do konsula- ale raczej długo im to zehdzie zanim mi odpowiedzą ![]() |
Santi | Post #5 Ocena: 0 2007-03-20 12:02 (18 lat temu) |
Witam...
po krótkiej przerwie wracam na forum. Wróciłem z Polski- więc jak widać można lecieć- ale zaznaczam ze moja sytuacja z wojskiem była i jest taka że nikt nie odbierał poleconych listów... Podczas pobytu w Polsce zakonczyłem cała sprawę->wymeldowaniem. Jestem oficialnie bezdomnym( dla wojska i nie tylko). ![]() Pewnie nie wyklucza to poboru ale zrobiłem tak jak mi doradzano. *************************************************************** Mozecie mi powiedzieć jak mogę udowodnić pobyt stały zagranicą? dzieki |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2007-03-21 08:14 (18 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Dowodem na pobyt staly za granica moga byc np: umowa wynajecia pokoju, mieszkania, rachunki na Ciebie, payslips od pracodawcy udowaniajace, ze pracujesz poza Polska itp. Dobrym dokumentem moze byc tez certyfikat rezydencji (ten wydawany przez Home Office).
Osoba, ktora legalnie pracuje i ma wszystkie formalnosci pozalatwiane na miejscu raczej nie bedzie miala z tym problemu. To samo dotyczy studentow, przeciez maja jakies potwierdzenie, ze studiuja. Carpe diem.
|
radus | Post #7 Ocena: 0 2007-03-21 13:52 (18 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2007 |
Czesc ja mialem ten sam problem,też sie balem na lotnisku ale zawsze sie udawało.Pierwsza sprawa to nie odbieranie listów od WKU to błąd,gdyż oni nie wiedza co sie z tobą dzieje i dlaczego nie odbierasz listów.Ja tak robiłem tzn.moja rodzina w Polsce i doszło do tego że pewnego dnia przyjechała policja.Oczywiście ojciec powiedziałze przebywam za granicą spisali protokół i ok.Ale powiedzieli że sprawa może trfić do prokuratury a wtedy to już list gończy.Wiec postanowilem sie wymeldować(oczywiście problemy bo urzedniczka powiedziała ze jest zgłszenie z WKU ale sie udAło)Nastepnie napisaem oświadczenie do WKU + Home office.Po kilku tygodniach przysłali mi z WKU odpowiedz na angielski adres ze wszystko jest ok póki mieszkam w Anglii jezeli bede chcial zameldowac sie w Polsce musze sie do nich zgłosić.Książeczke wojskową zabrali.A w urzedzie meldunkowym mam wpisane emigrant.Pozdrawiam
|
Santi | Post #8 Ocena: 0 2007-03-22 00:09 (18 lat temu) |
Cytat: 2007-03-21 13:52, radus napisał(a): Pierwsza sprawa to nie odbieranie listów od WKU to błąd,gdyż oni nie wiedza co sie z tobą dzieje i dlaczego nie odbierasz listów.Ja tak robiłem tzn.moja rodzina w Polsce i doszło do tego że pewnego dnia przyjechała policja. Hey! Wiadomo że musiała zawitać policja do Ciebie- bo nie wiedzieli co jest grane- tak jak napisałes ![]() Mam wielu kumpli u których była już policja i ciagle lataja i nie przejmują sie niczym....ciekawe do kiedy? a ja sie juz wymeldowałem i tylko sie zastanawiam jak mam im oddać książeczkę wojskową? npisałeś tez ze wysłałeś home office- ale co ksero rejestracji w home office czy co?? pozdro i dzieki za wpis |
radus | Post #9 Ocena: 0 2007-03-22 19:25 (18 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2007 |
Siemka
Do WKU napisałem oświadczenie od kiedy mieszkam w UK do tego dodałem ksero home officu aby potwierdzić mój adres zamieszkania.A książeczke mój tata oddał w urzedzie przy wymeldowywaniu,nastepnie została ona przesłana do WKU.Mam nadzieje ze sie juz od nich uwolniłem.Bedzie problem jak bede chciał wrócić do Polski na stałe ale to szybko nie nastąpi.Pozdrawiam |
Basia1125 | Post #10 Ocena: 0 2007-03-24 21:56 (18 lat temu) |
Z nami od: 09-07-2006 Skąd: Kraków/Thetford |
Ale jak to jest z tym wymeldowaniem odnosnie dowodów tozsamosci?
Co z dowodem osobistym i paszportem? [url=][img][/img][/url]
|