Za 2 tyg wybieram sie (albo nie

zastanawiam sie nad tym wyjazdem bo podono ostro wojskowi sie wzieli za to.A fajnie by sie było zobaczyc z rodzina
Czekam na jakies porady.
Dzieki za odpowiedzi!

|
---|---|
Santi | Post #1 Ocena: 0 2007-03-08 21:41 (18 lat temu) |
Z nami od: 28-07-2005 Skąd: bierze się głupota ludzka |
Mam pytanie dotyczące poboru
![]() ![]() Za 2 tyg wybieram sie (albo nie ![]() zastanawiam sie nad tym wyjazdem bo podono ostro wojskowi sie wzieli za to.A fajnie by sie było zobaczyc z rodzina Czekam na jakies porady. Dzieki za odpowiedzi! ![]() |
sziwona85 | Post #2 Ocena: 0 2007-03-08 23:26 (18 lat temu) |
Z nami od: 19-08-2006 |
o tym problemie tez slyszalam, ale slyszalam ze cos takiego ma dopiero wejsc w zycie. Najlepszym sposobem jest wymeldowanie sie z Polski na czas pobytu w Anglii, w telewizji byl wlansie program o tym. Wojsko nie bedzie cie scigalo bo niestety nie bedziesz nigdzie zameldowany( a i listu nie bedzie gdzie wyslac na wezwanie na komisje). Tak czy inaczej pisze o czym slyszalam, ale oczywiscie w Polsce szybciutko sie wszystko zmienia
![]() |
daevar | Post #3 Ocena: 0 2007-03-08 23:44 (18 lat temu) |
Z nami od: 18-01-2006 Skąd: Londyn |
Nie wydaje mi się. Wprawdzie mam już rezerwę, ale ani razu przy przekraczaniu granicy nikt nie pytał mnie o książeczkę wojskową ani o stosunek do służby wojskowej, a bardzo wątpię, żeby takie dane posiadali celnicy...
Jak się nie ma co się lubi, to się kradnie co popadnie.
|
Santi | Post #4 Ocena: 0 2007-03-09 11:13 (18 lat temu) |
Dzieki za odpowiedzi
![]() ************************************************** i odnosnie tego cholernego wojska-dużo o tym słychać w Polsce- nic nie słyszeliscie o konkretnych przypadkach- w ostatnim czasie- jakies zatrzymania czy co?? I dziwi mnie fakt ze w naszym pieknym kraju ciagle jest obowiazek słuzby wojskowej ![]() thx |
sziwona85 | Post #5 Ocena: 0 2007-03-10 01:31 (18 lat temu) |
Z nami od: 19-08-2006 |
co do prawa jazdy to nie sadze zeby byly jakie kolwiek problemy. Otoz moj chlopak zamienil sobie prawo jazdu polskie na angilskie. Tez sie zastanawialam ze jezeli ktos jest wymeldowany to co np z paszportem bo przeciez tam jest podany adres zamieszkania. Ale w Urzedzie przy wymeldowywaniu spytali sie o miejsce zamieszkania i wpisali ze UK.Wydaje mi sie ze nie ma sie czego obawiac, a i warto pomysle o zamianie prawa jazdy. pozdrawiam
|
|
|
schule | Post #6 Ocena: 0 2007-03-10 17:49 (18 lat temu) |
Z nami od: 10-03-2007 |
Nie wiem jak to jest ale wlasnie mam ten sam problem. Dowiedzialem sie o tym jakis miesiac temu z gazety i tez sie obawiam jechac do polski a wybieram sie za 1,5 miesiaca. Jak bys cos wiedzial na ten team to daj znac Moje gg 5321097
|
criox | Post #7 Ocena: 0 2007-03-11 12:00 (18 lat temu) |
Z nami od: 22-08-2006 |
Wiesz, to jest tak ze raczej jedynie strasza z tym. Ja mam 19 lat, jestem po dwoch spotkaniach z panami wojskowymi, pierwsza rejestracja, drugi raz kategoria A, i... po maturze wyjechalem odrazu za granice do rodziny, do Londynu. Dopiero tutaj pomyslalem, poszedlem do konsula z pismem w ktorym napisalem ze prosze o wymeldowanie mnie z kraju poniewaz mieszkam tutaj, i nie zamierzam wracac do kraju, do tego ucze sie (wpisalem adres szkoly), pracuje, jestem ubezpieczony... takie tam pierdoly. Dokumencik z podpisem konsula wyslalem do polski, listem poleconym, sprawa zalatwiona. Bylem w polsce na swieta, w grudniu, samolotem na okecie... nawet nikt sie nie pytal o wojsko.
A co do samego poboru to tak naprawde byc upartym, bo sprawa jest wygrana zawsze, jezeli sie pojdzie z nia do sadu, najlepiej odrazu kierowac sie w strone Unii. W europie prawa czlowieka sa najwazniejsze, w takim razie pobor sie chowa bo lamie prawa czlowieka. Bylo to opisywane wiele razy ![]() |
schule | Post #8 Ocena: 0 2007-03-11 19:11 (18 lat temu) |
Z nami od: 10-03-2007 |
Ustawa o tym ze maja zatrzymywac na lotniskach zostala ustalona w tym roku ale nie jestem pewien czy juz weszla w zycie.Dlatego w tamtym roku nie mogli nikogo zatrzymywac na lotniskach ani sprawdzac ksiazeczek wojskowych z wyjatkiem tych ktorzy odebrali bilet i automatycznie zostaja poszukiwani listem gonczym.W takim wypadku maja prawo zatrzymac Cie na lotnisku a nawet wsadzic do wiezienia.Jezeli ktos z twojej rodziny odbierze list z WKU no to nie bedzie za wesolo Najlepiej nie odbierac od nich zadnych listow. Sam bylem swiadkiem jak zlapali goscia na granic,on bylem w niemczech a jego ojciec odebral list,przyjechal na weekend do kraju i juz nie wyjechal. Jest tez inne wyjscie ,wymeldowac sie ale mysle ze tak beda przychodzic listy tak jak do mojego znajomego ktory wymeldowal sie w tamtym roku
|
Santi | Post #9 Ocena: 0 2007-03-11 20:30 (18 lat temu) |
Thx za info- no własnie nikt z rodziny nic nie odbierał- bo wiedzielismy czym to grozi
![]() Z drugiej strony wezwania nie maja gdzie przychodzic- i takie tam,,,,, no i jak wygląda sytuacjaa z tym prawem jazdy po wymeldowaniu? dzieki za wszytkie wypowiedzi! criox czy mógłbyś mi dokładniej opisać ta procedurę w z konsulem! Pozdrawiam ![]() |
criox | Post #10 Ocena: 0 2007-03-12 01:19 (18 lat temu) |
Z nami od: 22-08-2006 |
hmmm, procedura z konsulem... napisz zaswiadczenie, pismo etc. w ktorym prosisz o wymeldowanie z kraju poniewaz masz tutaj rodzine (napisalem dane osob.), mieszkasz, pracujesz, uczysz sie, dodaj do tego cos w stylu oświadczenia; ze zamierzasz juz zostac na stale. Idziesz z tym do polskiego konsulatu, stoisz w koooooooooooooooooolejce (takiej na godzine-dwie stania). Podchodzisz do pani w okienku, pokazujesz pismo, dokument (paszport), podpisujesz sie, oczywiscie placisz 40-60funtow (juz nie pamietam nawet ile). Wracasz po odbior pisma, i dokumentu tego samego dnia lub kiedy tam bedziesz chcial. Pozniej na poczte, wysylasz w liscie do urzedu w danej gminie i po sprawie. Ja jeszcze napisalem dwie rzeczy, jedna: oswiadczenie ze sie wymeldowalem z kraju (do WKU), drugie: upowaznienie dla mojej babci, zeby mogla wszystkie moje sprawy w kraju zalatwiac. Babcia wziela papierek, poszla do WKU, a tam pani nie przyjela, stwierdzila jedynie z usmiechem ze jezeli sie wymeldowalem, to juz nic nie mi moga zrobic.
ale oprocz tego, nic do mojego domu nie przychodzilo, zaden list, zadni wojskowi, tylko dwa razy wczesniej; rejestracja i komisja przedpoborowa, jednak bileciku nie dostalem. a co do lotniska to balem sie straszliwie :D a gdy przyszlo co do czego to pobyt przy okienku celnika trwal 5-10 sekund, paranoja. ja tak jeszcze dodam ze oby do wejsca do strefy z schengen (2-3lata), bo pozniej otwieraja granice i juz nic nie zrobia, tylko przejscie do armi zawodowej. i z ta sprawa sadowa o ktorej wspominalem wczesniej, upartosc i moze jeszcze zaplecze finansowe - sprawa wygrana na 100%!. |