MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Umarł Król, niech żyje Król

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 19 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 17 | 18 | 19 ] - Skocz do strony

Str 7 z 19

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2022-09-16 22:36:29 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

To spoleczenstwo nie jest jednorodne. I nie dziwi, ze jak ktos sie wychowal w dalekiej wiosce gdzies pod Mogadiszu, czy w Kaszmirze, to mentalnosc ze soba przywozi.

Na pozimie finansowym jednakowoz, ta kostke mydla tu dostana w ramach food voucher, wiec nie warto do Polski wracac, bo tam widocznie nie dostana za darmo:8

Kwestia wyuczonej bezradnosci/ niezaradnosci (od pokolen) to druga sprawa. Trudno oduczyc.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 16-09-2022 22:40 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

iwona38

Post #2 Ocena: 0

2022-09-16 22:43:00 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Dom z jednej pensji? Rata 300. Moze powinnas zobaczyc jak tu ludzie zyja poza twoja okolica? Leki za darmo? Badania? No sie usmialam. U mnie rata to 1200, na wynajecie domu jedna pensja nie wystarczy. Do gp czeka sie czasem tygodniami. No ale ci na benefitach rzeczywiscie nie placa, nawet za dentyste. Moze dla nich to kraj mlekiem i miodem plynacy, gorzej z tymi co za to placa, czyli z ludzmi utrzymujacymi sie pracy. Czasami to sobie nawet mysle, ze ludzie ktorzy tu pracuja sa dodatkowo karani np. godzinami pracy sluzby zdrowia, bankow, szkol i mozna by tak jeszcze dlugo wymieniac.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2022-09-16 22:53:52 (3 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2022-09-16 22:06:16, galadriel napisał(a):
Nie wiem o co to narzekanie. Recepty mam za darmo (dla porownania w Polsce rodzice wydaja setki na lejarstwa). NFZ jest za darmo wszystkie badania krwi, rentgen itd, badania na alergie, na reumatyzm. Wszystko za co w Pl (nie wspominajac o USA) placi sie prywatnie.

Z jednej pensji tutaj spokojnie wynajelam dom nie pokoj. Samochod, i tak dalej. Z jednej pensji w Pl moglabym mieszkac u rodzicow.

: )

[ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 16-09-2022 22:12 ]

W jaki sposob masz leki za darmo? Tak z ciekawosvi pytam.
Moj polowek placi prepay prescription plan.

On ma “szczescie” bo kartoteka gruba…. ale ja z koleji mam pusciusienka, tylko po to by byla. Wszystkie badania robie w Polsce prywatnie.

Z tymi zarobkami to tez inaczej. U nas domy, mieszkania, pokoje drogie.
Srednio za wynajecie dwu sypialniowego domu to 1200, mieszkania 900, pokoju 550.
Do domu i mieszkania nalezy doliczyc tax I inne oplaty. Zarobki 23/24 tys stednio. Ludzie maja po dwie prace. Agencije niby prace maja, ale zatrudniaja z zewnatrz na vizach, bo nie musza placic nin. Ciekawe prawda.
Teraz kazdy boi sie Co bedzie dalej. Pracodawcy redukuja etaty, godziny, a nawet place. Niby oferuja inne stanowisko taki gorsze, a jak nie chcesz to “sorry battory”. Powod do zwolnienia szybko sie znajdzie, nie ma ludzi niezastepionych. Kontrakty zostaja rozwiazane I co zrobisz?

Do góry stronyOffline

CuriousCatAlive

Post #4 Ocena: 0

2022-09-17 08:27:42 (3 lata temu)

CuriousCatAlive

Konto usunięte

Ja z jednej pensji wynajmowalam tu najwyzej studio flat, kosztowalo latami 750 funtow miesiecznie plus oplaty. W Polsce tez wynajmowalam sobie kawalerke z wlasnej pensji jako singielka.

Recepty nie sa tu dla mnie bezplatne, ale za lekarstwa na recepte place ryczaltowo stala kwote niezaleznie od rodzaju lekarstwa. Czyli na przyklad za lekarstwo za ktore w Polsce w 2012 roku placilam 400 zlotych (za 28 tabletek), tutaj w 2022 roku place niecale 10 funtow niezaleznie od tego czy za te 9-10 funtow lekarz wypisze mi 28 tabletek czy od razu 56 tabletek wiec zawsze go prosze o zapas na dwa miesiace.

Nie slyszalam zeby na pontonach plyneli tu z Rumunii, za to obecnie statystycznie wiekszosc z plynacych to Albanczycy. Tak, dla nich to Eldorado.

-----
Edit: lekarstwo kosztowalo wtedy dokladniej 410 zl za 28 tabletek - i przypomnialam sobie ze nie stac mnie za bardzo bylo wiec mi wtedy zyczliwa lekarka dopisala dodatkowa chorobe do kartoteki tak zebym zalapala sie na czesciowa refundacje. Co za porabany system. Tak jak 20 lat temu przyjechalam do UK ze wzgledu na jezyk, tak 10 lat temu wrocilam tu ze wzgledu na standard zycia osobiscie.

[ Ostatnio edytowany przez: CuriousCatAlive 17-09-2022 08:54 ]

"Curiosity killed the cat", they say.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2022-09-17 16:21:17 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

@Maat- thyroid. Przewlekla choroba.

Ps i zgadniej przez kogo. Znow Przez ZSRR ( Czernobyl) pol Polski moje/ nasze roczniki maja tarczyce skopana przez to.

@Cat, ja nie mieszkam w Londynie. 2 bed z ogrodem w przyzwoitej dzielnicy od 5 lat place 650 ( plus oplaty, wiectak, to zzera pol pensji). Na szczescie mi wynajmu przez ten caly czas nie podnosza. Przez agencje, lanlord Anglik. Ja kiedys z kolezanka z MW porownywalam to ona placila za taki sam dom 450 w rejonach Derby.

Cat, tam mial byc przecinek po tych pontonach, chodzi o to ze ze wszystkich biednych krajow ubodzy sie tu zjezdzaja, i mimo bycia w najnizszej kascie tu ( benefity) wciaz im lepiej tu niz tam.

Przez wzglad na koszty zycia Londonu nie bralam nigdy pod uwage.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 17-09-2022 16:36 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #6 Ocena: 0

2022-09-17 16:45:52 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Zjezdzaja tu po benefity, jakby mieli sie utrzymac z pracy to zaden by tu nie plynal. Problem polega na tym, ze to ludzie pracujacy musza utrzymywac wszystkich tych darmozjadow i dla nich to nie jest zadne eldorado tylko zwykla egzystencja i to nie tylko w Londynie, bo w Londynie to juz sie nie da zyc za przecietna pensje.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

CuriousCatAlive

Post #7 Ocena: 0

2022-09-17 17:27:30 (3 lata temu)

CuriousCatAlive

Konto usunięte

[*]null
Cytat:

2022-09-17 16:21:17, galadriel napisał(a):
@Maat- thyroid. Przewlekla choroba.

Ps i zgadniej przez kogo. Znow Przez ZSRR ( Czernobyl) pol Polski moje/ nasze roczniki maja tarczyce skopana przez to.

@Cat, ja nie mieszkam w Londynie. 2 bed z ogrodem w przyzwoitej dzielnicy od 5 lat place 650 ( plus oplaty, wiectak, to zzera pol pensji). Na szczescie mi wynajmu przez ten caly czas nie podnosza. Przez agencje, lanlord Anglik. Ja kiedys z kolezanka z MW porownywalam to ona placila za taki sam dom 450 w rejonach Derby.

Cat, tam mial byc przecinek po tych pontonach, chodzi o to ze ze wszystkich biednych krajow ubodzy sie tu zjezdzaja, i mimo bycia w najnizszej kascie tu ( benefity) wciaz im lepiej tu niz tam.

Przez wzglad na koszty zycia Londonu nie bralam nigdy pod uwage.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 17-09-2022 16:36 ]

Gal a dlaczego piszesz o Londynie

"Curiosity killed the cat", they say.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2022-09-17 19:00:36 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

Bo myslalam, ze ty mieszkasz w Londynie?tak z twoich niegdysiejszych opowiesci skojarzylam. Iwona wczesniej tez wspomniala j akies londynskie ceny czy jakos tak. Tam ponoc kawalerki sa od 1200 czy cos.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 17-09-2022 19:02 ]

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #9 Ocena: 0

2022-09-17 19:53:36 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Tak ja mieszkam pod Londynem, wczesniej w Londynie i tutaj ceny to horror. Ale z tego co widze to te ceny rozlewaja sie coraz dalej i juz nie koncza sie na najblizszej okolicy Londynu.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #10 Ocena: 0

2022-09-17 19:55:21 (3 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Moze by przeniesc te dyskusje do innego watku? Ten ma byc o monarchii.
Dzisiaj odbylo sie czuwanie wnukow krolowej. Harry wyjatkowo w mundurze. James wygladal tak mlodziutko i smutno :(

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 7 z 19 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 17 | 18 | 19 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,